Презентація до уроку фізики за темою "Будова та властивості твердих тіл. Анізотропія кристалів. Рідкі кристали"

Про матеріал
Презентація до уроку фізики за темою "Будова та властивості твердих тіл. Анізотропія кристалів. Рідкі кристали". Дана перезентація розроблена для учнів 10 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувалавчитель фізики. Фекете О.І. Будова та властивості твердих тіл. Анізотропія кристалів. Рідкі кристали

Номер слайду 2

Стани речовини. Речовина може бути у трьох агрегатних станах. Твердому Рідкому Газоподібному

Номер слайду 3

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Властивості твердих тіл: Властивості рідин: Властивості газів- зберігають форму;- зберігають об'єм;- тіла можуть бути крихкими або пластичними;- деякі мають пружні властивості;- мають різну твердість;- за певної температури тверді тіла стають рідинами;-характер молекулярного руху: коливання атомів або молекул навколо положення рівноваги.- зберігають об'єм, але не зберігають форму (набувають форму посудини, що заповнюють);- основна властивість - текучість;на межі з повітрям створюють вільну горизонтальну поверхню;кристалізуються за певної температури;- переходять у газоподібний стан (випаровуються);- характер молекулярного руху: молекули коливаються навколо положення рівноваги й перескакують в інші позиції.не зберігають ні форми, ні об'єму; леткість; заповнюють весь наданий їм об'єм; легко стискуються, легко розширюються; легко конденсуються (стають рідинами); не мають вільної поверхні; характер молекулярного руху: безладний (хаотичний) рух.

Номер слайду 4

Тверді тіла – це тіла, які зберігають власний об’єм та форму. Тверді тіла

Номер слайду 5

Тверді тіла. КристалічніАморфні

Номер слайду 6

Кристали Слово “кристал” походить від грецького “кристалос”, що означає “прозорий лід”.“ Кристал – це система впорядковано розміщених частинок, розташування яких повторюється у просторі сотні і тисячі разів.

Номер слайду 7

У кристалічних тілах частинки речовини (атоми, молекули, йони) розташовані в чітко визначеному порядку Деякі види кристалічних граток: а – проста кубічна; б – об’ємноцентрована кубічна; в – гранецентрована кубічна; г – гексагональна.

Номер слайду 8

Властивості кристалічних тіл. Постійна температура плавлення (кристалізації)Просторова кристалічна решітка(дальній порядок)Анізотропія – неоднаковість фізичних, оптичних, магнітних та інших властивостей від напрямку в кристалі (ánisos – нерівний, tróроs - напрям) Монокристали – анізотропні Полікристали – ізотропні

Номер слайду 9

Монокристал - окремий однорідний кристал, що має безперервну кристалічну гратку і характеризується анізотропією властивостей.

Номер слайду 10

Полікристал - тверде тіло, що складається з великої кількості дрібних, здебільшого безладно розташованих кристалів різного розміру, які називають кристалічними зернами або кристалітами. До полікристалічних речовин належать метали, кераміка, гірські породи.

Номер слайду 11

МОНОКРИСТАЛПОЛІКРИСТАЛІЧНЕ ТІЛО

Номер слайду 12

Поліморфізм Існування речовини в двох і більше модифікаціях кристалічної будови, які відрізняються фізичними властивостями.алмазграфіт

Номер слайду 13

 Аморфні тіла – це пластичні тіла, що не мають певної температрури плавлення, молекули їх не утворюють кристалічної гратки.

Номер слайду 14

Властивості аморфних тіл - немає визначеної температури плавлення; - ближній порядок; - слабка текучість; - нестійкі, через певний час аморфна речовина переходить в кристалічну.

Номер слайду 15

В останні десятиріччя XX ст. учені відкрили, що існують речовини з «подвійною природою» — так звані рідкі кристали. Рідкі кристали - специфічний стан речовини, якому властиві риси як рідини (текучість), так і кристалу (анізотропія властивостей).

Номер слайду 16

Рідкі кристали Особливість рідких кристалів полягає в тому, що їх властивості сильно залежать від зовнішніх умов (температури, тиску, електричного й магнітного полів).

Номер слайду 17

Рідкі кристали. Смектичні – молекули орієнтовані паралельно одна одній і утворюють тонкі шари. Нематичні – нитковидні молекули напрямлені паралельно одна одній, але можуть ковзати вгору і вниз. Холестеричні – плоскі, довгі молекули зібрані в шари, повернуті один відносно одного

Номер слайду 18

Деякі типи рідких кристалів. НематичніСмектичніХолестеричні

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Дуплій Олена Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кульбаба Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 березня 2020
Переглядів
14432
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку