Презентація до уроку-конкурсу "Гідросфера - водна оболонка Землі"

Про матеріал

В презентації на початку встановлено відео для мотивації. В ній ви можите знайти як завдання для конкурса так і новий цікавий матеріал для учнів. Зустрічаються завдання не лише з данного розділу, але і з попередніх. Учням дуже подобається на прикінці уроку Чорна скринька, яка розвиває їхню уяву.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Щоб прийняти участь в грі, Всі сюди ми припливли, Щоб змагатись, вигравати, Гідросферу треба знати «Золоті рибки»

Номер слайду 4

Гідросфериками нас Кличуть всі не випадково. Атмосферою пізнань Поглинає всіх нас школа. Ми прийшли не розважаться, А уміло позмагаться. У цій грі географічній Переможе хай сильніший! «Гідросферики»

Номер слайду 5

Перлини біля моря, Немов птахи на просторі, Ми радужно сіяєм Й увагу привертаєм. Ми пливем по річці знань Вдячні нашим вчителям, Ми долаєм перешкоди, Переможем всі незгоди. «Перлини»

Номер слайду 6

Географічний диктант 1. Озеро 11. Море 2. Шельф 12. Ехолот 3. Дельта 13. Водосховище 4. Острів 14. Витік. 5. Затока 15. Течії 6. Басейн річки 16. Протока 7. Гідросфера 17. Півострів 8. Проміле 18. Канал 9. Приплив і відплив 19. Айсберг 10. Болото. 20. Цунамі

Номер слайду 7

Шифр – перевірка відповідей 1 – 7 7 – 8 2 – 5 8 – 11 3 – 17 9 – 13 4 – 20 10 – 1 5 – 15 11 – 18 6 - 14

Номер слайду 8

Якби всі льодовики раптом розтанули, то рівень світового океану піднявся б на 64 метри і близько 1/8 поверхні суші було б затоплено водою. Танення льодовиків

Номер слайду 9

Наведіть приклади взаємозв’язків різних оболонок Землі Літосфера Атмосфера Гідросфера Біосфера

Номер слайду 10

Дуже небезпечною серед фауни тропічних вод є гігантська медуза, яку називають Морською осою, а ще — прозорим убивцею, адже за останні роки від її отрути людей загинуло більше, ніж від акул. Морська оса, як правило, тримається затемнених місць прибережної смуги, тому її важко побачити навіть людині з добрим зором. Досить легенького дотику отруйних щупалець цієї істоти, щоб через три хвилини настала смерть. Проти отрути морської оси медицина безсила.

Номер слайду 11

Про яке явище в гідросфері йдеться? Меридіани водяних пилинок Піднімаються над океаном, Щоб мандрувати без зупинок По широтах і меридіанах, Щоб згуститися у хмаровиння І, налившись тягарем води Ринуть на піски і на каміння, На поля і на сади. С. Щипачов

Номер слайду 12

Самим "мертвим" водоймищем є не Мертве море, а озеро Смерті в Сицилії, на берегах якого відсутня рослинність, а будь-яку живу істоту в його воді чекає смерть. З дна озера б’ють два джерела сильно концентрованої кислоти, яка і отруює воду .

Номер слайду 13

Визначити 3 місця на нашій планеті, де можна зайнятись серфінгом?

Номер слайду 14

Мальдіви – острова в Індійському океані. Середня висота Мальдівських островів над рівнем моря - 1,5 м. Мальдіви, таким чином, є найбільш низько розташованою країною в світі. Цікаво, що найвища точка країни - всього лише 2,3 метра! На жодному острові Мальдівських островів немає річок та інших джерел питної води.

Номер слайду 15

Острова Фіджі

Номер слайду 16

На якому напрямку від Києва знаходиться? «Золоті рибки» «Гідросферики» «Перлини» Середземне море Карпати Чорне море Японські острови Річка Амазонка Острів Гренландія.

Номер слайду 17

Єдина масова акула, що мешкає в Чорному морі, – це колюча акула Катран. Вона боїться людей і рідко підходить до берега. Єдину небезпеку для людини становлять спинні плавники катрана, які мають великі отруйні шипи.

Номер слайду 18

“Чомучка” 1. Чому в Карпатах і Кримських горах немає льодовиків? 2. Чому річка Хуанхе наймутніша у світі? 3. Чому були збудовані Панамський і Суецький канали?

Номер слайду 19

Річка Хуанхе Річка Хуанхе («жовта річка») – одна з найбільших річок в Азії – таку назву отримала не випадково. Спочатку прозора біля витоку, вона протікає через жевтоземне плато, де, зливаючись з притоками Удинхе, Пихе і Вейхе, вбирає в себе величезну кількість піску.

Номер слайду 20

В Алжирі є "чорнильне озеро" водою з якого можна писати на папері. Пояснюється незвичайне явище тим, що в озеро впадають два потока - води одного багаті солями заліза, а іншого - гуміновими речовинами. Суміш цих речовин і утворює ось такі штучні чорнила.

Номер слайду 21

“Помилка картографа” Аравійський острів Острів Ґольфстрім Індійське море Архіпелаг Ґренландія Бенґальська протока Апеннінський острів Півострів Нова Гвінея Середземне озеро Кримський острів Ґібралтарська затока Течія Мадагаскар Мексиканське море Острів Куросіо Північний океан Скандинавський острів «Золоті рибки» «Гідросферики» «Перлини»

Номер слайду 22

«Кров’яний водоспад» – один із найкращих місць на Землі. Знаходиться це чудо в Антарктиді. Кров’яний водоспад – загадковий потік, що витікає з Льодовика Тейлора, який знаходиться в Східній Антарктиді. Потік має червоний колір із-за надлишку окисі заліза. На поверхні воно з’являється з тріщини. Джерело незвичайної води – озеро, що покрите 400 метровим шаром льоду.

Номер слайду 23

Географічні задачі з математичним змістом. 1. Довжина річки Нілу з Каґерою 6671 км, а Амазонки з Мараньйоном (Південна Америка) — 6437 км. На скільки кілометрів Ніл довший від річки Амазонка? 2. Площа озера Вікторія 68 тис. км2, а України — 603,7 тис. км2. Скільки таких озер, як Вікторія, можна вмістити на території України? 3. За допомогою масштабу виміряйте відстань від Києва до центра озера Вікторія.

Номер слайду 24

«Море - океан» До басейну якого океану належать моря: Баренцове Середземне Червоне Балтійське Океан Море «Золоті рибки» «Гідросферики» «Перлини» Саргасове Коралове Чорне Берингове Океан Море Охотське Азовське Карибське Каспійське Океан Море

Номер слайду 25

“Клуб знавців” 1. Швидко навантаживши вугілля, «Дункан» взяв курс на захід. На хвилях течії, яка проходила повз береги Бразилії, гнаний дужим північним вітром, він перетнув екватор і опинився у Південій півкулі. Питання: як називається течія, що несла «Дункан» на південь?. 2. 14 квітня корабель «Форвард» перетнув течію Гольфстрім, яка прямує вздовж берегів Америки, доходить до Ньюфаундленда, потім виділяється на північний схід і огинає береги Норвегії. Питання: з водами скількох океанів перемішуються води Гольфстріму? 3. Давні помори, що жили на узбережжі Білого моря, спостерігаючи за цим явищем, говорили: «Океан-батечко дихає. Двічі дихне, двічі видохне – і доба мине.» Питання: що мали на увазі помори щодо причин цього явища?

Номер слайду 26

Міфічний Бог води - Посейдон Витік-місце, де річка бере початок Ехолот- прилад для визначення глибини Лабіринт “Посейдон” Шельф-не глибока частина океану Найглибший океан - Індійський Повінь – низький рівень води в річці Найбільший острів світу - Австралія Канал - штучна річка Пороги – виходи гірських порід на дні річки Моря бувають внутрішні і середні Крім теплих і середніх течій існують помірні Найдовша річка світу – р. Ніл У воді світового океану містяться майже всі ХЕПСХЕД.І.Мендєлєєва Море, що не має берегів – Саргасове. Солоність води вимірюється в проміле. Вода-основа всіх живих організмів. Так Ні

ppt
Додано
8 січня 2019
Переглядів
1594
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку