Презентація до уроку математики у 5 класі НУШ "Сторінками життя та творчості Т. Г. Шевченка".

Про матеріал
Узагальнюючий урок з математики у 5 класі НУШ (5 год на тиждень) з теми "Звичайні дроби. Розв'язування задач і вправ", приурочениий до 210 - річниці з дня народження Т. Г. Шевченка. Мета уроку: узагальнити і закріпити знання здобувачів освіти з теми "Звичайні дроби"; поглибити інтерес дітей до вивчення предметів математики та української літератури, розширити кругозір, розвивати мислення; виховувати почуття патріотизму та любові до рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сторінками життя та творчості ТАРАСА ШЕВЧЕНКАУрок математики в 5 класіТема уроку: Звичайні дроби. Розв'язування задач і вправ. Підготувала вчитель математики. Дем`янченко Т. В.

Номер слайду 2

« Я так, я так її люблю. Мою Україну небогу,Що проклену самого Бога. За неї душу погублю».9 березня 1814 р.-10 березня 1861 р. Український поет, прозаїк, драматург, мислитель, живописець, гравер, етнограф, громадський діяч

Номер слайду 3

Біографічна мозаїка9 березня 1814 року в селі Моринцях, що на Черкащині, народився Т. Г. Шевченко в родині селянина- кріпака.1922 р.- Тараса «відділи в науку» до кирилівського дяка Павла Рубана.1925 р.- залишився сиротою.1928 р.- взяли до панського двору Енгельгардта у Вільшаній слугою – козачком.1831 р. – переїхав з паном до Петербургу, де навчався в майстра – живописця Василя Ширяєва.1838 р. –Т. Шевченка викуплено з кріпацтва.1840 р. – вийшла перша збірка поезій «Кобзар».1843- 1845 рр.- у складі археологічної комісії відвідує Україну.1846 р.- ввійшов до таємничої політичної організації Кирило – Мефодієвського товариства.1847р.- арешт.1847- 1857 рр.- засланий солдатом до Орської фортеці, а згодом – в Оренбург. Серпень 1857 р.- повернення до Петербургу.1859 р. – подорож до України.23 січня 1860 р. – вийшло нове видання «Кобзаря».1860 р. – одержав звання академіка- гравера.10 березня 1961 р. – помер Т. Шевченко в Петербурзі.22 травня 1861 р. – перепохований у Каневі на Чернечій горі.

Номер слайду 4

Сторінки творчості Кобзаря:(декламування віршів)Тече вода з-під явора. Яром на долину. Пишається над водою. Червона калина. Пишається калинонька,Явор молодіє,А кругом їх верболози. Й лози зеленіють. Садок вишневий коло хати,Хрущі над вишнями гудуть,Плугатарі з плугами йдуть,Співають ідучи дівчата,А матері вечерять ждуть. Сім’я вечеря коло хати,Вечірня зіронька встає. Дочка вечерять подає,А мати хоче научати,Так соловейко не дaє.

Номер слайду 5

Світає,Край неба палає;Соловейко в темнім гаїСонце зустрічає. Тихесенько вітер віє,Степи, лани мріють,Меж ярами над ставами. Верби зеленіють. За сонцем хмаронька пливе,Червоні поли розстилаєІ сонце спатоньки зове. У синє море: покриваєРожевою пеленою,Мов мати дитину. Очам любо. Годиночку,Малую годину. Ніби серце одпочине,З Богом заговорить...

Номер слайду 6

Сторінками життєвого шляху: 

Номер слайду 7

 

Номер слайду 8

Гра «Хто швидше?»Назвіть дату народження Т. Г. Шевченка. (9 березня 1814 р.)Назвіть дату смерті Великого Кобзаря. (10 березня 1861 р.)Скільки класів закінчив Тарас? (2 кл.)У скільки років Тарас покинув Україну і приїздить до Петербургу? (17 р.)Скільки років було молодому Тарасу, коли вийшла його перша збірка «Кобзар?» (26 р.)У скільки років Тарас Шевченко був викуплений з кріпацтва? (24 р.)Скільки років Т. Шевченко пробув у засланні? (10 р.)Скільки років Т. Г. Шевченко був вільною людиною? (13 р.)Скільки всього років прожив Т. Г. Шевченко? (47 р.)Де похований великий діяч української культури? ( у Каневі, на Чернечій горі)

Номер слайду 9

Пам’ять про Т. Г. Шевченка. У книзі «Рекордів України» зафіксовано, щоу світі встановлено: 1167 пам'ятників Т. Г. Шевченку,з них 99 у 44 іноземних країнах і1068 – в УкраїніПам'ятник Т. Г. Шевченку у Харкові

Номер слайду 10

Пам’ять про Т. Г. Шевченка. Могила Т. Г. Шевченка у Каневі на Черкащині(нині Тарасова гора)

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Математика, 5 клас, Презентації
Додано
17 жовтня
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку