Презентація до уроку «Духовне життя нації крізь трагічну історію нещасливого кохання у романі “Маруся Чурай”»

Про матеріал
Презентація до уроку «Духовне життя нації крізь трагічну історію нещасливого кохання у романі “Маруся Чурай”», яку можна використати під час проведення уроку в 11 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до уроку «Духовне життя нації крізь трагічну історію нещасливого кохання у романі “Маруся Чурай”»

Номер слайду 2

Літературний диктант Ліна Костенко народилася в місті…… 2. Батьки Ліни Костенко за фахом були …. З. З 6-ти річного віку Ліна Костенко разом з батьками мешкає у місті ……. 4. Вищу освіту поетеса здобула у ….

Номер слайду 3

5. Першою поетичною збіркою Ліни Костенко була збірка ….. 6. Владою були знищені збірки … 7. Роки вимушеного мовчання Ліни Костенко тривали… років 8. У 1987 році поетеса була нагороджена премією…

Номер слайду 4

9. У 1990 році в Америці відбувся Всесвітній конгрес під назвою «……» 10. Назва роману поетеси, який був виданий до 80 річниці Ліни Костенко….. 11. У 2011 році вийшов перший прозовий роман поетеси під назвою…. 12. Тема поезії «Життя іде і все без коректур» …..

Номер слайду 5

ТЕМА УРОКУ: «Духовне життя нації крізь трагічну історію нещасливого кохання у романі “Маруся Чурай”»

Номер слайду 6

ПЛАН РОБОТИ НАД ТВОРОМ 1. Жанр «Марусі Чурай» 2. Історично-фольклорна основа твору 3. Тематика та головна ідея 4. Сюжет і композиція «Марусі Чурай»

Номер слайду 7

Історичний роман у віршах – це великий ліро-епічний твір, в якому розповідь викладено у віршовій формі. Роман має багато спільного з поемою, але йому притаманні значно більший обсяг, велика кількість персонажів, щонайменше дві сюжетні лінії, органічна єдність ліричного, епічного й драматичного; глибоко та об’єктивно відображається дух і колорит історичної епохи.

Номер слайду 8

Епіграф до уроку: “Ця дівчина не просто так Маруся. Це - голос наш. Це –пісня. Це – душа” Ліна Костенко

Номер слайду 9

Головна тема роману – зображення нещасливого кохання Марусі та Грицька в поєднанні з широкою картиною життя України XVII століття Головною ідеєю твору є незнищеність українського народу, глибока віра в його духовну силу і могутність

Номер слайду 10

Сюжетні лінії 1. Особиста (доля Марусі та Грицька) 2. Історична (боротьба українського народу проти загарбницької політики польської шляхти).

Номер слайду 11

Композиція I розділ  «Якби знайшлась неопалима книга» II розділ  «Полтавський полк виходить на зорі». III розділ  «Сповідь». IV розділ  «Гонець до гетьмана».

Номер слайду 12

V розділ  «Страта» VI розділ  «Проща» VII розділ  «Дідова балка» VIII розділ  «Облога Полтави» IX розділ  «Весна, і смерть, і світле воскресіння».

Номер слайду 13

Проблематика 1. Незнищеність українського народу 2. Глибока віра в духовну силу й могутність народу 3. Митець і народ 4. Митець і суспільство 5. Батьки і діти 6. Кохання і зради

Номер слайду 14

Домашнє завдання: 1. Прочитати роман «Маруся Чурай», виписати цитати до характеристики головних героїв. Креативне завдання: Дібрати записи пісень, які належать Марусі Чурай Зробити презентацію на тему: «Маруся Чурай – дівчина з легенди» Фотоальбом (ілюстративний матеріал) до роману.

ppt
Додав(-ла)
Соловей Ірина
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
1011
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку