Презентація до уроку "Історичні праці про Україну та їхні автори: історичні праці ХІХ – початку ХХ ст. «Історія України-Руси» Михайла Грушевського"

Про матеріал
презентація до уроку у 5 класі за темою "Історичні праці про Україну ХІХ - поч. ХХ ст."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські історики та історичні праці ХІХ – початку ХХ ст. «Історія України-Руси» Михайла Грушевського

Номер слайду 2

Пригадайте!Історичний образ — уявлення про якусь подію або особу, що сформувалося в результаті історичного дослідження.Історичні факти – це події, явища, процеси, які відтворив, реконструював історик на основі відбору правдивих, важливих, на його думку, відомостей про минуле.Історичні дослідження – зібрання та обмірковування відомостей про події минулого на основі історичних джерел та документів.Історичні постаті (особи) – це головні герої історії, які своїми вчинками впливають на історію.

Номер слайду 3

Наведіть приклади до кожного з понять(запишіть у зошит)

Номер слайду 4

За наведеним зображенням з літопису та запитаннями складіть розповідь про історичну подію

Номер слайду 5

Гра «реставратор». Відновіть пошкоджений текст. Про важливі події ________ козацької _______ оповідають козацькі _________. Особливістю цих історичних творів є те, що вони не зовсім схожі на _________ літописи, оскільки поєднують риси літописів, історичних повістей, _______, мемуарів. Найвідомішими з ________ літописів є такі: «Літопис _________», Літопис Григорія _______ та ________ Самійла __________. Слова для довідки: Грабянки, літопис, України, Самовидця, літописи, Величка, історії, козацьких, давньоруські, щоденників

Номер слайду 6

Працюємо з козацьким літописом Самійла Величка (виконуємо завдання під сторінками літопису)

Номер слайду 7

За матеріалами попередніх уроків порівняйте відомості у давньоруських та козацьких літописах

Номер слайду 8

Михайло Максимович Микола Костомаров. Дмитро Яворницький. Володимир Антонович. Українські історики та історичні праці ХІХ – початку ХХ ст.

Номер слайду 9

Михайло Олександрович Максимович(1804–1873)Одним із засновників наукових досліджень історії України був Михайло Максимович (1804–1873 рр.) — видатний український учений-природознавець, історик, народознавець, письменник. Цікавинкою його біографії є те, що він поєднував любов до ботаніки (наука про рослини) та історії України. Михайло Олександрович багато уваги приділяв збереженню фольклорної спадщини українського народу: видавав збірки українських народних пісень, був автором віршованого перекладу «Слова о полку Ігоревім» українською та російською мовами. Провідним напрямом наукових досліджень Михайла Максимовича було обстоювання ідеї права на вільний розвиток і соборність українських земель.

Номер слайду 10

Дмитро Іванович Яворницький(1855–1940) Видатний український історик, археолог, народознавець, письменник. Усе життя глибоко досліджував історію запорозьких козаків. За результатами багаторічної праці він залишив нащадкам неоціненний скарб — працю «Історія запорозьких козаків». Ця книжка — справжня енциклопедія історії козацтва: тут дізнаємося і про звичаї козацтва, і про бойове мистецтво, про більшість подій козацької історії.

Номер слайду 11

Володимир Боніфатійович Антонович(1830–1908)Видатний український історик, археолог, народознавець. Професор Київського університету Святого Володимира, Володимир Антонович уперше ввів у науковий обіг назву «Україна-Русь».

Номер слайду 12

Микола Іванович Костомаров(1817–1885)Видатний український і російський історик, поет­романтик, мислитель, громадський діяч.

Номер слайду 13

Наталія Полонська-Василенко(1884-1973)

Номер слайду 14

Михайло Сергійович Грушевський(1866-1934)Найвидатнішим представником історичної науки вважається Михайло Грушевський (1866–1934 рр.). Його змалку виховували в повазі до української мови, пісень, традицій. Майбутній історик навчався в гімназії в далекому Тифлісі (Грузія), багато часу проводив за читанням книжок. За сприяння батька Михайло із захопленням вивчав наукові праці Миколи Костомарова, Михайла Максимовича та інших українських істориків. За заповітом свого діда вступив до Київського університету Святого Володимира. Тут він навчався під керівництвом відомого історика Володимира Антоновича.

Номер слайду 15

Наукова робота М. Грушевського. Після завершення навчання протягом багатьох років (з 1894 р. до 1914 р.) працював у Львові на посаді професора кафедри всесвітньої історії. Його також обрали головою Наукового товариства імені Тараса Шевченка. Ця організація, керуючись ідеями Кобзаря, сприяла розвиткові українознавчих досліджень. Завдяки наполегливій праці, організаторським здібностям Михайло Грушевський зміг перетворити Наукове товариство імені Тараса Шевченка на провідну наукову установу України, яка об’єднувала бібліотеки, музеї, збирала архівні матеріали, здійснювала освітню та дослідницьку діяльність.

Номер слайду 16

«Історія України-Русі» в 10 томах. Однак головною справою життя вченого було створення великої праці — «Історії України-Руси» — 10-томного дослідження історії українських земель від давнини до другої половини XVII ст. Написанню цієї роботи він присвятив 38 років свого життя. Головна ідея наукових поглядів видатного історика послідовний розвиток української історії від найдавніших часів. Як політик, він мріяв про побудову Української держави на демократичних засадах. До наших днів Михайло Грушевський є найбільш авторитетним українським істориком.

Номер слайду 17

Розгляньте портрети істориків. Назвіть визначні досягнення цих людей

Номер слайду 18

Гра «Кросворд навпаки»Письмово (складіть запитання до кросворду)

Номер слайду 19

Завдання до наступного уроку: (виконати до 07.04.2020 Прочитати параграф 23, повторити параграф 21-22, підготуватися до контрольного тесту з теми «Дослідники історії»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мельникова Ірина Олександрівна
    Дякую за гарну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
11029
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку