Презентація до уроку: " Гіпотези виникнення життя на Землі"

Про матеріал

Презентація для 11 класу до уроку на тему: " Гіпотези виникнення життя на Землі". У презентації наведенні основні гіпотези виникнення життя на Землі . Є творчі запитання для учнів , основні поняття .

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гіпотези виникнення життя на Землі

Номер слайду 2

Що таке життя?Чи задумувались ви як виникло життя на Землі?

Номер слайду 3

Життя - одне з найскладніших явищ природи. З глибокої давнини воно сприймалося як щось таємниче і непізнане - ось чому над питанням його походження завжди йшла гостра боротьба між матеріалістами та ідеалістами. Деякі прихильники ідеалістичних поглядів вважають життя духовним, нематеріальних началом, що виникло в результаті божественного творіння.

Номер слайду 4

Серед безлічі ненаукових уявлень про виникнення життя на Землі основні такі:життя було створене надприродною істотою в певний час (креаціонізм)життя виникало неодноразово з неживої речовини (мимовільне зародження)життя існувало завжди (теорія стаціонарного стану)життя занесене на нашу планету ззовні (панспермія)життя виникло з неживої природи в результаті біохімічних процесів (еволюція)

Номер слайду 5

Матеріалісти ж, навпаки, вважають, що життя на Землі виникло з неживої матерії шляхом самозародження (абіогенезу) або було занесене з інших світів, тобто є породженням інших живих організмів (біогенез).

Номер слайду 6

За сучасними науковими уявленнями життя - це процес існування складних систем, що складаються з великих органічних молекул і неорганічних речовин і здатних самовідтворюватися, саморозвиватися і підтримувати своє існування в результаті обміну енергією і речовиною з навколишнім середовищем. Таким чином, біологічна наука стоїть на матеріалістичних позиціях. Проте питання про походження життя ще остаточно не вирішене.

Номер слайду 7

Креаціонізм. Креаціонізм вважає, що життя виникло внаслідок акту творіння, здійсненого вищою силою. Однак уяви про час цього акту творіння, а також про можливість і характер біологічної еволюції для різних напрямків креаціонізму є суттєво відмінними.

Номер слайду 8

Друга гіпотеза виникнення життя на землі – мимовільне зародження (самозародження; життя виникало неодноразово з неживої речовини) І давня Земля цілком підходила для самозародження життя.

Номер слайду 9

Самозародження життя. Ця теорія була поширена в Стародавньому Китаї, Вавилоні та Єгипті як альтернатива креаціонізму, з яким вона співіснувала. Арістотель (384—322 до н. е.), якого часто називають засновником біології, дотримувався теорії спонтанного зародження. На основі власних спостережень він розвивав цю теорію далі, пов'язуючи всі організми в безперервний ряд — «сходи природи»

Номер слайду 10

У 1688 р. італійський біолог і лікар Франческо Реді, що жив у Флоренції, підійшов до проблеми виникнення життя більш суворо і піддав сумніву теорію спонтанного зародження. Реді встановив, що білі черв'ячки, що з'являються на гниючому м'ясі — личинки мух. Провівши ряд експериментів, він отримав дані, які підтверджували думку про те, що життя може виникнути тільки з попереднього життя (концепція біогенезу). Ці експерименти, однак, не призвели до відмови від ідеї самозародження, і хоч вона дещо відійшла на задній план, вона продовжувала залишатися головною теорією в неклерикальному середовищі.

Номер слайду 11

Теорія стаціонарного стану. Згідно з цією теорією, Земля ніколи не виникала, а існувала вічно, вона завжди здатна підтримувати життя, а якщо і змінювалася, то дуже мало. Види також існували завжди. Оцінки віку Землі сильно варіювали — від приблизно 6000 років за розрахунками архієпископа Ашера до 5 млрд років за сучасними оцінками, заснованими на обліку швидкостей радіоактивного розпаду. Більш довершені методи датування дають дедалі вищі оцінки віку Землі, що дозволяє прихильникам теорії стаціонарного стану вважати, що Земля існувала вічно. За цією теорією види також ніколи не виникали, вони існували завжди і у кожного виду є лише дві альтернативи — або зміна чисельності, або вимирання.

Номер слайду 12

Теорія пансперміїЦя теорія не пропонує ніякого механізму для пояснення первинного виникнення життя, а висуває ідею про її неземне походження. Тому її не можна вважати теорією виникнення життя як такою; вона просто переносить проблему в якесь інше місце Всесвіту. Теорія панспермії стверджує, що життя могло виникнути один або декілька разів в різний час в різних частинах Галактики або Всесвіту. Для обґрунтування цієї теорії використовуються багаторазові появи НЛО, наскельні зображення предметів, схожих на ракети і «космонавтів», а також повідомлення про нібито зустрічі з інопланетянами.

Номер слайду 13

Використовуючи матеріали підручника заповніть таблицю: « Основні етапи абіогенезу»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Етапи абіогенезу Характеристика

Номер слайду 14

Домашнє завдання : Параграф 44. Дайте відповідь на запитання : « Що таке хімічна еволюція ? Які її основні положення?»

Номер слайду 15

Інтернет джерелаhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Концепції_походження_життя_на_Землі

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Стариченко Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 квітня 2018
Переглядів
28964
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку