Презентація по темі: "Особливості взаємодії металів з нітратною і концентрованою сульфатною кислотами"

Про матеріал
Презентація по темі: "Особливості взаємодії металів з нітратною і концентрованою сульфатною кислотами".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості взаємодії металів з нітратною і концентрованою сульфатною кислотами

Номер слайду 2

Правила ТБ під час роботи із кислотами

Номер слайду 3

1. На прикладі сульфатної кислоти прокоментуйте мнемонічне правило приготування її розчинів: «Кислоту - у воду!». 2. Унаслідок розкладання нітратної кислоти утворюються нітроген(ІV) оксид, кисень і вода. Який з продуктів цієї реакції дістав образну назву «лисячий хвіст» і чому?

Номер слайду 4

1. ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ НІТРАТНОЇ Й СУЛЬФАТНОЇ КИСЛОТ

Номер слайду 5

Водневий показник (p. H) використовують для характеристики середовища розчинів{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№п/п. Значення р. НСередовище1від 0 до 7кислотне27нейтральне3від 8 до 14лужне

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Електрохімічний ряд напруг металів

Номер слайду 8

2. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ НІТРАТНОЇ КИСЛОТИ

Номер слайду 9

Нітратна кислота — сильний електроліт, у воді повністю дисоціює на йони, тому реакції з її участю в розчинах відбуваються швидко. Окрім цього, вона сильний окисник. У реакціях з металами її окиснювальна дія пов’язана зі зміною ступеня окиснення Нітрогену, водень не виділяється, а окиснюється з утворенням води. У кислоті Нітроген має максимальний ступінь окиснення, що дорівнює +5. У реакціях нітратної кислоти з металами атоми Нітрогену приєднують електрони, тобто виконують функцію окисника, а самі відновлюються. Величина ступеня окиснення Нітрогену у продукті реакції залежить від концентрації кислоти, активності металу, температури. Що менша концентрація кислоти і що активніший метал, то більше Нітроген відновлюється. Під час взаємодії нітратної кислоти з металами серед продуктів реакції буде один із зазначених газоподібних нітрогеновмісних продуктів відновлення Нітрогену.

Номер слайду 10

Крім нітрогеновмісного продукту відновлення нітратної кислоти утворюється сіль (нітрат) і вода. Реагенти і продукти взаємодії нітратної кислоти з металами відображено на схемі. Концентрована нітратна кислота під час нагрівання взаємодіє з більшістю металів, крім найбільш хімічно інертних металів (їх ще називають металами платинової групи) — золота, платини, родію та деяких інших. На холоді частина металів, зокрема залізо, хром, алюміній, не взаємодіють з концентрованою нітратною кислотою, тому що на їхній поверхні утворюється захисна плівка з оксидів.

Номер слайду 11

Малоактивні метали — мідь, срібло, ртуть, паладій та інші — взаємодіють з безводною і концентрованою нітратною кислотою з утворенням нітроген(ІV) оксиду NО2, наприклад: Електронний баланс цієї реакції такий:

Номер слайду 12

Ці самі метали з розбавленою нітратною кислотою (реакцію прискорює нагрівання) утворюють нітроген(ІІ) оксид NO: Напишемо електронний баланс цієї реакції й порівняємо його з попереднім: Як бачимо, в обох випадках Нітроген, а отже і нітратна кислота, до складу якої він входить, є окисниками.

Номер слайду 13

На відміну від малоактивних металів, хімічно активні метали, наприклад кальцій, залізо, цинк, реагують з утворенням різних нітрогеновмісних продуктів відновлення нітратної кислоти. Усе буде залежати від концентрації кислоти й температури. Розглянемо приклади: Якщо кислота взаємодіє з металом, утворюючи амоніак, і взята з надлишком, то кінцевим продуктом реакції будуть вода і дві солі — нітрат металічного елемента й амоній нітрат:

Номер слайду 14

Взаємодія концентрованої нітратної кислоти зі свинцем

Номер слайду 15

Уміст газуватих продуктів реакцій магнію та заліза з нітратною кислотою залежно від масової частки кислоти (авт. графіків О. Михайліченко)

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Дія того самого розчину нітратної кислоти на магній (1), цинк (2), мідь (3), срібло (4), Z (5). Який метал на рисунку позначено літерою Z?

Номер слайду 18

3. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ КОНЦЕНТРОВАНОЇ СУЛЬФАТНОЇ КИСЛОТИСульфатна кислота — сильний електроліт, у воді повністю дисоціює на йони, тому реакції з її участю в розчинах відбуваються швидко. Розбавлена сульфатна кислота не взаємодіє з міддю, цим вона виявляє загальну властивість кислот відносно металів, що розташовані в ряді активності праворуч від водню. На відміну від розбавленої, концентрована сульфатна кислота є сильним окисником і взаємодіє з ними. Унаслідок взаємодії концентрованої сульфатної кислоти з металами утворюється сіль сульфатної кислоти (сульфат), вода й один із продуктів відновлення Сульфуру.

Номер слайду 19

Схема взаємодії концентрованої сульфатної кислоти з металами: У взаємодії концентрованої сульфатної кислоти з міддю переконує такий дослід. У концентровану сульфатну кислоту вносять мідні стружки. Через деякий час (реакцію можна прискорити нагріванням) розчин у пробірці набуває блакитного забарвлення, а простір над розчином заповнюється безбарвним газом сульфур(ІV) оксидом.

Номер слайду 20

Взаємодія міді з концентрованою нітратною кислотою

Номер слайду 21

Відношення міді до розбавленої (а) і концентрованої сульфатної кислоти (б)

Номер слайду 22

Розглянемо окисно-відновні процеси в цій реакції. Відбулася зміна ступенів окиснення Купруму й Сульфуру. На підставі цього напишемо електронний баланс, установимо коефіцієнти за кількістю відданих і приєднаних електронів, укажемо процеси окиснення і відновлення, окисника і відновника. Взаємодія розбавленої сульфатної кислоти з металами, розташованими в ряді активності ліворуч від водню, теж є окисно-відновним процесом, проте в ньому відновлюється Гідроген, а не Сульфур, ступінь окиснення якого залишається без змін.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

4. ЗАСТОСУВАННЯ HNO3 та H2 SO4. Нітратна кислота й концентрована сульфатна кислота — сильні окисники. Під час їхньої взаємодії з металами утворюється три продукти: сіль, вода й продукт відновлення кислоти. Нітратна й сульфатна кислоти широко використовуються у промисловості, виробництві добрив, тканин тощо. В удосконалення технології їхнього виробництва зробили внесок вітчизняні вчені І. Є. Ададуров і В. І. Атрощенко.

Номер слайду 25

Іван Євграфович Ададуров (1879-1938)Іван Євграфович Ададуров (1879-1938) — удосконалив технологію виробництва сульфатної та нітратної кислот, а також технологію приготування каталізаторів для процесів окиснення сульфур(І\/) оксиду й амоніаку. За його участі з ’явилися цехи контактного виробництва сульфатної кислоти, цинкових білил, натрій сульфіту на Костянтинівському хімічному заводі. Багато зусиль учений доклав до підготовки висококваліфікованих фахівців для хімічної промисловості. У 1928-1933 рр. І. Є. Ададуров завідував кафедрою основної хімічної технології Одеського хіміко-технологічного інституту. У 1933-1938 рр. працював завідувачем кафедри технології неорганічних речовин Харківського хіміко-технологічного інституту. Водночас він читав курс каталізу в Харківському університеті.

Номер слайду 26

Василь Іванович Атрощенко (1906-1991)Василь Іванович Атрощенко (1906-1991) удосконалив технологію виробництва нітратної кислоти з азоту повітря, досліджував окиснення амоніаку контактним методом, що е однією зі стадій у виробництві нітратної кислоти, вивчав адсорбцію оксидів Нітрогену, конструював адсорбційні апарати. 

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

1. Схарактеризуйте фізичні властивості нітратної та сульфатної кислот. Яких засобів безпеки слід дотримуватися під час роботи з ними? 2. У чому полягають особливості хімічних властивостей нітратної кислоти? 3. Назвіть можливі продукти відновлення Нітрогену в реакціях нітратної кислоти з металами та Сульфуру в реакціях концентрованої сульфатної кислоти з металами. 4. Чим відрізняються взаємодії з металами концентрованої й розбавленої сульфатної кислоти?5. Складіть план дослідження з розпізнавання концентрованої й розбавленої сульфатної кислоти. Спрогнозуйте очікувані результати. 6. Укажіть правильне твердження щодо нітратної кислоти. А) Нітроген у її молекулі має ступінь окиснення –З; Б) сильний окисник; В) добре розчиняється у воді; Г) не взаємодіє з міддю.7. Укажіть назви речовин, з якими реагує концентрована сульфатна кислота. А) водень; Б) мідь; В) барій хлорид; Г) кисень.8. Укажіть правильне твердження. А) концентрована нітратна кислота взаємодіє з цинком з виділенням нітроген(ІІ) оксиду; Б) у реакції дуже розбавленої нітратної кислоти з магнієм ступінь окиснення Нітрогену змінюється від +5 до –З; В) нітратна й сульфатна кислоти погано розчиняються у воді; Г) концентрована сульфатна кислота реагує з металами з виділенням водню.

Номер слайду 30

9. Укажіть схему, у якій атом Нітрогену приєднує 5 електронів.10. Використовуючи метод електронного балансу, перетворіть схему в рівняння реакції, розгляньте окисно-відновні процеси. Zn + H2 SO4 (конц.) —> А + Б + SO2 11. Обчисліть, чи вистачить міді масою 32 г для одержання купрум(ІІ) нітрату, якщо для реакції використати концентровану нітратну кислоту масою 600 г з масовою часткою розчиненої речовини 50 %.12. Обчисліть об'єм газу (н. у.), що виділиться під час розчинення міді масою 1,28 г у концентрованій сульфатній кислоті. 13. У розчин масою 500 г із масовою часткою сульфатної кислоти 4,8 % насипали порошок заліза масою 22,4 г. Обчисліть об'єм газу (н. у), що виділився. 14. Обчисліть масу сульфур(УІ) оксиду, яку можна добути окисненням сульфур(ІV) оксиду об'ємом 560 л (н. у.), якщо відносний вихід продукту реакції становить 85 %.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Пась Любов Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пась Любов Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мельник Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шевченко Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Пелих Михайло
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Підкалюк Любов Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Гимназия Гимназия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
19 лютого 2020
Переглядів
43084
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку