Презентація до уроку « Мій енергоефективний будинок 4 клас.» Тема 10. Щоб у нашому будинку тепло й затишно було: знайомство з Теплинкою.

Про матеріал
Презентація до уроку « Мій енергоефективний будинок 4 клас.» Тема 10. Щоб у нашому будинку тепло й затишно було: знайомство з Теплинкою. Мета:  активізувати пізнавальну діяльність дітей; збагачувати активний словник відповідно до теми; розвивати самостійне мислення, вміння досліджувати, уяву, критичне мислення, навички вільного спілкування; виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища, виховувати екологічну грамотність, прищеплювати навички здорового способу життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вельможко Людмила Петрівна Вчитель початкових класів , асистент учителя, Дніпровська гімназія № 132 ДМР 4 - А клас НУШ Україна – це Ми !Презентація до уроку. Тема 10. Щоб у нашому будинку тепло й затишно було.

Номер слайду 2

МИ З УКРАЇНИ !

Номер слайду 3

Щоб урок нам розпочати треба разом промовляти: «Впевнений, кмітливий я Хочу отримати знання». Девіз :

Номер слайду 4

Скажімо собі: Я прийшов на урок для чого? (Учитися). Треба бути яким? … (Спокійним). Зі мною хто? …(Мої друзі). Вони мене що?…(Поважають). Мені це як?…(Приємно). Я готовий до чого?… (До успішної роботи).

Номер слайду 5

- Добрий день, друзі, я прийшла, як ми домовлялися.

Номер слайду 6

Теплинка розпочала свою розповідь: – Питання, що таке тепло, цікавить не лише вас, воно не давало спокою вченим упродовж кількох століть. Тривалий час теплоту розглядали як деяку невагому рідину, що перетікає від більш нагрітого тіла до менш нагрітого.

Номер слайду 7

Тема 10. Щоб у нашому будинку тепло й затишно було: знайомство з Теплинкою. Тема 10. Щоб у нашому будинку тепло й затишно було: знайомство з Теплинкою.

Номер слайду 8

Теплота і температура – це не одне й те ж. За допомогою якого приладу вимірюють температуру?Термометра. Градусника

Номер слайду 9

Робота із посібником с. 38

Номер слайду 10

Словничок. Система центральна розподільна – мережа трубопроводів різного діаметра, якою рухається теплоносій. Теплоносій – гаряча вода або пара, що утворюється при нагріванні продуктами згорання полива. Теплота – форма передавання енергії, яка виникає за наявності тіл із різною температурою.

Номер слайду 11

Обидві відповіді правильні. Проте краще використовувати слово «термометр». А в чому вимірюється температура? У градусах

Номер слайду 12

– Записуючи значення температури,замість слова «градус» використовують спеціальне позначення (°). Температури 20 градусів тепла можна записати так: 20 °С. Літера «С» означає, що температура вимірюється за шкалою Цельсія.

Номер слайду 13

Сьогодні ми знаємо, що теплота – це не якась невагома рідина. Вона виникає за наявності тіл із різною температурою. Теплота від гарячої батареї передається більш холодному повітрю в кімнаті і нагріває його.

Номер слайду 14

Теплота від гарячого чаю у склянці передається ложці, якою вирозмішуєте цукор.

Номер слайду 15

Тепло від сонця передається білизні, яка сушиться на вулиці.

Номер слайду 16

А ви можете навести приклади передавання теплоти?

Номер слайду 17

Сонце, яке зігріває планету Земля і все, що на ній знаходиться.

Номер слайду 18

Газова або електрична плита. Сковорідка для смаження яєць. Гаряча чашка чаю зігріває руки.

Номер слайду 19

 Кішка, яка може зігріти коліна господаря. Коли підносиш руку до увімкненої настільної лампи, від неї йде тепло до руки.

Номер слайду 20

Повітря — поганий провідник тепла. Люди використовують повітря як ізоляційний матеріал для збереження тепла, наприклад, для виготовлення склопакетів. Вікно зі склопакетом створюють шляхом склеювання двох листів скла. Між ними залишають простір, заповнений повітрям. Це запобігає витоку тепла.

Номер слайду 21

Вівці обростають густою шерстю — вона утримує повітря. Коли на вулиці холодно, тварини розпушують хутро.

Номер слайду 22

  Птахи те ж саме роблять зі своїм пір’ям. Це затримує повітря і знижує кількість втраченого тепла.  Між пір’ям міститься повітряний прошарок, який абсолютно ізолює тіло птахів від холоду

Номер слайду 23

 Багато тварин облаштовують свої домівки під снігом. Між сніжинками затримується повітря. 

Номер слайду 24

Тепло у будинку чи квартирі можна отримати, наприклад, протопивши грубку.

Номер слайду 25

Індивідуальне теплопостачання у містах, селах та селищах здійснюється зазвичай відгазових та електричних котлів, встановлених у будинку чи квартирі.

Номер слайду 26

Більшість багатоквартирних будинків в Україні користується системоюцентралізованого теплопостачання. При цьому тепло виробляється ззовні будинку і надхо-дить у нього по трубах.

Номер слайду 27

– Забезпечення теплом для людини почалося ще з багаття в печері. А ось, історія централізованого теплопостачання налічує трохи більше як 100 років.

Номер слайду 28

Пригадайте! Хто такі виконавці та споживачи комунальних послуг? Виконавцем послуг із постачання теплової енергії є теплопостачальне підприємство.

Номер слайду 29

– Теплинко, а чому ти не назвала бензин? – Наш батько казав, що закінчилося паливо, коли заправляв машину бензином.

Номер слайду 30

– Дійсно, – промовила Теплинка, – не лише бензин, а і гас, і мазут – це види рідкого палива, але не природного, а штучного. Їх виробляють із нафти.

Номер слайду 31

Споживачами підприємств теплопостачання є населення, різні організації та установи (школи, дитячі садки, лікарні тощо), підприємства.

Номер слайду 32

Як же працює підприємство теплопостачання ?Робота за підручником с. 40.

Номер слайду 33

Види природного палива Природне паливо буває твердим (наприклад, вугілля, деревина), рідким (нафта) і газоподібним (природний газ).

Номер слайду 34

Допоможіть Катрусі та Тарасику відповісти на запитання Теплинки: 1. За допомогою якого приладу вимірюють температуру? 2. У чому вимірюється температура?

Номер слайду 35

3. Що таке індивідуальне теплопостачання? 4. Скільки років налічує історія централізованого теплопостачання? 5. Які є види природного палива?

Номер слайду 36

ГРА “Продовжте речення” На уроці я навчився… Мені сподобалося… Хотів би ще навчитися… Найскладніше було… Найлегше було…

Номер слайду 37

Обрана тема з курсу «Мій енергоефективний будинок» за підручником К. Р. Сафіуліна «Таємниці енергоефективного будинку». (Посібник для учнів 4-го клас ) Презентація до уроку « Мій енергоефективний будинок 4 клас ». Тема 10. Щоб у нашому будинку тепло й затишно було: знайомство з Теплинкою.

Номер слайду 38

Мета:  активізувати пізнавальну діяльність дітей; збагачувати активний словник відповідно до теми; розвивати самостійне мислення, вміння досліджувати, уяву, критичне мислення, навички вільного спілкування; виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища, виховувати екологічну грамотність, прищеплювати навички здорового способу життя. Презентація до уроку « Мій енергоефективний будинок 4 клас.»Тема 10. Щоб у нашому будинку тепло й затишно було: знайомство з Теплинкою.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Розробки уроків
НУШ
Інкл
Додано
4 серпня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку