Презентація до уроку "Метали і сплави"

Про матеріал
Презентація до уроку "Метали і сплави", в якій розглянуті властивості та застосування основних сплавів на основі заліза та алюмінію
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Метали в природі Більша частина металів присутні в природі у вигляді руд і з'єднань. Самим поширеним металом в земній корі являється алюміній. За ним слідує залізо, натрій, калій, магній і титан. Вміст інших металів незначний. Боксит Гематит Магнетит

Номер слайду 3

Метали в природі Самородок платини Самородок срібла Самородок золота Лише деякі метали існують у вільному вигляді, утворюючи самородки.

Номер слайду 4

Сплави Сплави - це матеріали, що складаються мінімум з двох компонентів, з яких хоча б один є металом. СПЛАВИ Однорідні При сплавленні утворюється розчин одного металу в іншому. Неоднорідні При сплавленні утворюється механічна суміш металів

Номер слайду 5

СПЛАВИ НА ОСНОВІ АЛЮМІНІЮ.

Номер слайду 6

Алюмі́нієві спла́ви — легкі сплави на алюмінієвій основі, до складу яких входить один або декілька легуючих елементів. В промисловості використовують сплави алюмінію на основі систем: Al-Cu, Al-Si, Al-Mn, Al-Mg. Легуючі добавки (мідь, кремній, магній, цинк, манган) вводять в алюміній головним чином з метою підвищення його міцності.

Номер слайду 7

ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ Сплави алюмінію відрізняються малою щільністю, підвищеною корозійною стійкістю, високими технологічними властивостями: високою тепло- та електропровідністю, жаростійкістю й пластичністю.

Номер слайду 8

Характеристики та застосування Головними перевагами всіх сплавів алюмінію є їх мала густина (2,5…2,8 г/смі), висока міцність, задовільна стійкість проти атмосферної корозії, порівняно мала вартість та легкість отримання і обробки.

Номер слайду 9

Класифікація сплавів

Номер слайду 10

Силуміни – Сплави з високим вмістом силіцію. Мають найкращі ливарні властивості.

Номер слайду 11

Дюралюмінії – найпоширеніші, але найменш корозійно стійкі зі сплавів алюмінію. Вони погано зварюються, але дуже міцні і легкі.

Номер слайду 12

ГАЛУЗІ ЗАСТОСУВАННЯ

Номер слайду 13

Висновок Зараз важко знайти галузь промисловості, де б не використовувався алюміній або його сплави - ​​від мікроелектроніки до важкої металургії. Це обумовлюється наявністю його великої кiлькiсть в земній корі, хорошими механічними якостями, легкістю, малою температурою плавлення, що полегшує обробку. З огляду на ці та інші фізичні та хімічні властивості алюмінію, можна сказати, що алюміній - один з найперспективніших матеріалів майбутнього.

Номер слайду 14

СПЛАВИ НА ОСНОВІ ЗАЛІЗА.

Номер слайду 15

Чавун- сплав заліза з вуглецем (до 4,3%).Одержують із залізної руди в доменних печах. Звичайні чавуни дуже крихкі

Номер слайду 16

Продукція Майже 10% чавуну використовується як метал у машинобудуванні,решту (майже 90%) переробляють на сталь. Побічні продукти – шлаки – використовують у виробництві цементу, шлакоблоків;

Номер слайду 17

Чавун, що кується, використовується для виготовлення вуличних кришок

Номер слайду 18

це сплав заліза з Карбоном. Вона містить 0,05-2,14 % Карбону та інші домішки, такі як Силіцій, Манган, Сульфур, Фосфор тощо. СТАЛЬ -

Номер слайду 19

Від вмісту Карбону залежать механічні властивості сталі. Якщо збільшується вміст Карбону, зростає міцність, твердість, опір деформуванню і зменшується пластичність сталі.

Номер слайду 20

Сталі за хімічним складом: Вуглецеві Леговані

Номер слайду 21

Сталі за призначенням Конструкційні Інструментальні Спеціальні

Номер слайду 22

Розвиток металургійних виробництв в Україні. Підготували: Кравченко О., Шелєпов С., Сєрік О., Тарануха А.

Номер слайду 23

Розвиток металургійного комплексу України Розвиткові металургійного комплексу в Україні сприяли такі чинники: близькість розміщення родовищ залізної і марганцевої руд до родовищ коксівного вугілля, вапняків, формувальних пісків і вогнетривів; густа мережа шляхів сполучення між родовищами; розвиток металомісткого машинобудування; велика кількість металобрухту; висококваліфіковані кадри.

Номер слайду 24

Чорна металургія України Чорна металургія України— дуже матеріаломістка галузь, яка споживає близько ЗО % палива, майже 20 % електроенергії та води, які використовуються в господарстві країни. В Україні можна виділити три райони чорної металургії: Придніпров'я, Донбас і Приазов'я Однією з основних проблем чорної металургії є вичерпаність багатьох родовищ залізних руд. Кількість заліза в руді зменшується.

Номер слайду 25

Придніпровський металургійний район Металургійні підприємства Придніпровського району виробляють близько 40% обсягу чорних металів. Тут розташовано 14 металургійних заводів з 32 , що є в Україні . До Дніпровського металургійного заводу належать металургійні заводи Дніпропетровська , Дніпродзержинська , Новомосковська , які виробляють чавун , сталь , прокат , колеса для залізничного транспорту , мостові конструкції , сплави та інші. Криворізькому металургійному вузлу належать найбільші в Україні шахти , кар’єри . 5 гірничозбагачувальних заводів , металургійний завод , трубопрокатний і феросплавний комбінати Нікополя та його підприємства легкої промисловості.

Номер слайду 26

«Криворіжсталь»

Номер слайду 27

Приазовський район чорної металургії До його складу належать заводи Маріуполя , а також залізорудні родовища Керченського басейну та металургійні заводи Керчі , які виробляють чавун , сталь , прокат і працюють на офлюсованому агломераті з керченських руд та частково на рудах Криворіжжя. Чорна металургія Приазов’я забезпечує металом місцеві машинобудівні підприємства й тісно пов’язані з коксохімією , виробництвом добрив і будівельних матеріалів.

Номер слайду 28

"Запоріжсталь"

Номер слайду 29

Донбас До Донецького металургійного району належать 13 металургійних заводів , потужних коксохімічних підприємств . які виробляють 50% коксу України. По два металургійні заводи розташовані в Донецьку, Макіївці , Алчевську , Харцизьку, по одному - в Єнакієвому , Краматорську , Костянтинівці , Луганську та Алмазному. Вони виробляють майже 50 % чавуну та 33% продукції металевої промисловості України. У Макіївці та Донецьку налагоджено трубопрокатне виробництво , коксохімію , виробництво вогнетривів.

Номер слайду 30

«Донецьксталь»

Номер слайду 31

Номер слайду 32

За сучасних технологій виготовлення металів не вдається уникнути забруднення навколишнього середовища. Як наслідок на територіях з розвиненою чорною металургією підвищений уміст шкідливих речовин у повітрі, воді, продукції рослинництва й тваринництва. Така несприятлива екологічна ситуація є предметом уваги технологів, лікарів, екологів.

Номер слайду 33

З метою забезпечення охорони навколишнього середовища під час виробництва й використання металів наукові дослідження проводяться в чотирьох напрямках.

Номер слайду 34

Впровадження безвідходних технологій і технологій комплексного використання сировини. При цьому забезпечується збагачення руд, раціональна повнота вилучення основних і супутніх елементів, утилізація відходів виробництв без заподіяння шкоди навколишньому середовищу. Шлаки ― цінна сировина для будівельної та дорожньобудівельної галузей.

Номер слайду 35

Виробництво переводиться на замкнений цикл водокористування. Річ у тім, що на металургійних комбінатах не завжди водоочисні споруди забезпечують повне очищення води від шкідливих домішок ,перш ніж відпрацьована вода потрапить за межі заводу у водойми.

Номер слайду 36

Відповідальність місцевої влади та керівництва підприємств за захист навколишнього середовища. Місцева влада, керівництво металургійних підприємств повинні нести відповідальність за дотриманням санітарних норм, за збереження та примноження зелених насаджень, які відіграють важливу роль у поліпшенні складу повітря, оздоровленні навколишнього середовища.

Номер слайду 37

Лікарі,фармацевти і дієтологи повинні скеровувати свої дії на розроблення належних раціонів харчування, засобів профілактики та лікування професійних захворювань тощо.

Номер слайду 38

Упровадження на підприємствах чорної металургії найновіших технологічних процесів з виробництва металів дасть змогу звести до мінімуму промислові відходи і викиди в атмосферу. У такій важливій справі ,як охорона навколишнього середовища, зусилля вчених ,влади й кожного громадянина відіграють неабияку роль.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Ivanenko Olena
    Дякую за допомогу в підготовці до уроку. Гарний матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Андрієвська Наталія Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Зайва Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Gostrik Viktoriya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Атаманенко Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Кузьменко Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Дерев'янко Людмила Василівна
    Дякую за змістовний матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
ppt
Додано
17 лютого 2020
Переглядів
20566
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку