Презентація до уроку "Календарно-обрядова творчість Частина ІУ"

Про матеріал

*повідомити про давні календарні обряди українців, їх магічну силу, познайомити з різновидами обрядових пісень;

*навчити співвідносити пісні з відповідним календарним циклом, показати основні художні засоби, використані в народних піснях;

*формувати прагнення відроджувати й вивчати оригінальну творчість народу, виховувати повагу до прадавніх вірувань наших предків, гордості за свій талановитий народ.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Там у полі криниченька, Навколо пшениченька. Там женчики жали, Золоті серпи мали, Срібнії юрочки, Що в’язали снопочки. Добрії були женці – Дівчата й молодиці. Дівчата – косаті, А хлопці – вусаті, Молодиці – білолиці. Косарські та гребовецькі пісні – супровід до процесів косовиці сіна та його згрібання в останній період польових робіт. Жниварські – пісні, якими оспівують важку працю женців у період збору врожаю. Вийшли в поле косарі Косить ранком на зорі. Приспів: Гей, нуте, косарі, Бо нерано почали; Хоч не рано почали, Так багато утяли! До обіду покосили, Гострі коси потупили. (Приспів) По обіді спочивали, Гострі коси поклепали. (Приспів) Увечері холодком Йшли додому всі рядком. (Приспів) А в стоги як пометаєм, То добряче погуляєм! (Приспів)

Номер слайду 2

Номер слайду 3

День Миколая Різдво Новий рік Масляна

Номер слайду 4

19 грудня – Микола Чудотворець

Номер слайду 5

7 січня – Різдво Христове

Номер слайду 6

День Богородиці

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

14 січня – Василія. Новий рік

Номер слайду 11

Масляна

Номер слайду 12

Понеділок – чоловікам вішали колодки

Номер слайду 13

Вівторок – забави в шинку

Номер слайду 14

Середа – “зноби – баби”

Номер слайду 15

Четвер – жінки розважаються

Номер слайду 16

П'ятниця – зять частує тещу

Номер слайду 17

Субота - гуляночка

Номер слайду 18

Неділя – вареники з сиром, гуляння

Номер слайду 19

15 лютого - Стрітення

Номер слайду 20

Щедрівки – магічні пісні-благання сил природи сприяти в господарстві, які співаються на Щедрий Вечір. Колядки – пісні, що супроводжують різдвяні дійства в час святкування Коляди. Нова радість стала, Що на небі хвала, Звізда ясна над вертепом Увесь світ осіяла. Де христос родився, З Діви воплотився, Як чоловік пеленами Убого повився. Пастушки з ягнятком Перед тим Дитятком Навколінця припадають, Царя Бога вихваляють. Просим тебе, Царю, Просимо всі нині Даруй волю, верни славу Нашій Неньці Україні.

Номер слайду 21

Центральне свято літа? Новий рік, Щедрий вечір, 14 січня Хто такі русалки? Пісні й обряди На яке свято і якого числа співають колядки? Купала На яке свято і якого числа співають щедрівки? Різдво, 7 січня Яким чином давні українці намагалися впливати на сили природи? Миколай Який святий приносить дітям подарунки за хорошу поведінку? Душі утоплеників

ppt
Додано
21 липня 2018
Переглядів
1113
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку