Презентація до уроку літературного читання Тема: Олександр Олесь "Ярослав Мудрий"

Про матеріал
Урок з літературного читання 4 клас Тема:Історія наших предків.Олександр Олесь "Ярослав Мудрий" Мета: продовжити ознайомлення учнів з історією наших предків; удосконалювати навички роботи зі словником; розвивати мовлення учнів, творчі здібності; формувати компетентності (спілкування рідною мовою, соціальна, громадянська); виховувати зацікавленість до історії українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Читання. Розділ 4. Захоплюємося сторінками історії України. Олександр Олесь. Ярослав Мудрий.

Номер слайду 2

Емоційне налаштування. Пролунав дзвінок. Ми розпочинаємо наш урок. Допитливі в класі діти,Про все хочуть знати на світі. З добрим ранком!Розпочато день. Першим ділом женемо лінь. На уроках не нудьгувати,А працювати і читати!

Номер слайду 3

Розгляньте репродукцію картини. У які часи на вашу думку ми перенеслися? Як ви гадаєте,чому вояки одягли військові обладунки? Кого ви бачите на репродукції картини? Від кого війська боронять своє місто? Що ви бачите на задньому плані репродукції картини? Чи впізнав хтось особу , зображену в центрі картини? Це репродукція картини Юрія Кругликова «Ярослав Мудрий», написана ще 1800 року, а на репродукції ми бачимо самого князя. «Входження в картину»

Номер слайду 4

Повідомлення теми уроку Сьогодні на уроці ми продовжимо знайомство з творами поета Олександра Олеся. Розширимо наші знання про Ярослава Мудрого. Також продовжимо вчитися складати план твору.

Номер слайду 5

Читання тексту вчителем. Ярослав МУДРИЙ (жив близько 978–1054 рр.) — великий князь київський, син князя Володимира Великого. За його правління Київська Русь досягла розквіту й визнання серед інших держав. Ÿ Ÿ

Номер слайду 6

Згадайте – поет Олександр Олесь (1878-1944). Олександр Олесь – Олександр Іванович Кандиба,український поет, драматург.

Номер слайду 7

Царгородом став - наче пишна, величава столиця стародавньої держави Візантії. Берло — палиця, оздоблена коштовним камінням і різьбою, символ влади. Жийте — тут: живіть. Словникова робота. ´´´

Номер слайду 8

Опрацювання тексту «Ярослав Мудрий». Читання тексту вчителем. Аудіо запис. ЯРОСЛАВ МУДРИЙ За князя, за Ярослава,Київ — Царгородом став. Як про друга, як про сина,дбав про нього Ярослав. Оточив його валами, ровом, мурами обвів. Укріпив його, оздобиві розкішний двір завів.

Номер слайду 9

Опрацювання тексту «Ярослав Мудрий». Читання тексту вчителем. Аудіо запис. До палат ішли невпинночужоземні посланці, князь сидів на пишнім троніз грізним берлом у руці. І, допущені до князя, низько кланялись посли і до ніг дари складали, що з чужини принесли.

Номер слайду 10

Опрацювання тексту «Ярослав Мудрий». Читання тексту вчителем. Аудіо запис. У Європі честю мали королі, князі, царіпоріднитись з Ярославом,побувати у дворі. Але мудрість Ярослава вся була в його ділах, у державнім будівництві,владі, устрою, в судах.

Номер слайду 11

Опрацювання тексту «Ярослав Мудрий». Читання тексту вчителем. Аудіо запис. Щоб не нищити народу і народного майна, не хотів він воювати, не тягла його війна. Пролетіли дні короткі... Перед смертю Ярославвсіх своїх синів покликаві з любов’ю проказав:

Номер слайду 12

Опрацювання тексту «Ярослав Мудрий». Читання тексту вчителем. Аудіо запис.«Вас я, діти, покидаю, йду я в ліпшу сторону, але, діти, пам’ятайте мою заповідь одну:не сваріться, жийте в згоді:тільки мир збере усе, а незгода, наче вітер, все по полю рознесе.

Номер слайду 13

Опрацювання тексту «Ярослав Мудрий». Читання тексту вчителем. Аудіо запис. Як не будете всі разомйти до спільної мети, ви, державу зруйнувавши,подастеся у світи. Ви розгубите ту землю, що придбали вам батьки, і тинятиметесь всюди, як вигнанці й жебраки».

Номер слайду 14

Прочитайте слова, правильно ставте наголос. Назвіть орфограми, які є в словах. Знайдіть дієслова, іменники.чужоземніне сварітьсяоточивподастесятинятиметесьоздобивневпинноберломпоріднитисьжийтепридбализруйнувавшивигнанціжебраки

Номер слайду 15

Читання тексту учнями. Бесіда за змістом тексту з елементами вибіркового читання.

Номер слайду 16

Опрацювання тексту «Ярослав Мудрий». ЯРОСЛАВ МУДРИЙ За князя, за Ярослава,Київ — Царгородом став. Як про друга, як про сина,дбав про нього Ярослав. Оточив його валами, ровом, мурами обвів. Укріпив його, оздобиві розкішний двір завів.

Номер слайду 17

Опрацювання тексту «Ярослав Мудрий». До палат ішли невпинночужоземні посланці, князь сидів на пишнім троніз грізним берлом у руці. І, допущені до князя, низько кланялись посли і до ніг дари складали, що з чужини принесли.

Номер слайду 18

Опрацювання тексту «Ярослав Мудрий». У Європі честю мали королі, князі, царіпоріднитись з Ярославом,побувати у дворі. Але мудрість Ярослава вся була в його ділах, у державнім будівництві,владі, устрою, в судах.

Номер слайду 19

Опрацювання тексту «Ярослав Мудрий». Щоб не нищити народу і народного майна, не хотів він воювати, не тягла його війна. Пролетіли дні короткі... Перед смертю Ярославвсіх своїх синів покликаві з любов’ю проказав:

Номер слайду 20

Опрацювання тексту «Ярослав Мудрий». «Вас я, діти, покидаю, йду я в ліпшу сторону, але, діти, пам’ятайте мою заповідь одну:не сваріться, жийте в згоді:тільки мир збере усе, а незгода, наче вітер, все по полю рознесе.

Номер слайду 21

Опрацювання тексту «Ярослав Мудрий». Як не будете всі разомйти до спільної мети, ви, державу зруйнувавши,подастеся у світи. Ви розгубите ту землю, що придбали вам батьки, і тинятиметесь всюди, як вигнанці й жебраки».

Номер слайду 22

Читання тексту учнями. Бесіда за змістом тексту з елементами вибіркового читання. Чи зрозумів/зрозуміла ти, у які часи князював Ярослав Мудрий? Що ти можеш про нього розповісти? У яких рядках сказано про красу й велич Стародавнього Києва? Робота в групах. Уважно перечитайте заповідь князя синам. Поміркуйте над її змістом. Чи погоджуєтесь ви з думкою, що слова Ярослава Мудрого є повчальними й для нас, його далеких нащадків?

Номер слайду 23

Попрацюйте разом. Підготуйтеся стисло переказати твір за складеним планом. Ярослав Мудрий. План1. Як князь Ярослав дбав про своє місто.2. Вшанування князя чужоземними послами.3. Відмова Ярослава від війни.4. Заповідь князя своїм синам – жити в згоді.

Номер слайду 24

Вправа «Віднови рядки» Користуючись текстом, запишіть наказ Ярослава Мудрого. Як не будете всі _______,йти до спільної _______,ви, _______ зруйнувавши,подастеся _______ . метиразомдержавуу світи

Номер слайду 25

Прочитайте зашифрований вислів.

Номер слайду 26

Бесіда. З творчістю якого поета ми продовжили знайомитись? Про яку історичну постать сьогодні читали? Про що було найцікавіше дізнатися?

Номер слайду 27

Домашнє завдання. Підручник с. 51-53 Прочитай твір. Підготуйся до переказу за складеним планом .

Номер слайду 28

Рефлексія. Вправа «Мікрофон» Я навчився(лася)... Я дізнався(лася).. Я зрозумів(ла)... На мою думку, Ярослав Мудрий...

Номер слайду 29

Дякую за роботу на уроці!

pptx
Додано
9 січня 2023
Переглядів
2060
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку