Український борщ, приготовлений за традиційним рецептом, є ідеально збалансованим стравою. Співвідношення в ньому білків, жирів і вуглеводів – носіїв енергії, необхідної для нормальної роботи всього організму, а також мінералів, вітамінів і ферментів таким, що кращого й бажати не треба. Борщ – чудовий детоксикатор, очищає організм від токсинів. Суміш овочів, які йдуть на приготування цього традиційного українського борщу, не випадково називають «чудовою сімкою». Буряк, картопля, капуста, цибуля, морква, помідори, зелень (іноді часник) – всі разом вони відмінно доповнюють один одного і утворюють ту саму «чудову сімку», яка у відвареному вигляді виступає в якості чудового сорбенту, «щітки». За рахунок присутньої в цих овочах клітковини – досить грубій їх частини, яка практично не перетравлюється шлунком і виводить продукти розпаду і гниття, які накопичилися в організмі.