Презентація до уроку географії для 7 класу з теми "Населення Євразії. Найбільші держави Європи"

Про матеріал
Презентація до уроку географії для 7 класу з теми "Населення Євразії. Найбільші держави Європи"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Населення Євразії. Найбільші держави Європи

Номер слайду 2

В Євразії виникли осередки найдавніших цивілізацій – на узбережжі Середземного моря, в межиріччі Тигру і Євфрату, Індії, Китаї. Сучасне населення Євразії складають народи, які належать до різних рас.

Номер слайду 3

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ЄВРОПЕОЇДНАМОНГОЛОЇДНАЕКВАТОРІАЛЬНА (МЕЛАНЕЗІЙСЬКА)ПІВНІЧНАПІВДЕННА ЦЕНТРАЛЬНА І СХІДНА АЗІЯОСТРОВА ПІВДЕННОЇ АЗІЇ, ІНДОСТАНУЗаселяють північну і північно-західну території материка. Волосся і очі світлі, світла шкіра. Південна Європа, Південно-Західна Азія. Темні очі іволосся, смуглява шкіра. Низькорослі, шкіра жовта, темні вузькі очі, широкий ніс, пряме, темне волосся. Темношкірі, широколицє, темне, хвилясте волосся. Характеристика рас

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Народи. У Євразії проживає дуже багато народів. Ко­жен народ має свою мову, культуру й територію проживання. За мовними ознаками народи об’єднуються в мовні сім’ї та групи. Так, українці належать до індоєвропейської мовної сім’ї, до слов’янської групи народів, англійці — до гер­манської групи народів тієї самої сім’ї, китайці — до китайсько-тибетської мовної сім’ї тощо. Найбільшою є індоєвропейська мовна сім’я, народи якої живуть переважно в Європі та Пів­денній Азії. Найчисленнішими народами світу є китайці і гіндустанці — один із на­родів Індії Гіндустанці КитайціУкраїнці

Номер слайду 6

Релігії1. Найдавніша світова релігія — це буддизм. Вона відома з VI—V ст. до н. е. Виникла в Індії, ґрунтується на вченні індійського принца Гаутаме Сиддхартхи, відомого під ім’ям Будда, що означає Просвітлений. Буддизм поширений здебільшого у Південній і Центральній Азії. 2. Християнство ґрунтується на вченні Ісуса Христа, який народився у Палестині (територія сучасного Ізраїлю). Християнство поширене в Європі, Північній Азії.3. Іслам виник на Аравійському півострові приблизно у VII ст. Засновник релігії — пророк Мухаммед. Іслам поширений здебільшого у Західній, Південно-Західній і Південно-Східній Азії.4. Поширені індуїзм (Індія), синтоїзм (Японія), конфуціанство і даосизм (Китай).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Розміщення населення. Людина почала заселяти Євразію з пра­давніх часів, про що свідчать археологічні знахідки вчених. Уважають, що сучасна людина живе в Євразії 35-40 тис. років. Однак у минуло­му чисельність населення була невеликою. Нині загальна кількість населення Євразії становить майже 5,1 млрд осіб, тобто на цьому континенті проживає найбільше зем­лян — 3/4 населення світу. І лише з другої половини XX ст. його кількість почала зростати. Середня густота населення Євразії най­більша з-поміж усіх материків — понад 90 осіб/км². Населення роз­міщене дуже нерівномірно. Є території, де середня густота населення перевищує 1500 осіб/км², а є й такі, де на 1 км² території припадає менше однієї людини. Причина цього — історичне минуле, а також природні умови території.

Номер слайду 9

Країни. Формування сучасної політичної карти світу закінчилося в останньому десятилітті XX ст. У ці роки отримала незалежність і сформувала свою державу й наша батьківщина — Україна, найбільша за площею країна Європи. Нині на політичній карті Євразії налічу­ється 93 країни й території, 91 з них — неза­лежна. На території Євразії розташовані найбільші за площею держави світу — Росія і Китай. Площа Росії (17 млн км2) майже така, як територія Південної Америки, а Китаю (9,5 млн км2) — на третину більша за Австралію. Поряд з такими велетнями в Євразії історично сформувалися держави - карлики, які займають територію, меншу за Київ. Найменшою країною світу є Ватикан (0,44 км2). У Євразії також розташовані найбільші за чисельністю населення держави світу — Китай та Індія. Населення кожної з них перевищує 1,2 млрд осіб. Ватикан. Китай

Номер слайду 10

Держави Євразії різняться за рівнем свого економічного розвитку. Найбільш розвинутими країнами Європи є: Німеччина, Великобританія, Франція, Італія. В Азії найрозвиненішою країною є Японія, яка є другою найрозвиненішою країною світу після США.

Номер слайду 11

Країни Перської затоки та деякі інші розвивають свою економіку завдяки величезним природним ресурсам. Країни Південно-Східної Азії зазнають економічного зростання під впливом Японії.

Номер слайду 12

На материку й досі є країни з дуже низьким рівнем економічного розвитку (наприклад, Непал, Бутан, Афганістан).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Країни Європи

Номер слайду 15

До регіону Європа відносять 45 країн. З них 44 є суверенними державами, в т. ч. Росія, 2/3 площі якої розміщено у Північній Азії. Більшість країн Європи мають невеликі розміри (крім Росії). Окрім найбільшої у світі країни за площею – Росії, лише три держави в регіоні можна віднести до великих за площею: Україну, Францію та Іспанію. Унікальну групу становлять європейські країни­-карлики: Андорра, Мальта, Ліхтенштейн, Сан-Марино, Монако та найменша держава світу Ватикан. За кількістю населення в європейському регіоні вирізняються Росія, Німеччина та Велика Британія.

Номер слайду 16

Німеччина. Розташована в центрі Європи. Одна із найрозвиненіших держав світу. Основу господарства становить розвинута промисловість, провідними галузями якої є чорна й кольорова металургія, машинобудування, хімічна, електроенергетика, лісова, харчова, легка. Дуже добре розвинуте сільське господарство. Німеччина — виробник пшениці, ячменю, картоплі й хмелю.

Номер слайду 17

Франція Розташована на заході Європи, посідає друге місце за площею серед європейських держав. Одна із найрозвинутіших країн світу, найбільший європейський центр машинобудування. Вона виробляє літаки, автомобілі, морські судна, різноманітну побутову техніку та електроніку. Провідними галузями є також електроенергетика, хімічна, харчова, легка промисловість. В усьому світі відомі французькі парфуми й косметика, елегантне взуття й одяг. Франція — один із найбільших виробників сільськогосподарської продукції у світі. Славиться своїми садами й виноградниками.

Номер слайду 18

Велика Британія Острівна держава на північному заході Європи. Високорозвинута країна. Провідне місце посідає промисловість — передове машинобудування, електроніка, хімічна, фармацевтична, харчова, легка. Поблизу берегів Великої Британії відкриті великі поклади нафти й газу. Головною галуззю сільського господарства є тваринництво. Розводять м’ясні й молочні породи корів, овець, свиней і домашньої птиці. Вирощують пшеницю, ячмінь, цукровий буряк, картоплю, овочі. Велика Британія є найважливішим європейським центром міжнародної торгівлі, лідером у сфері фінансових послуг.

Номер слайду 19

Італія. Розташована на півдні Європи на перетині торговельних шляхів. Економічно розвинута країна. Галузі промисловості: машинобудування (автомобільна, електротехнічна, електронна), хімічна, нафтохімічна, легка, харчова. Сільське господарство: вирощують пшеницю, рис, фрукти, овочі, виноград, оливи, кукурудзу, мигдаль, волоський горіх, розводять велику рогату худобу, овець, свиней, птицю. Італія є великим центром світового туризму

Номер слайду 20

Суходолом Україна межує із сімома країнами: Росією, Білоруссю, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Молдовою. 1991 р. Україна, Росія, Білорусь та Молдова перетворилися з радянських республік на незалежні держави.

Номер слайду 21

Зв'язки України з країнами Європи. Основним напрямком зовнішньої політики України є інтеграція в європейське співтовариство. Особливе значення мають економічні зв’язки з країнами Європейського Союзу — найближчими сусідами: Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією. Словаччина постачає нам транспортні засоби, косметичну продукцію, папір та картон, Угорщина — автомобілі, лікарські засоби, продукти харчування. Румунія — меблі, взуття, текстильні вироби. З Польщі в Україну привозять технічне обладнання, тканини, фрукти, ліки, одяг та взуття. Країни Європейського Союзу надають Україні політичну та фінансову підтримку у проведенні різнобічних реформ. Серед інших країн Європи найактивнішими є зв’язки України з Німеччиною, Італією, Кіпром, Литвою, Латвією, Естонією. Культурні зв’язки: організація фестивалів українського мистецтва, виставок, обміни художніми колективами, покази фільмів, гастролі театрів, майстер-класи.«Дні України» щорічно влаштовують культурні центрах різних європейських країн.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 20
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Левченко Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Карпевич Леся Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Дуда Ольга Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Клочко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Саблукова Ольга Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Бойко Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Стаханова Наталія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Скоробагата Людмила Володимирівна
    Чудова робота.Дякую Використовую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Брич Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Махота Светлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Купенко Ігор Андрійович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Карнафель Наталя Анатоліївна
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Кас'яненко Юлія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Соколова Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Головачова Карина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Кірєєв Сергій Олександрович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Дячук Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Григоришина Вікторія Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 17 відгуків
pptx
Додано
19 квітня 2020
Переглядів
25642
Оцінка розробки
5.0 (20 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку