Презентація до уроку на тему "Київська держава (Русь - Україна) князя Ярослава Мудрого"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Київська держава (Русь - Україна) князя Ярослава Мудрого" Методична розробка уроку доповнена ілюстративним матеріалом
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку Київська держава(Русь – Україна)Ярослава Мудрого

Номер слайду 2

 Очікувані результати. Учні зможуть: встановлювати хронологічну послідовність подій за князювання Ярослава; показувати на карті територію Київської держави за Ярослава Мудрого; визначати основні внутрішньо- і зовнішньо-політичні заходи князя; описувати Київ часів Ярослава; характеризувати Ярослава Мудрого як людину та ддержавного діяча, висловлювати ставлення до нього, оцінювати зміни в церковному та культурному житті порівняно з попередніми часами; аналізувати відносини Київської держави з європейськими державами..

Номер слайду 3

Обладнання: презентація, карта, атласи, контурні карти, ілюстрації, підручник «Історія України» Гупан Н. М., Смагін І.І., Пометун О.І,- К. 2015р. Тип уроку: комбінований Хід урокуІ. Організаційний момент.

Номер слайду 4

ІІ Мотивація навчальної діяльності Проблемне запитання: За всю історію Русі тільки один удостоївся іменування "Мудрий". За які ж заслуги так вшанував народ сина князя Володимира – Ярослава?

Номер слайду 5

Князь Ярослав – людина вчена та мудра” (з літопису)  "Його часи, його закони,його порядки зісталися на цілі століття потім взірцем, правилом, основою для всяких розпоряджень, а все його князювання світлою і щасливою добою супроти пізніших бід, які випали на долю України потім”. (М. Грушевський) "Прозвища всегда сочиняют историки и всегда без всякой связи с действительностью.“ (з інтернет- опитування) "Ну надо было потомкам Ярослава восхвалять свой род - вот историки и старались. Не называть же его "кровавым" или "братоубийцей". Типа так, случайно все его братья гибли как только это надо было Ярославу"   "Ймення Мудрий князь заслужив всіма своїми ділами. Найбільша заслуга будь-якого правителя - це мир і спокій в державі, відчуття захищеності.” Висловлювання про Ярослава Мудрого

Номер слайду 6

ІІІ. Актуалізація опорних знань1) Навчальна гра "Що зайве?" На кораблі перевозять вантаж. Внаслідок шторму корабель тоне. Необхідно викинути частину вантажу. Що зайве на цьому кораблі? Що залишити? (робота в парах)

Номер слайду 7

-- Став київським князем у ІХ ст-- На початку Х ст. Київська Русь була язичницькою державою.-- Хрещення Русі відбулося в 908 році-- Замінив незалежних від Києва місцевих правителів на посадників здебільшого своїх синів і довірених бояр.-- Розпочалося карбування власних монет (златників та срібників)-- Князь не думав про державу і, абсолютно покинувши її напризволяще, він мріяв тільки про те, щоб зрівнятися у славі із своїми нормандськими предками -- Прагнучи зміцнити свої відносини з Візантією князь охрестився та одружився із сестрою імператора - принцесою Анною.-- Упроваджував дипломатію замість воєнних походів як основного способу побудови відносин з сусідніми державами. -- Князя називали а літописі "ясним сонечком"-- Для захисту державних рубежів (насамперед від печенігів) в період правління князя побудовано нову систему оборонних укріплень (земляні вали, рови. низка фортець)."Змієві вали"-- Провів релігійну реформу. -- Загинув 972 року біля порогів Дніпра в бою з печенігами. Завдання навчальної гри “Що зайве?”

Номер слайду 8

Завдання 2 Робота з картою. Покажіть основні напрямки походів Володимира Святославича.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Завдання 3 Визначте причини й суть запровадження християнства як державної релігії Київської держави.

Номер слайду 11

Завдання 4 У чому полягає значення прийняття християнства?

Номер слайду 12

Завдання 5 Навчальна гра “Історичне лото” (Робота в парах)

Номер слайду 13

1) Олег-- 879 - 912 рр-- Опікун малолітнього князя Ігоря, його родич.-- Здійснив похід з Новгорода на Київ. -- Об'єднав новгородські землі з київськими в межах однієї держави - Русі.-- Вів активну зовнішню політику, здійснив похід на Візантію в 907 році.-- Його називали "Віщим"Помер від укусу змії.-- 911 р - успішний похід на Візантію. Перевіримо правильність виконання завдань

Номер слайду 14

-- 912 - 945 рр;-- 941 року організував військовий похід на Візантію, який виявився невдалим. Візантійці застосували "грецький вогонь. Вціліла незначна кількість кораблів;-- Восени зі своїми дружинниками вирушив з Києва на землі підвладних слов'ян на полюддя. Князь вирішив збільшити данину древлянам;-- Загинув через жадібність; --"Якщо внадиться вовк до овець то виносить по одній все стадо"Князь Ігор

Номер слайду 15

Княгиня Ольга-- 945 - 964 рр.-- Помстилась древлянам за смерть чоловіка-- Була правителькою при неповнолітньому синові.-- Віддавала перевагу не війні, а дипломатії. -- Очолила велике посольство до імператора Візантії Костянтина Багрянородного з метою поновлення договору Русі з Візантією, укладеного її чоловіком князем Ігорем.-- 957 р., 964 р.

Номер слайду 16

Князь Святослав -- 945 - 972 рр.-- "Коли князь виріс і змужнів, став він воїв збирати, багатьох і хоробрих, бо й сам був хороб-рий і легкий. Ходячи яко пардус, багато воєн він чинив” (з “Повісті временних літ")-- "Тож не осоромимо землі Руської, а ляжемо кістьми тут, бо ж мертвий сорому не зазнає" (з "Повісті временних літ")-- Загинув у бою з печенігами біля порогів Дніпра.

Номер слайду 17

Князь Володимир-- 980 - 1015 рр.;-- Замінив незалежних від Києва місцевих правителів на посадників, здебільшлго своїх синів і довірених бояр;-- Упроваджував дипломатію замість воєнних походів як основного способу побудови відносин з сусідніми державами-- 988 р.-- Його бабуся - княгиня Ольга.-- Провів релігійну реформу, запровадив християнство як державну релігію.-- "І коли (князь) прибув у Київ, повелів поскидати кумирів-тих порубати, а других вогню оддати." (із "Повісті временних літ")

Номер слайду 18

ІV. Вивчення нової теми План. Розбудова держави князем Ярославом. Міжнародні зв'язки Русі 3. Розбудова Києва

Номер слайду 19

1. Розбудова держави князем Ярославом

Номер слайду 20

1015 рікпо смерті Володимира київський престол за заповітом опинився в руках Бориса;владу в Києві захоплює Володимира пасинок Святополк Ярополкович, скориставшись відсутністю Бориса;літописець стверджує, що він вбив Бориса, Гліба й Святослава. Борис. Святослав. Гліб. Святополк. Мстислав а) Прихід до влади. Борис і Гліб

Номер слайду 21

1019 рік. Ярослав з Новгорода виступає проти Святополка;кияни не сприймають поляків і Святополка, якого нарекли “Окаянним”;відступ поляків до Польщі;союз Святополка з печенігами і наступ на Київ;річка Альта – вирішальна битва. (1036 рік)Наслідок:перемога Ярослава;повернення київського престолу

Номер слайду 22

1036 р. – повновладне княжіння Ярослава. Підстава: Смерть Мстислава і, за словами Нестора, Ярослав став “самовладцем Руської землі ”.1019-1054 - правління Ярослава Мудрого

Номер слайду 23

Завдання ( метод "Мозковий штурм“)1) Чи міг князь Ярослав поступити по іншому? Чи справедливо буде назвати його "братовбивцею"?2) що найперше мав зробити князь, прийшовши до влади після років міжусобиць та вторгнення чужоземців?

Номер слайду 24

б) Внутрішня політика Робота з підручником (стор. 54 – 55)

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Підсумок внутрішньої політики Упорядкував державне управління. Зменшив данину; (це сприяло розбудові господарського життя -- землеробства, скотарства, промислів). Будівництво нових міст, розбудова старих "градів"; (забезпечувало захист території держави та утверджувало владу князя на місцях). Розвиток внутрішньої торгівлі (Соляний шлях - від Києва до Чорного моря) та зовнішньої (з Візантією, країнами Кавказу, Арабського Сходу, з Польщею, Німеччиною, Угорщиною, Чехією). Карбування власної монети мало крім економічного ще й політичне значення; (це вважалося ознакою незалежності князя та могутності його держави . Злитки срібла - гривні). Внутрішня політика сприяла зростанню життєвого рівня різних верств населення. Зменшувався варязький вплив на розбудову Київської держави, державні діячі призначалися князем здебільшого з місцевих людей.

Номер слайду 27

2. Міжнародні зв’язки. Запитання. Якого принципу у зовнішній політиці дотримувався князь Володимир Великий?

Номер слайду 28

На півночі і північному заході здійснив успішні походи проти балтських та угро-фінських племен і Мазовії. Приєднав до Русі землі між Чудським озером і Балтикою, де заснував з оборонною метою місто Юр'їв (нині Тарту) Ярослав порозумівся з польським королем Казимиром і уклав союзний договір відповідно до якого територія між річками Сян і Буг з містами Берестя, Червень, Белз і Перемишль входили до складу Русі. На річці Сян було засновано місто Ярослав. а) Основні напрямки зовнішньої політики

Номер слайду 29

а) Основні напрямки зовнішньої політики (продовження) Ярослав зміцнював південні кордони. На прилеглій до річок Рось і Трубеж території будували міста: Корсунь, Канів, Юр'їв (Біла Церква) Зводилась друга лінія укріплень вздовж берегів річки Сула, де також будувались міста і фортеці. 1036 року Ярослав розгромив печенігів, які намагалися захопити Київ. Князь підтримував дружні зв'язки з Польщею, Угорщиною, Францією, Норвегією, Швецією та ін. державами. Ці зв'язки зміцнювалися завдяки шлюбам членів родини Ярослава.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

б) “Шлюбна дипломатія”Ярослав був одружений з донькою шведського короля Інгігерді

Номер слайду 32

Дочка Анастасія одружилася з угорським королем Андрієм ІСин Ізяслав одружився з сестрою польського короля Гертрудою

Номер слайду 33

Син Святослав – одружився з онукою германського цісаря Генріха ІІ

Номер слайду 34

Дочка Анна стала дружиною французького короля Генріха

Номер слайду 35

Номер слайду 36

3. Розбудова Києва

Номер слайду 37

Зміни, що відбулися в Києвіза правління Ярослава Мудрого. Розширювались межі столиці Русі;Укріплено земляні вали новими оборонними спорудами;Проводилось масштабне будівництво в центральній частині “града”

Номер слайду 38

Літописець про Ярослава - місторозбудовника У рік 6545 (1037). Заложив Ярослав город—великий Київ, а в города сього ворота є Золоті. Заложив він також церкву святої Софії, премудрості божої, митрополію, а потім церкву на Золотих воротах; кам'яну, Благовіщення святої богородиці. Сей же премудрий великий князь Ярослав задля того спорудив (церкву) Благовіщення на воротах, (щоб) давати завше радість городу сьому святим благовіщенням господнім і молитвою святої Богородиці та архангела Гавриїла. Після цього (він звів) монастир святого Георгія (Побідоносця) і (монастир) святої Орини.

Номер слайду 39

Частина “міста Ярослава” з макета. Стародавнього Києва

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Золоті ворота в КиєвіВважалися парадними. Довжина проїзду ворітстановила 26 м., а ширина брами – 6,5 м. Над брамою Золотих воріт збудовано церкву Благовіщення

Номер слайду 42

Церква Святої ІриниІрининський монастир у місті Ярослава було побудовано у 1030-х роках одночасно із Георгіївським храмом. Літопис про цю подію пише так: "У рік 6545 (1037)...[він звів] монастир святого Георгія [Побідоносця] і [монастир] святої Орини". Названо монастир та головний храм було на честь небесної покровительки дружини Ярослава Мудрого Інгігерди (у хрещенні Ірини)- Святої Ірини. Це був досить великий багатобаневий храм у візантійському стилі.

Номер слайду 43

Досліджуємо історичне джерело Робота з документом Про будівництво монастирів та розгортання книжництва за часів Ярослава з "Повісті временних літ" (стор. 58 - 59 підручника)

Номер слайду 44

Запитання до документа 1) Поясніть, як ставився князь Ярослав до поширення християнства в Русі? 2) Чому будування церков і монастирів сприяло утвердженню освіти та культури в державі?

Номер слайду 45

Проблемне запитання: За всю історію Русі тільки один удостоївся іменування "Мудрий". За які ж заслуги так вшанував народ сина князя Володимира – Ярослава?

Номер слайду 46

V. Підсумок уроку

Номер слайду 47

Підсумок уроку. Домашнє завдання Опрацювати §8; запитання стор.59 – 60;стор. 60. За допомогою додаткової літератури та Інтернету знайдіть відповідь, чому дружина Ярослава Мудрого Інгігерда відома як Анна Новгородська. Які події пов'язують життя князя Ярослава та його дружини з Новгородом?

pptx
Додано
4 грудня 2021
Переглядів
1211
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку