Презентація до уроку літературного читання за темою "Вступ до теми "Замислюємося над сторінками книжок українського письменства"

Про матеріал
Презентація складена до підручника "Українська мова та читання" 4 клас , О Савченко, І.Красуцька. У презентації вміщено матеріал підручника та додатковий матеріал за темою. Презентація стане у пригоді вчителям підчас дистанційного чи очного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вступ до теми. Біографія Т. Г. Шевченка

Номер слайду 2

Вивчаємо новий розділ"Замислюємося над сторінками книжок українського письменства"Ви знаєте, що наша земля зветься Україна, ми звемося українцями. Ми любимо свій край, шануємо і поважаємо всіх людей Землі. А чи знаєте ви, діти, що Україну теж шанують і знають у світі ? Яких ви знаєте людей, що принесли славу Україні у світі ? Добре відомі в усьому світі й імена таких визнаних майстрів поетичного слова як Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Павла Тичини, Максима Рильського. Творчість цих видатних українських поетів назавжди увійшла у скарбницю світової літератури.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Працюємо за підручником с. 95 Роздивись дороговказ нашої любові на с. 95 Ознайомся із напрямками дороговказу. Прочитай вступну статтю. Чого ми навчимося, читаючи твори цього розділу?Що б ти хотів додати до цього дороговказу?

Номер слайду 6

Прочитай інформацію про життя Т. Г. Шевченка. Дата 9 березня 1814 року пам’ятна в історії української літератури. Тоді, темної ночі, перед світанком, у селіМоринці на Звенигородщині, у хаті Григорія Шевченка, кріпака пана Енгельгарда, блиснув єдиний на все село вогник: народилася нова кріпацька душа для пана, а для України — її великий співець — Т. Шевченко. Що ви знаєте про життя і творчість великого Кобзаря? Світлі дні дитинства були недовгими. Перше тяжке горе, що вразило серце малого Тараса і принесло лихо в Шевченкову родину, - смерть матері. Мачуха, яку привів батько, перетворила рідну хату на пекло: сльози, бійки, сварки, образи і приниження. На 12 році Тараса спіткало нове горе - раптово, простудившись у дорозі, помер батько. Як сталося, що малий Тарас залишився сиротою?

Номер слайду 7

Доля привела 17- річного Тараса до Петербурга, пишної і величавої столиці Російської імперії, до міста, де він прожив у цілому 17 років, де сталися важливі події, де він став художником і вільною людиною.22 квітня 1838 року пан видав вільну своєму кріпаку Тарасові Шевченку. Це сталося завдяки відомим діячам живопису і літератури того часу: В. Жуковському, К. Брюллову, Є. Гребінці, В. Григоровичу, А. Мокрицькому, які зібрали і заплатили за поета 2500 крб. ЦИГАНКА ВОРОЖКА ДЖАНГІСАГАЧ НЕВІЛЬНИК

Номер слайду 8

Ще одна подія, знаменна не тільки в житті Тараса, а й важлива для всієї України, - вихід у світ книги віршів,, Кобзар” у 1840 р. Справді, „Кобзар” належить до тих книжок, які найбільше друкують і читають у всьому світі. То святиня, національна Біблія України. За бунтівливі вірші Шевченка жорстоко покарали - 10 років солдатської муштри, які й підірвали його здоров’я. Вирок царя мав означати й духовну смерть Кобзаря - йому заборонялося писати й малювати. Але зболена душа не могла мовчати - писав і малював, ховаючи у „ захалявні книжечки”.

Номер слайду 9

Через 10 років поета звільнили, він повернувся у Петербург, 1859 року ще раз, втретє і востаннє відвідав Україну. Хворий поет доживав свій страдницький вік у Петербурзі. Уже будучи хворим, видав український буквар для недільних шкіл, планував видати ряд підручників. Помер Т. Шевченко 10 березня 1861 року. Його поховали на Смоленському кладовищі в Санки-Петербурзі. Але у травні цього ж року тіло великого Кобзаря було перевезене в Україну. З того часу 22 травня - День пам’яті поета, день національного трауру України. Світлий нетлінний образ степової Чернечої гори - могили великого Кобзаря - став національною святинею.

Номер слайду 10

pptx
До підручника
Літературне читання 4 клас (Чумарна М. І.)
Додано
20 березня 2023
Переглядів
636
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку