Презентація до уроку "Електричне коло. Величини, що характеризують протікання струму в колі: сила струму, електрична напруга та опір, їхній взаємозв’язок. Дії струму".

Про матеріал
Презентація до уроку "Електричне коло. Величини, що характеризують протікання струму в колі: сила струму, електрична напруга та опір, їхній взаємозв’язок. Дії струму." за підручником Засєкіної Т. М. Природничі науки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електричне коло. Величини, що характеризують протікання струму в колі: сила струму, електрична напруга та опір, їхній взаємозв’язок. Дії струму.

Номер слайду 2

Тобі доводилось бачити такі позначення? Поясни, що вони означають.

Номер слайду 3

Джерела струму. Джерелами електричного струму називають пристрої, які перетворюють різні види енергії на електричну.

Номер слайду 4

Наприклад, у батарейці відбуваються хімічні процеси, у результаті яких на одному її полюсі накопичується негативний заряд, а на іншому — позитивний. У сонячних батареях такий перерозподіл відбувається під дією сонячного світла.

Номер слайду 5

Є такі джерела, які з часом вичерпують свої можливості з підтримування струму. А є й такі, які можна підзаряджати — їх називають акумуляторами.

Номер слайду 6

Будь-яке джерело електричного струму виконує певну роботу з переміщення електричного заряду. Цю здатність характеризують напругою, яку вимірюють у вольтах (В або V).

Номер слайду 7

Як виміряти струм?Роздивися малюнок. Уяви, що тобі доручили обчислити й порівняти швидкість проходження людей крізь різні двері.

Номер слайду 8

Очевидно, що крізь ширші двері пройде більше людей. Проте що більше людей — то більший натовп. Чи не сповільнює це їхній рух? На це питання не відповісти, якщо не знати часу, впродовж якого відбувався рух крізь двері. Так само порівнюють величину електричного струму. Тільки називають не швидкістю, а силою струму.

Номер слайду 9

Сила струму — це кількість заряджених частинок, які під час упорядкованого руху проходять крізь поперечний переріз провідника за визначений час.

Номер слайду 10

Як пов’язані напруга, сила струму й електричний опір?Отже, напругою й силою струму характеризують проходження електричного струму в колі. І є ще одна величина, від якої залежить струм, — це електричний опір провідника. Він визначається речовиною, з якої виготовлено провідник, довжиною й поперечним перерізом цього провідника.

Номер слайду 11

Експериментально встановлено, що співвідношення величин, які характеризують проходження електричного струму на ділянці електричного кола, має такий вигляд: сила струму = напруга електричний опір.

Номер слайду 12

Класифікуй електричні прилади на: освітлювальні, нагрівальні, електромеханічні.

Номер слайду 13

Укажи номери малюнків, на яких зображена дія електричного струму: теплова, світлова, магнітна, хімічна.

Номер слайду 14

Якими бувають дії електричного струму?Тобі відомо, що температура пов’язана зі швидкістю руху частинок речовини (атомів і молекул). Електричний струм також зумовлений рухом частинок (у цьому разі — електрично заряджених). Чи є в такому разі зв’язок між електричним струмом і температурою?

Номер слайду 15

Проходження електричного струму провідником справді приводить до його нагрівання. Таке нагрівання може викликати й світлову дію. Наприклад, в електричних лампах розжарювання вольфрамова спіраль нагрівається струмом до світіння. Теплову дію струму можна спостерігати на прикладі нагрівання спіралей електропраски, електроплити, електричного обігрівача.

Номер слайду 16

Зі струмом пов’язана й магнітна взаємодія. Найпоширеніший приклад — електромагнітний замок багатьох вхідних дверей під’їздів. Коли в будинку з якихось причин зникає електроенергія, перестає працювати й такий замок.

Номер слайду 17

Хімічну дію струму використовують під час виробництва алюмінію, міді та інших металів, нікелювання і хромування речей.

Номер слайду 18

Як електричний струм діє на організм людини?Людське тіло добре проводить електричний струм, що може спричинити електричні травми (опіки), втрату свідомості, порушення роботи серця чи дихання (або обох цих порушень разом). Щоб уникнути цих неприємностей, достатньо завжди дотримуватися правил поводження з електричними приладами в побуті та з електрообладнанням на вулиці.

Номер слайду 19

Правила поведінки з електроприладами

Номер слайду 20

Склади пам'ятку з безпечного поводження з електроприладами й електрообладнання

Номер слайду 21

Домашнє завдання: Розглянувши малюнок сформулюй правила і запиши їх в зошит.

Номер слайду 22

Використані джерела: Засєкіна Т. М. Природничі науки. Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти./ Засєкіна Т., Білик Ж., Лашевська Г. – Київ: Видавничий дім «Освіта», 2022. – 235 с.

pptx
Додано
5 квітня 2023
Переглядів
1361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку