Презентація до уроку фізики "Змочування. Капілярні явища" (10 клас)

Про матеріал
Дана презентація додається до розробки уроку з фізики "Змочування. Капілярні явища", розміщеного на сайті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«ФІЗИКА-ЦЕ НАУКА РОЗУМІТИ ПРИРОДУ» Е Роджерс

Номер слайду 2

Рідина Газ Тверде тіло

Номер слайду 3

σ - коефіцієнт поверхневого натягу σ = F/l [σ] = H/м

Номер слайду 4

Хід роботи Нанесіть кілька крапель води на скляну та парафінову пластинки, а потім – на оптичний диск. 2. Розгляньте форму отриманих крапель. 3. Зробіть висновок про взаємодію молекул рідини та твердого тіла.

Номер слайду 5

Притягання між молекулами рідини менше, ніж між молекулами рідини та поверхні Притягання між молекулами рідини більше, ніж між молекулами рідини та поверхні

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Чому є вислів “як мокра курка” та “як з гуся вода”?

Номер слайду 8

Якщо на одну муху капнути краплину води, то з нею нічого не станеться, але, якщо на іншу капнути краплину моторного масла, то муха не зможе літати. Чому це так? Відповідь: Тому що вода не змочує крила мухи, а масло змочує.

Номер слайду 9

Космонавт у стані невагомості відкорковує дві скляні пробірки: одну з гасом, другу – із ртуттю. Як поведуться рідини? Підказка: В стані невагомості змочувальна рідина розтікається по стінках посудини, у який перебуває, а незмочувальна збирається великою краплею всередині посудини.

Номер слайду 10

Явище змочування і незмочування проявляється у піднятті і опусканні рідини в тонких трубках, що називаються капілярами. Капіляри – тонки трубки Капілярний ефект - явище підвищення або зниження рівня рідини у капілярах Висновок: Чим вужчий капіляр, тим вище підіймається у ньому змочувальна рідина , та навпаки. Що примушує рідину підніматись /опускатися в капілярах? Від чого залежить висота капілярного підняття / опускання рідини?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Висоту підняття рідини в капілярі визначаемо за формулою: Змочування Незмочування

Номер слайду 13

Задача Визначити радіус капілярів у паперовій серветці, якщо висота підйому води по серветці склала 8 см Розв’язання g = 10 м/сІ R = ?

Номер слайду 14

1. Заздалегідь з кольорового паперу вирізаються квіти, у яких пелюстки загинаються всередину. 2. Паперові квітки опускаємо в ємність з водою. 3. Квітки поступово “розкриваються”. Чому? (вода через капілярність потрапляє в порожнини між волокнами паперу й заповнює їх. Папір набухає, згіни на ньому розпрямляються, і квітка розпускається).

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

. Чи відомо вам,що: У тілі людини нараховується 100 – 160 млрд капілярів Загальна довжина капілярів людини складає у середньому 100 000 км, капілярами дорослої людини можна двічі обгорнути Землю по екватору

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Багатьох відвідувачів цієї прекрасної фортеці найбільше цікавить питання: "Звідки взялася пляма на мурі? Ця загадкова пляма – результат пошкодження історичного дренажу. Але правда менш цікава людям ніж легенди…

Номер слайду 20

Чому розплавлений парафін піднімається вгору в гноті, таким чином, підтримуючи горіння?

Номер слайду 21

Номер слайду 22

1. Відомий віслів: «Решетом носити воду» Але чи справді це неможливо? 3. В жарких країнах напої (а у нас- молоко влітку) зберігають у глиняному посуді. Чому? 2. Чому для збереження вологи ґрунт треба перекопувати, а для осушення – трамбувати.? 4.Чому маленькі краплі роси на листках деяких рослин мають форму кульок, а листки інших рослин роса покриває шаром?

Номер слайду 23

І. Опрацювати §33 стор. 199-202 ІІ. Заповнити таблицю «Прояви капілярності» У природі у техніці у побуті ІІІ. Пояснити, чи можливий «вічний капілярний двигун»: IV. Виконати дослід з бокалами:

ppt
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
Додано
6 березня 2019
Переглядів
4534
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку