Презентація до уроку "Механічна робота. Одиниці вимірювання роботи. Потужність та її одиниці вимірювання"

Про матеріал
Прензентація містить матеріали до уроку фізики у 7 класі з теми "Механічна робота. Одиниці вимірювання роботи." "Потужність та її одиниці вимірювання". Стане в нагоді учням, студентам та педагогам при підготовці до уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

* «Механічна робота. Одиниці вимірювання роботи. Потужність та її одиниці вимірювання.» Фізика 7 клас

Номер слайду 2

* Механічна робота. Одиниці вимірювання роботи. За допомогою динамометра переміщуємо брусок горизонтальною поверхнею столу. Розтягуємо і стискуємо пружину.

Номер слайду 3

* Механічна робота – це фізична величина, яка характеризує дію сили на певне тіло і дорівнює добутку сили на шлях, що пройдений тілом у напрямку дії цієї сили. Механічна робота. Одиниці вимірювання роботи. Робота = силаЧшлях A = Fl або A = Fs A – робота, Дж; F – сила, Н; l.s – шлях, м. Одиницею вимірювання роботи в СІ є джоуль (Дж). 1 Дж = 1 Н Ч 1 м.

Номер слайду 4

* Джо́уль — одиниця вимірювання роботи в системі СІ. Джоуль дорівнює роботі, яка виконується при переміщенні матеріальної точки, до якої прикладена сила 1 Н, на відстань 1 м в напрямку дії силию. 1 Дж = 1 Н·м Джеймс Прескотт Джоуль – відомий англійський фізик, один з першовідкривачів закону збереження енергії, член Лондонського Королівського товариства (з 1850 р). Додаткову оцінку можна отримати якщо підготувати доповідь про винаходи з фізики Джеймса Прескотта Джоуля

Номер слайду 5

*

Номер слайду 6

* Яких значень може набувати механічна робота Якщо напрям сили співпадає з напрямом руху тіла, то робота сили вважається додатною (сила розганяє тіло). Якщо напрям сили протилежний напряму руху тіла, то робота сили вважається від’ємною (сила гальмує тіло).

Номер слайду 7

* Яких значень може набувати механічна робота

Номер слайду 8

* Для виконання певної роботи треба витрати різним виконавцям неоднаковий час. Швидкість виконання роботи характеризують потужністю.

Номер слайду 9

* Потужність та її одиниці вимірювання Потужність – це фізична величина, яка характеризує швидкість виконання роботи і чисельно дорівнює відношенню виконаної роботи до часу, за який цю роботу виконано. А – робота (Дж), t - час (с), N – потужність F — сила, яка виконує роботу; v — швидкість руху. Одиниця потужності у системі СІ: 1 Вт = 1 Дж / 1 с Джеймс Уатт (1736-1819), який зробив значний внесок у теорію й практику побудови теплових двигунів. Додаткову оцінку можна отримати якщо підготувати доповідь про винаходи з фізики Джеймса Уатта

Номер слайду 10

* Як і для інших фізичних величин, для одиниці потужності існують похідні одиниці:

Номер слайду 11

* Розв’язування задач Задача 1. Скільки часу повинен працювати двигун потужністю 25 кВт, щоб виконати роботу 36000 Дж?

Номер слайду 12

* Розв’язування задач Задача 2. Робітник перевіз навантажений візок на відстань 25 м. Прикріплений до ручки динамометр показав прикладену силу 200 Н. Яку роботу виконав робітник? A = Fs А = 200 * 25 = 5 000 Дж

Номер слайду 13

* Яка фізична величина описує взаємодію тіл? Яким є основний наслідок дії сили? Від чого залежить значення роботи? Які умови необхідні для виконання механічної роботи? Запитання на закріплення

Номер слайду 14

* Запитання на закріплення Яку фізичну величину називають потужністю? Як розрахувати потужність? Яка основна одиниця потужності? Які похідні одиниці потужності?

Номер слайду 15

* Домашнє завдання Зробити конспект за матеріалами презентації. Прочитати  §34, 35  Підготувати проєкт на одну з тем: Розвиток судноплавання в Україні. Розвиток повітроплавання в Україні. Спостереження за атмосферним тиском. Насоси. Історія винаходу.

Номер слайду 16

* ПИТАННЯ - ВІДПОВІДЬ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лаптєва Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 34.Механічна робота. Одиниці роботи
Додано
6 травня 2021
Переглядів
13457
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку