Помірність - означає, що калорійність раціону не повинна перевищувати енергетичних затрат організму. Різноманітність — необхідність споживання продуктів усіх основних груп (зернових і хлібобулочних виробів, овочів, фруктів, м'ясних і молочних продуктів). Збалансованість — правильне співвідношення цих груп продуктів.
Основною корисною властивістю вівсяної каші є її здатність м'яко обволікати стінки шлунку і кишковика, завдаючи при цьому, заспокійливої і протизапальної дії. Лусочки вівса при проході через кишковик, подібно до жорсткого віника, очищують його від відкладень, що накопичилися за довгі роки.
У гречці містяться незамінні рослинні білки, до того ж «чорна каша» – чемпіон серед злаків за вмістом вітамінів групи В, які допомагають впоратися зі стресами й безсонням, а заодно відповідають за гарний стан шкіри, волосся і нігтів. Мікроелементів у гречаній крупі теж із лишком: є і залізо, і калій, і кальцій, і магній, і багато інших мінеральних речовин.
Завдяки своїм размірам манна крупа швидко вариться, що дозволяє максимально зберегти у ній корисні речовини, а їх немало. У манці містяться білки, крохмаль, вітаміни Е та групи В, значна кількість мінеральних речовин, включаючи кальцій, калій, натрій, фосфор, магній, залізо. Манна крупа – це подріблені частинки зерна пшениці, размір яких не превищує 0,75 мм.