Презентація до уроку "Екологічні групи грибів. Цвілеві гриби."

Про матеріал
Презентація «Цвілеві гриби.» створена для допомоги вчителю у викладенні, а шестикласникам в опануванні матеріалу теми «Екологічні групи грибів. Цвілеві гриби.» Презентацію створено за підручником «Біологія 6 клас» Л. І.Остапченко. В презентації розкривається значення терміну «цвілеві гриби», дається характеристика цієї екологічної групи грибів, наводяться приклади найважливіших представників групи (світлини та опис). Презентація містить лабораторне дослідження «Будова цвілевих грибів.»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цвілеві гриби.

Номер слайду 2

Екологічні групи грибів.

Номер слайду 3

Вкажіть, до якої екологічної групи належать гриби.

Номер слайду 4

Трутовик Ріжки Фітофтора Сажка До якої екологічної групи належать гриби?

Номер слайду 5

Як називають гриби, які вступають у взаємовигідне співіснування з вищими рослинами? Яку назву має цей симбіоз?

Номер слайду 6

Цвілеві гриби — це здебільшого мікроскопічні організми, які утворюють нальот — плісняву. Вони псують продукти харчування, виділяють токсичні для організму людини речовини. Цвілеві гриби.

Номер слайду 7

Лабораторне дослідження «Будова цвілевих грибів» (на прикладі мукора стор. 196 -197)

Номер слайду 8

Мукор. Якщо хліб пролежить кілька днів у теплому вологому місці, на ньому з'являється білий пухнастий наліт, який через деякий час темніє. Це пліснявий гриб-сапрофіт мукор. Цей гриб часто поселяється також на фруктах, овочах, на кінському гної. Його грибниця складається з одної достатньо розвиненої та розгалуженої клітини з безліччю ядер. Вона пронизує хліб і висмоктує з нього поживні речовини. Розмножується мукор обривками грибниці або спорами.

Номер слайду 9

Будова мукора. Гіфи. СпорангіїСпори

Номер слайду 10

Мукор під мікроскопом.

Номер слайду 11

Цвілевий гриб пеніцил.

Номер слайду 12

Пеніцил. Гриб-сапрофіт. Міцелій пеніцила багатоклітинний. При нестатевому розмноженні у конідієносцях, утворюються спори — конідії. Пеніцил виділяє речовини, які вбивають бактерії. Цю властивість гриба відкрив у 1928р. А. Флемінг. Саме з пеніцилу було зроблено перший антибіотик. Пеніцил також використовують для виготовленні французьких сирів, які мають специфічний запах.

Номер слайду 13

Цвілеві гриби роду аспергіл. В більшості своїй аспергіли є сапротрофами і поселяються на хлібі, варенні, шпалерах у вологому приміщенні. Пліснява має темносірий, блакитний, зелений кольори. Будова аспергілу схожа з будовою цвілевих грибів пеніцилу. Вегетативне тіло має вигляд гіллястого міцелію, що пронизує субстрат. Спори утворюються у конідієносцях.конідієносці аспергілу

Номер слайду 14

Аспергіл.

Номер слайду 15

Цвілеві гриби роду аспергіл. Серед грибів роду аспергіл є паразити людей і тварин. Вони спричинюють таке захворювання, як аспергільоз. Він розвивається в більшості випадків у людей, що страждають на імунодефіцит. Шлях проникнення грибка — через верхні дихальні шляхи.

Номер слайду 16

Завдання для самоконтролю. Де можна зустріти цвілеві гриби? Наведіть приклади. До якої екологічної групи належать цвілеві гриби?Назвіть найвідоміші цвілеві гриби. Поміркуйте та дайте відповідь на питання: «Цвілеві гриби приносять людині користь чи шкоду?»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
24 березня 2023
Переглядів
5291
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку