Презентація до уроку "Характеристика тварини за видовими критеріями"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. для використання на уроці як демонстраційного матеріалу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

"Характеристика тварини за видовими критеріями"Підготувала Скрипченко Софія

Номер слайду 2

Систематичне положення обраного для дослідження виду. Домен: Еукаріоти. Надцарство: Опістоконти. Царство: Справжні тварини. Тип: ЧленистоногіКлас: ПавукоподібніРяд: Павуки. Родина: Павуки-колопряди. Рід: Хрестовики. Вид: павук-хрестовик звичайний (Araneus diadematus)

Номер слайду 3

Морфологічний критерій: тіло складається з двох відділів — головогрудей і черевця, має чотири пари членистих кінцівок. Тіло вкрите шаром соскоподібної речовини, що запобігає випаровуванню води. Головогруди вкриті товстим і міцним головогрудним щитом, у передній частині якого розташовані вісім простих очей. На верхньому боці черевця розташовані білі або світло-бурі плями, що утворюють хрест (звідси назва). Забарвлення тіла може дещо різнитися — залежно від навколишнього освітлення на нижньому боці черевця є три пари павутинних залоз, що виробляє павутину. Розміри самця — 10-11 мм, черевце більш вузьке, ніж у самок. Розміри самки — 17-26 мм.

Номер слайду 4

Фізіологічний критерій: гетеротрофи, температура тіла залежить від температури середовища (холоднокровна тварина). Процеси травленя зовнішні. За допомогою хеліцер упорскує у здобич травні ферменти, які перетравлюють її зсередини, а потім споживає утворений розчин. Здатний утворювати нитки з клейкого секрету павутинних залоз, що густішає на повітрі. Роздільностатеві. Яйця самиці відкладають восени, заплітаючи їх у цупкий павутиновий кокон, наступне покоління павуків виводиться з яєць навесні. Вони також зимують і дозрівають статево лише наступного літа. Після спарювання самець зазвичай гине (його поїдає самка). Самка гине після того, як залишить кокон у безпечному місці.

Номер слайду 5

Етологічний критерій: очікує здобич, сидячи всередині павутини або поряд з нею на сигнальній нитці основна здобич — оси, джмелі, бджоли, мухи та метелики. За потрапляння до павутини чогось неїстівного вивільняє це, обриваючи павутинку впольовану здобич, якщо дуже голодний, павук може почати їсти одразу, але частіше переносить у затишне місце або заплітає павутинням і залишає висіти у сітці про запас. Кожні 1-2 дні павуки руйнують пошкоджене павутиння та сплітають нове.

Номер слайду 6

Географічний критерій: поширений Європою та деякими регіонами Північної Америки. Живе в соснових та ялиново-букових лісах, на верхових болотах, по узліссях і в живих огорожах, рідше — на луках, ріллях, у садах.

Номер слайду 7

Екологічний критерій:зазвичай живуть у кронах дерев, створюючи між гіллям ловчі мережі, а з листків дерева робить собі сховище. Іноді будує павутиння на кущах або на старих будівлях.

Номер слайду 8

Біохімічний критерій:виробляє отруту, що є токсичною для безхребетних тварин. У складі отрути є гемолізін, що здатний розчиняти еритроцити кролика, щура, миші, проте еритроцити морської свинки, коня, вівці, собаки і людини до нього нечутливі нейротоксична складова отрути блокує передачу нервового імпульсу через синапси безхребетних тварин, позбавляючи їх можливості рухатися.

Номер слайду 9

Генетичний критерій: у соматичних клітинах хрестовика містяться 32 хромосоми (16 пар). Остання, шістнадцята, пара має відмінні риси: у самок вони мають Х-подібну форму, а у самців одне з плечей хромосоми відсутнє (редуковане) таким чином, самки є гомозиготними за цими хромосомами, а самці — гетерозиготними.

pptx
Додано
5 листопада 2020
Переглядів
10335
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку