Презентація до уроку "Чарльз Діккенс – англійський письменник-романіст. „Різдвяна пісня у прозі”

Про матеріал
Презентація до уроку "Чарльз Діккенс – англійський письменник-романіст. „Різдвяна пісня у прозі”" у 6 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема Чарльз Діккенс – англійський письменник-романіст. Повість “Різдвяна пісня у прозі”.

Номер слайду 2

Епіграф уроку Ці радісні дні – дні милосердя, доброти, всепрощення. Це єдині дні в усьому календарі, коли люди, наче за мовчазною згодою, вільно розкривають одне одному серця і бачать у своїх ближніх – навіть у бідних і знедолених – таких людей, як вони самі. Ч. Діккенс

Номер слайду 3

Чарльз Діккенс – видатний англійський письменник Ч. Діккенс народився в 1812 р. у м. Лендпорті. У дитинстві йому довелося тяжко працювати, бо сім’я бідувала. Творчі здібності він виявляв ще підлітком. У 19 років хлопець став чудовим репортером. А також писав твори, героями яких були прості знедолені люди. З особливою теплотою і співчуттям Діккенс писав про бідних дітей.

Номер слайду 4

Поява в англійській літературі нового імені

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Дім-музей Чарльза Діккенса в Лондоні Дім - музей письменника в Лондоні існує вже 87років. Музей знаходиться в єдиному будинку, який зберігся до наших днів, де жив письменник. Чарльз Діккенс і його дружина Катрін переїхали в будинок № 48 в квітні 1837, через рік після весілля і жили тут до листопада 1839. Саме в ці роки Діккенс публікує романи «Записки Піквікського клубу» та «Олівер Твіст».

Номер слайду 7

Музей Ч.Діккенса

Номер слайду 8

У 1932 році будинок по вулиці Дауті був під загрозою знесення, але був викуплений товариством Діккенса, яке існувало близько двадцяти років. Будинок був відремонтований і 9 червня 1925 в ньому відкрили дім-музей Чарльза Діккенса. У музеї зібрані як експонати епохи Діккенса в цілому, так і його письменницької кар'єри, про його твори і героїв, про його особисте й сімейне життя.

Номер слайду 9

Історія створення “Різдвяної пісні у прозі” Чарльза Діккенса До створення “Різдвяних повістей” Ч. Діккенс приступив у 40-х роках ХІХ ст. “Різдвяний” цикл Діккенса складається з п’яти повістей: “Різдвяна пісня у прозі” (1843), “Дзвони” (1844), “Цвіркун за вогнищем” (1845), “Битва життя” (1846), “Одержимий” (1848). Діккенс дуже любив Різдво. Особливості його “різдвяних” оповідань – це процес душевного переродження героя. За умовою жанру на таку трансформацію давалася лише одна ніч. Але ця ніч була різдвяна, коли можливі різні дива.

Номер слайду 10

Одне з оповідань збірки називається «Різдвяна пісня у прозі» і має підзаголовок «Святвечірнє оповідання з привидами»

Номер слайду 11

Різдвяне оповідання-літературний жанр, який відноситься до категорії календарної літератури та характеризується певною специфікою у порівнянні з традиційним жанром оповідання. Особливістю різдвяного оповідання є процес душевної трансформації героя, відмова від фальшивих цінностей в ім'я цінностей істинних, гуманістичних, вічних.

Номер слайду 12

Хто такий Ебенезер Скрудж? “О! Скрудж був справжній “жмикрут”… Це був старий грішник – заздрий, жадний, твердий і гострий, як кремінь… Через холод у душі і вся постать його немов заморозилася… Холодний іній лежав у нього на голові, на бровах і на сухім підборідді. Скрудж всюди носив із собою той холод… він морозив ним свою контору і не давав їй нагрітися… навіть на Різдво”.

Номер слайду 13

Це цікаво Скрудж – демон західного походження, що зображується у вигляді класичного худющого “буржуя”. Цей демон дуже злобний. Людина, в яку він вселяється, стає неймовірно скупою і ніколи не допомагає близьким. Боротьбу зі Скруджем треба починати із себе. Виганяти його з інших – марно, бо той, у кому сидить Скрудж – морально глухий, черствий і байдужий.

Номер слайду 14

Чи можете ви назвати головного героя твору?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Що з біографії Ч. Діккенса запам’яталося найбільше? Назвіть твори про Різдво, написані Чарльзом Діккенсом. Яке у вас склалося враження від образу Скруджа? Чи може, на вашу думку, цей герой змінитися на краще?

Номер слайду 22

Домашнє завдання: 1.Прочитати ІІ-ІV строфи “ Різдвяної пісні у прозі ”. 2. Виписати цитати опису духів у повісті.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сєліна Лариса Василівна
    Дякую за додаткову цікаву інформацію про письменника і структурованість аналізу твору
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
6 грудня 2021
Переглядів
2840
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку