Презентація " Добір та розрахунок тканини для виготовлення поясного виробу (піжамних шортів)"

Про матеріал
Презентація " Добір та розрахунок тканини для виготовлення поясного виробу (піжамних шортів)" для 7-8 класів (дівчата)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Добір та розрахунок тканини для виготовлення поясного виробу(піжамних шортів)

Номер слайду 2

Опорні поняття. Чинники добору тканини, розрахунок тканини. Навіщо це тобі потрібно?Уміння вдало добирати та розраховувати тканину — це вміння вдало реалізовувати ідеї, уникати зайвих грошових витрат і зіпсованого настрою в разі її нестачі!Уміння добирати і розраховувати матеріали для втілення творчих задумів.

Номер слайду 3

Під час добору тканини враховують кілька важливих чинників: Призначення. Сезонність. Особливості фігури. Силует моделіКолірна гама

Номер слайду 4

У сучасних магазинах є зразки тканин із різноманітними властивостями. З ними можна проекспериментувати: відчути на дотик, зім’яти, розтягнути, зібрати в складки тощо. Є також можливість поцікавитися у продавця складом тканини, особливостями догляду за нею. Така інформація дає змогу належно оцінити потрібні для виготовлення виробу властивості та якості матеріалу.

Номер слайду 5

Тести для добору тканини за механічними властивостями1. Для оцінювання зминальності зімни на деякий час матеріал у руці, а потім відпусти. Якщо на тканині залишилися зморшки, це означає, що виготовляти з неї виріб буде складніше, а готовий одяг буде зминатися.2. Для оцінювання пружності тканини розтягни її, а потім відпусти. Якщо нитки залишаться розтягнутими, то це означає, що деталі з такої тканини не триматимуть форму.3. Для оцінювання драпірувальності звісь тканину з руки або з плічок. Якщо на ній утворюються м’які, округлі складки, то такий матеріал годиться для вільно спадаючої моделі.

Номер слайду 6

Добір кольору й візерунка тканини. Добираючи колір і візерунок тканини, перш за все необхідно враховувати призначення виробу, вік людини, сезон, фасон. Важливо враховувати властивість кольору й візерунка тканини, візуально змінювати статуру людини. Так, одяг темних кольорів дещо видовжують статуру, а світлі навпаки — збільшують об’єм фігури, дещо вкорочують статуру

Номер слайду 7

З якої тканини і як зшити піжамні шортіДля створення піжами вам краще вибирати натуральні тканини. Такі тканини ідеально підходять для сну, в них шкіра буде дихати, не буде виникати парникового ефекту. До натуральним тканинам відносяться:бавовнашовкльонвовна Звичайно, шити піжаму з вовни ви навряд чи будете, а от використовувати для цих цілей інші тканини цілком розумно. 

Номер слайду 8

 Якщо ви погано розбираєтеся в тканинах, то шукайте в магазинах такі різновиди тканини зі списку і вибирайте з них:бязьсатинситецьфланельбавовнашовквіскоза

Номер слайду 9

В такому різноманітті тканин можна запросто загубитися. Що стосується вибору тканин для піжами для дорослої людини і малюка, то допускається невеликий відсоток наявності синтетичних домішок в тканини. Для дорослого цей відсоток вище, ніж для дитини. Також багато залежить від пори року: влітку відсоток натуральних тканин повинен бути вище.

Номер слайду 10

Розрахунок кількості тканини для виробу. Коли викрійка готова, можна точно розрахувати кількість тканини, потрібної для виготовлення виробу. Витрати на тканину залежать від розмірів виробу і ширини матеріалу, що використовуватиметься. У магазинах продається тканина переважно шириною від 90 до 160 см. Довжина тканини, яку потрібно купити на виготовлення виробу, не може бути меншою, ніж довжина найдовшої його деталі, плюс припуски на шви.

Номер слайду 11

Точні розрахунки можна зробити такими способами:1. Зробити попередню економну розкладку всіх деталей викрійки, починаючи з найкрупніших на будь-якій тканині або папері. Найпростіше це зробити так: скласти легке простирадло на ширину обраної тканини і розкласти на ній викрійки всіх деталей, а потім виміряти, скільки тканини знадобиться.2. Зобразити схему розкладки деталей викрійки в масштабі на папері, потім зробити відповідні розрахунки.

Номер слайду 12

Важливо пам’ятати: про парні деталі і деталі, що згинаються; про врахування розміру тканини на припуски; напрямок повздовжньої нитки основи, що вказаний на викрійці, повинен збігатися з напрямком повздовжньої нитки в тканині.

Номер слайду 13

Розрахунок тканини для пошиття поясного виробу. Для розрахунку витрат тканини на пошиття поясного виробу готовими формулами. Наприклад, на пошиття виробу з тканини завширшки 140-160 см необхідна така довжина тканини: Дв + 10 см (10 см — на обробку верхнього та нижнього зрізів, а також на вирівнювання тканини). Якщо ширина тканини 90-110 см, то треба купувати тканини вдвічі більше. Розраховують її за такою формулою:(Дв + 10 см) • 2

Номер слайду 14

1. Що впливає на добір тканини для пошиття швейного одягу?Призначення. Сезонність. Особливості фігури. Силует моделіКолірна гама2. Як можна швидко перевірити тканину на зминальність, пружність, драпірувальність тканини?3. Яка із зображених тканин найбільше згодиться для пошиття піжамних шортів? Чому?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

4. Якими способами можна визначити потрібну кількість тканини для пошиття виробу?5. Для чого роблять припуски?

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Розрахувати необхідну кількість тканини. Підібрати тканину для виготовлення піжамних шортів

pptx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
1120
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку