Презентація к уроку" Рівновага тіл. Центр мас, Центр тяжіння"

Про матеріал
Представлений урок - урок вивчення нового навчального матеріалу і первинного закріплення нових знань. Показані різні прийоми подачі нового матеріалу: бесіда, робота в групах та представлення результатів досліджень груп, робота з текстом у парах. Мета уроку - розширення і поглиблення знань учнів про рівновагу тіл, важливість рівноваги у різних сферах життєдіяльності людини. Учні вчаться на уроці працювати у команді, планувати та проводити спостереження і досліди, аналізувати одержані результати, розвивати творчі здібності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розум- це не тільки знання, а й уміння застосовувати ці знання на практиціАрістотель

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Башти, які падають: Пізанська вежа. Дзвінниця, що падає

Номер слайду 4

Проблемні питання: - Чому маленькі діти їздять та триколісному велосипеді? - Як моряки втримують рівновагу на палубі, коли море неспокійне?

Номер слайду 5

Проблемні питання. Що таке рівновага з погляду фізики?За яких умов тіло перебуває в рівновазі?

Номер слайду 6

Чі не жарт це???Зараз ви сядете на стілець так, що не зможете встати, хоч і не будете прив'язані. Чому так?

Номер слайду 7

Тема уроку: Рівновага тіл. Центр мас. Центр тяжіння.

Номер слайду 8

Мета уроку:ввести поняття «центр мас», «центр тяжіння», «стійкість рівноваги», навчитися визначати ці поняття шляхом експерименту; показати практичне значення отриманих знань; формувати інтерес до вивчення фізики. 

Номер слайду 9

Центр мас тіла𝐹1 𝐹2 𝐹3 𝑂 Центр мас тіла – це точка перетину прямих, уздовж яких напрямлені сили, кожна з яких спричиняє тільки поступальний рух тіла𝑭𝟏, 𝑭𝟐 спричиняють тільки поступальний рух тіла 𝑭𝟑 крім поступального спричиняє також обертальний рух тіла 

Номер слайду 10

Основні поняття: Центр мас — це точка, у якій перетинаються всі лінії дії сил, що спричиняють поступальний рух тіла. Центр тяжіння — це точка прикладення сили тяжіння. В однорідному гравітаційному полі центр мас збігається з центром тяжіння. Сила тяжіння прикладена саме до центру мас, тому центр мас ще називають центром тяжіння. Рівновага - це стан , в якому сили, що діють на тіло, взаємно компенсуються.

Номер слайду 11

Гравітаційна біологія1 а) Станьте біля стіни боком. Між стіною та плечем відстань приблизно 10-15 см. Підніміть одну (зовнішню) ногу. Як вийшло? б) Станьте впритул до стіни. Спробуйте виконати ту ж дію. Як вийшло? Чим можна пояснити? 2. Дерева значно вищі за людину , можуть бути до 10-12 метрів. Що дозволяє їм утримувати рівновагу значно краще ніж людина під тиском вітру?3. Хребетні тварини, які здатні до активного руху мають вільні кінцівки. Скільки їх? Поясніть чому так?

Номер слайду 12

Гравітаційна біологія4. Людина переміщується у просторі, знаходячись у вертикальному положенні до грунту. Що сприяє дотриманню ії рівноваги?5. Яким чином бабка чи метелик дотримує рівновагу?

Номер слайду 13

Площя опори

Номер слайду 14

Цікаві досліди. Об‘єкт,що стоїть, не перекидається за умови,коли: -вертикальна лінія, проведена з центру тяжіння проходить по середині основи;-вертикальна лінія повинна проходити в межах основи тіла.

Номер слайду 15

Центр мас плоских геометричних фігур

Номер слайду 16

Висновок: Для прямокутника,квадрата : центром мас є точка перетину діагоналей. Для трикутника: точка на перетині медіан.

Номер слайду 17

Лабораторна робота «Визначення центра мас плоскої фігури»1 варіант: Визначення центра мас експериментальним методом;2 варіант: Визначення центра мас геометричним методом;

Номер слайду 18

Аналіз експерименту та його результатів. Що ви визначали, яким методом?Чи збіглися результати? В чому причина похибки?Який метод є більш універсальним?

Номер слайду 19

Рефлексія. Червоний - сподобався урок ,все зрозуміло Жовтий - майже все зрозуміло Синій - погано зрозумів або зовсім не зрозумів навчальний матеріал.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чернишов Володимир Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
Додано
19 лютого 2022
Переглядів
5845
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку