Презентація до уроку "Харчові добавки. Е- числа"

Про матеріал
Презентація розроблена до уроку «Харчові добавки.Е-числа» в 11 класу. Демонстраційні слайди презентації може використовувати викладач під час проведення уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Речовина Характеристика 1. Білки А. Естери (складні ефіри) гліцеролу та вищих кислот 2. Жири Б. Вуглевод, мономер 3. Глюкоза В. Речовини різної хімічної будови, необхідні для життєдіяльності людини 4. Сахароза Г. Полімери, мономерами яких є амінокислоти 5. Вітаміни Д. Дисахарид із класу вуглеводів

Номер слайду 2

“Харчові добавки, Е -числа”

Номер слайду 3

План 1.Визначення та мета харчових добавок 2.Класифікація харчових добавок 3.Корисні та нейтральні добавки 4.Негативні наслідки вживання харчових добавок

Номер слайду 4

Харчові добавки  – це речовини, які додають у продукти з технологічних міркувань, щоб подовжити термін їх придатності, змінити колір, консистенцію тощо. Буквені коди «E» (перша буква в слові Europe) — це система, розроблена в Європі для зручності сприйняття. Нумерацію харчових добавок розпочинають із числа 100.

Номер слайду 5

- Е100-Е189 — барвники; — Е200–Е299 — консерванти; — Е300–Е399 — антиокислювачі (антиоксиданти); — Е400–Е499 — стабілізатори, емульгатори, загусники; — Е500–Е599 — регулювальники кислотності, розпушувачі; — Е600–Е699 — підсилювачі смаку та аромату; — Е700-Е899 — запасні індекси для іншої можливої інформації; — Е900–Е999 — глазуруючі агенти, підсолоджувачі, піногасники; — Е1000-Е1521 — емульгатори, герметики, ферменти, влагоудержувачі.

Номер слайду 6

E-330 – лимонна кислота, E-101 – вітамін В2 рибофламін E-500 – харчова сода E-160а – каротин міститься у томатах

Номер слайду 7

E-260 – оцтова кислота, E-270 – молочна кислота, E-290 – вуглекислий газ, E-300 – аскорбінова кислота E-163 – натуральні червоні та сині барвники (екстракти зі шкірки винограду, чорної смородини).

Номер слайду 8

E-код Назва Застосування 200, 202 Сорбінова кислота, сорбат калію Сирокопчені ковбаси, молоко згущене, сири, ікра зерниста, креми, джеми, повидло, соки, маргарини, майонези, вина, безалкогольні напої 250 Натрію нітрит Вироби із свинини варені, копчено-запечені, консерви м’ясні, ковбаса сирокопчена, 385 Кальцію динатрію етилендіамінтетраацетат  Майонези, соуси Консерванти, антиокислювачі

Номер слайду 9

E-код Назва Застосування E401 Альгінат натрію За технологічною необхідністю, в тому числі джем, желе, мармелад, горіхове пюре E407 Карагенан Сир, десерти, желе, мармелад, соуси, молочні E410 Камедь ріжкового дерева За технологічною необхідністю, в тому числі джем, желе, мармелад, горіхове пюре Згущувачі, стабілізатори

Номер слайду 10

E-код Назва Застосування E442, E445 Фосфатиду амонійні солі, гліцеринові ефіри із деревної смоли Кондвироби на основі шоколаду і какао, непрозорі напої E450 Пірофосфати Десерти, морозиво, соуси, ковбасні вироби E451 Трифосфати пентанатрію, пентакалію Супи, бульйони, сир, трав’яні настої, чай, шоколад і солодові молочні напої, алкогольні напої (крім вина і пива), вівсяні пластівці, ковбасні вироби E461 Метилцелюлоза Делікатесні хлібобулочні вироби, морозиво, десерти, супи, бульйони, соуси, лікери, дієтичні продукти  E466 Карбоксиметилцелюлоза, натрієва сіль Емульгатори, стабілізатори, розпушувачі

Номер слайду 11

E-код Назва Застосування E950 Ацесульфам калію Напої, десерти, морозиво, консерви плодоовочеві, джеми, желе, жувальна ґумка  E951 Аспартам E954 Сахарин (натрієва, калієва і кальцієва солі) Напої, десерти, морозиво, консерви плодоовочеві, джеми, желе, жувальна ґумка E999 Екстракт квілаї (піноутворювач) Ароматизовані безалкогольні напої на основі води Підсолоджувачі

Номер слайду 12

ШКІДЛИВІ ДОБАВКИ Добавки, які викликають появу злоякісних пухлин: E103, E105, E121, E123, E125, E126, E130, E131, E142, E152, E210, E211, E213-217, E240, E447. Добавки, які викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: E221-226, E320-322, E338-341, E407, E450, E461-466. Алергени: E230, E231, E232, E239, E311-131. Добавки, які сприяють появі хвороб печінки й нирок: E171-173, E320-322. Крім того, такі добавки, як E121 (барвник цитрусовий червоний 2), E123 (червоний амарант), E240 (консервант формальдегід) взагалі заборонені для використання в продуктах харчування в багатьох країнах.

ppt
Додано
25 жовтня
Переглядів
27
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку