Презентація до уроку "Микола Васильович Гоголь"

Про матеріал
Презентація до уроку "Микола Васильович Гоголь". Петербурзький етап життя і творчості. Творча історія п’єси «Ревізор». Образи чиновників. Образ Хлєстакова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Микола Васильович Гоголь (1809–1852). Петербурзький етап життя і творчості. Творча історія п’єси «Ревізор». Образи чиновників. Образ Хлєстакова. Народився в містечку Великі Сорочинці на Полтавщині. Дитинство пройшло на «хуторі біля Диканьки» у маєтку Василівка. Батько писав п’єси українською мовою для місцевого театру. Освіту здобув у Полтавському повітовому училищі тав Ніжинській гімназії вищих наук. У 1828 р. переїхав до Петербурга. У 1829 р. опублікував поему «Ганц Кюхельгартен». Спалив. У 1831 р. познайомився з О. Пушкіним. Написав І том «Вечорів на хуторі біля Диканьки». 1835 р. – комедія «Ревізор», 1836 р. – прем’єра п’єси.

Номер слайду 2

«Ревізор» – соціально-сатирична комедія.«У «Ревізорі» я зважився зібрати в одну купу все погане в Росії, всі несправедливості і разом посміятися над усім цим.»М. В. Гоголь. Тема п’єси – викриття бюрократичного ладу самодержавної Росії ХІХ ст., критика таких вад суспільства, як хабарництво, безкарність, казнокрадство. Прізвище Хлестакова «створює відчуття легкості, бездумності, пустої балачки, свисту тонкої тростини, ляскання об стіл карт, вихваляння гульвіси і молодецтва покорителя сердець…» (В. В. Набоков)

Номер слайду 3

ТЛ. Поглиблення поняття про комедію. Драматичний твір, драма – зображення людини в дії, у конфлікті, у розмові. Комедія – драматичний твір, що висміює недоліки громадського чи побутового життя або негативні риси людського характеру. Гумор – різновид комічного, відображення смішного в життєвих ситуаціях і людських характерах. Сатира – гостра критика чогось, окремих осіб, людських груп чи суспільства з висміюванням чи гнівним засудженням вад і негативних явищ у різних сферах індивідуального, суспільного й політичного життя, суперечних із загальнообов’язковими принципами чи встановленими ідеалами.

Номер слайду 4

ТЛ. Поглиблення поняття про комедію.Іронія – це прихована насмішка над явищем чи особою, про які говорять у позитивному чи навіть у захопленому тоні, маючи на увазі зовсім протилежне з метою насмішки над цим явищем чи особою. Ремарка – авторські пояснення у драматичному творі щодо умов і часу дії, зовнішнього вигляду й поведінки дійових осіб тощо. Ремарки мають рекомендаційне значення для режисерів, акторів і читачів. «Дивно: мені шкода, що ніхто не помітив чесної особи, яка була в моїй п’єсі. Так, була одна чесна, шляхетна особа. Це сміх». М. В. Гоголь

Номер слайду 5

Сенкан. Микола Гоголь. Дивний, загадковий. Створює, сміється, страждає. Безсмертних героїв у світ випускає. Король сміху

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. загоруйко оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Чорна Людмила
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Міляновська Н.Р.)
Додано
21 листопада 2022
Переглядів
3861
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку