Презентація до уроку хімії з поглибленим вивченням для 9 класу з теми "Поняття про еквівалент та молярну концентрацію еквівалентів речовини"

Про матеріал
Презентація до уроку хімії з поглибленим вивченням для 9 класу з теми "Поняття про еквівалент та молярну концентрацію еквівалентів речовини" розроблена для вивчення нового матеріалу з даної теми. Вона розкриває зміст понять: "еквівалент", "фактор еквівалентності", "молярна маса еквівалента речовини". У презентації наведено приклади розрахунків фактора еквівалентності елемента, простої речовини, неорганічних речовин основних класів, а також окисника та відновника; молярної маси еквівалента будь-якої речовини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про еквівалент та молярну концентрацію еквівалентів речовини

Номер слайду 2

якісний кількісний концентрований розведений розчин. Пригадаємо. Склад розчину

Номер слайду 3

Кількісний склад розчину: масова частка, молярна концентрація, молярна концентрація еквівалента розчиненої речовини

Номер слайду 4

Зако́н ста́лості скла́ду. Кожна хімічна сполука завжди має один і той самий склад. Жозеф Пруст 1799.

Номер слайду 5

Відповідно Закону сталості складу речовини взаємодіють між собою в суворо визначених кількісних або рівноцінних (еквівалентних) співвідношеннях. Для характеристики величини мас речовин, що сполучаються одна з одною без залишку, було введено поняття «еквівалент».

Номер слайду 6

Еквівалент — реальна або умовна частинка речовини, яка в хімічних реакціях рівноцінна за хімічною дією одному йону Гідрогену Н+ або групі ОН–, а в окисно-відновних реакціях — одному відданому чи прийнятому електрону

Номер слайду 7

Число, обернене до числа йонів Гідрогену (основності кислоти) або гідроксильних груп (кислотності основи), що беруть участь у кислотно-основних реакціях, або до числа відданих чи прийнятих електронів в окисно-відновних реакціях, називають фактором еквівалентності. Його позначають f екв (Х)Це безрозмірна величина, яка менша або дорівнює одиниці.

Номер слайду 8

Формули для обчислення фактора еквівалентності: - елемента, - простої речовини, - неорганічних речовин основних класів, - окисника та відновника

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Розрахунок фактора еквівалентності

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Молярна концентрація еквівалента речовини — це відношення кількості речовини еквівалента до об’єму розчину Молярну концентрацію виражають у моль/л. Кількість речовини еквівалента обчислюють за формулою виражають у моль

Номер слайду 13

Молярна маса еквівалента M(fекв(X) X) речовини — це добуток фактора еквівалентності і молярної маси цієї речовини

Номер слайду 14

Атомна маса еквівалента будь-якого елемента в сполуці дорівнює добутку фактора еквівалентності цього елемента — величини, оберненої до ступеня його окиснення в сполуці, і його атомної маси. Так, атомні маси еквівалента йона Алюмінію та йона Оксигену в сполуці Al2 O3 дорівнюють:

Номер слайду 15

Молярна маса еквівалента алюміній оксиду Al2 O3 дорівнює добутку фактора еквівалентності цього оксиду (величини, оберненої до добутку числа йонів Алюмінію на заряд його йона) та його формульної маси:

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Обчисліть молярну концентрацію еквівалента натрій гідроксиду, розчин якого об’ємом 200 мл містить 16 г. Розв’язати задачу

Номер слайду 19

Параграф 12 опрацювати. Виконати вправу №3*Домашнє завдання

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
8 травня
Переглядів
53
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку