Презентація до уроку "Географічне положення. Державна територрія України. Державні кордони"

Про матеріал
Презентація до уроку географії у 8 класі на тему "Географічне положення. Державна територія України. Державні кордони".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географічне положення України. Державна територія. Державні кордони.

Номер слайду 2

Фізико-географічне положення. Економіко-географічне положення. Політико-географічне положення Географічне положення. Географічне положення – це розташування будь-якого географічного об’єкта відносно земної поверхні, а також навколишніх об’єктів, які впливають на нього.

Номер слайду 3

Фізико-географічне положення. Це розташування країни відносно різних природних об’єктів, що мають вплив на життєдіяльність її населення.

Номер слайду 4

у Північній та Східній півкулях;майже повністю в помірному кліматичному поясі;берегова лінія сильно розчленована;багато гирл річок, лиманів;островів небагато; має півострови. Україна розташована

Номер слайду 5

Кримські гори. Карпатські гори. Невелику частину території України займають Карпатські та Кримські гори. Вони є складовими Великої Гімалайсько-Альпійської гірської системи

Номер слайду 6

Територія України лежить переважно у помірному кліматичному поясі північної півкулі. В її межах чітко простежуються три фізико-географічних зони. Степова Лісостепова. Мішані ліси. Висотна поясність

Номер слайду 7

Берегова лінія України Найбільші затоки: Найбільша затока Азовського моря – Таганрозька, має довжину близько 140 км із пересічними глибинами 5 м. У Чорному морі – Каркінітська затока, яка являє собою мілководну водойму, що врізається в берег на 118,5 км. У суворі зими замерзає. Затоку Сиваш іноді називають третім морем України. Глибина її становить від 20 см до 3,5 м, а вода у 10–15 разів солоніша, ніж в Азовському морі. Сиваш відокремлений від моря Арабатською стрілкою – найдовшою косою в Україні. Її довжина – 115 км, ширина – від 270 м до 7,5 км.

Номер слайду 8

Найбільші острови України. Острів Джарилгач - площа становить понад 56 км². Острів являє собою намиту морем понижену піщану косу. Острів Зміїний лежить на відстані 37,5 км від гирла Дунаю. Площа – 0,17 км². Острів утворений міцними гірськими породами і має скелясті урвисті береги висотою до 25м. На острів течією час від часу заносить водяних вужів із чим і пов’язана його сучасна назва.

Номер слайду 9

Найбільший півострів – Кримський (26,9 тис.км²), з’єднаний з материком вузьким (7–9,2 км) Перекопським перешийком. Східна частина Кримського півострова утворює Керченський півострів (близько 3 тис.км²).

Номер слайду 10

Економіко-географічне положення. Це розташування країни відносно різних об’єктів, що мають певне економічне значення. Україна має вигідне економіко-географічне положення адже:розташована на шляху основних транзитних потоків пасажирів, товарів, послуг між Європою та Азією, між Північною та Південною Європою;має вихід до Чорного та Азовського морів; її територія компактна, протяжністю із заходу на схід 1316 км, а з півночі на південь 893 км;має поклади різноманітних корисних копалин, рівнинний рельєф, родючі ґрунти, сприятливий клімат для лікування, відпочинку.

Номер слайду 11

Політико-географічне положення. Це розташування країни відносно політичних подій, що знаходяться зовні й впливають на неї, а також – положення відносно інших держав з погляду її загальнополітичних та економічних інтересів. Україна є членом понад 20 міжнародних організацій; межує з великою кількістю країн-сусідів; являється перехідною (буферною) державою між росією та країнами ЄС, що, як ми бачимо по подіям сьогодення створило багато проблем.

Номер слайду 12

Державна територія України. Це частина земної поверхні, яка є невід'ємною ознакою державності, просторовою межею, на яку поширюється дія її законів.

Номер слайду 13

Розміри територіїПлоща території України становить 603,7 тис.км² (І місце в Європі та 44 у світі).

Номер слайду 14

Державний кордон України. Це лінія та вертикальна поверхня, що проходить через неї (в атмосферу до 100 км і літосферу), які визначають межі її державної території. Протяжність кордонів:- загальна - близько 7 тис.км;- суходолом – 5,6 тис.км;морем – 1300 км . Сьогодні кордони на півдні та сході нашої країни порушені росією.

Номер слайду 15

Морські кордони на півдні тягнуться на 1355 км. З них 1056,5 км припадає на чорноморський кордон, 249,5 км – на азовський. Крім того, 49 км морського кордону проходить через Керченську протоку. Україна має морські кордони з п’ятьма країнами: Румунією, Болгарією, Туреччиною, Грузією, росією. На сході, північному сході та півночі Україна межує з росією. Кордон починається від берега Азовського моря й тягнеться 1983 км до кордонів із Білорусією. Північний кордон із Білорусією (975,2 км) пролягає через заболочене Полісся. Західний кордон демаркований, тобто позначений на місцевості спеціальними прикордонними стовпами. Тут Україна межує послідовно з Польщею (542,4 км), Словаччиною (97,9 км), Угорщиною (136,7 км), Румунією (580,8 км) та Молдовою (1222 км).

Номер слайду 16

Крайні точки. Північна – с. Грем’яч Новгород-Сіверського району Чернігівської області (33°11´ сх. д.);Південна – мис Сарич на Кримському півострові (33°44´ сх. д.);Західна – м. Чоп Закарпатської області (48°05´ пн. ш.);Східна – околиця с. Рання Зоря Міловського району Луганської області (49°15´ пн. ш.)

Номер слайду 17

Крайні точки. Новгород-Сіверський р-н, Чернігівської обл. Міловський р-н Луганської обл. Автономна Республіці Кримм. Чоп Закарпатської обл. Географічний центр України

Номер слайду 18

Географічні центри. Територіально Україна розташована в географічному центрі Європи, про що свідчить пам’ятний знак біля села Ділове Рахівського району Закарпатської області. Географічним центром України вважають селище Добровеличківка на Кіровоградщині, в якому установлено пам’ятний знак.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додано
24 жовтня 2022
Переглядів
1576
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку