Презентація до уроку на тему: Клітина як елементарна структурна одиниця живих систем. Методи дослідження.Типи мікроскопії.

Про матеріал

Мета уроку: ознайомити з історією вивчення клітини, методами дослідження клітин, типами мікроскопії; формувати знання про основні положення клітинної теорії; розвивати увагу, логічне мислення, пам'ять, мову, уміння аналізувати, порівнювати і узагальнювати інформацію; виховувати розуміння цінності біології як науки , формувати науковий світогляд, інтерес до предмета.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Клітина як елементарна структурна одиниця живих систем. Методи дослідження. Типи мікроскопії. Матеріали до уроків у 9 класі

Номер слайду 2

Роберт Гук – англійський фізик

Номер слайду 3

Рисунок клітин корка із праці «Мікрографія» Роберта Гука

Номер слайду 4

Антоні ван Левенгук – відкрив одноклітинні організми.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

У той же період Маттіас Шлейденн довів, що всі рослини складаються із клітин. І нарешті, 1839 році Теодор Шван, порівнюючи клітини рослин і тварин і спираючись на висновки Шлейдена, сформулював клітинну теорію.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Клітина – структура і функціональна одиниця живих організмів. Організми Одноклітинні Колоніальні Багатоклітинні Клітина - Складаються з Складаються індивідуум, великої кількості з багатьох існує як клітин одного спеціалізованих самостійний або кількох клітин, взаємопов’я- організм типів. заних між собою. Кожна клітина клітини – тканини - колонії найчастіше органи – системи - функціонує органів – організм. незалежно від інших. Бактерії, Вольвокс, Більшість одноклітинні бактерії, організмів водорості, ціанобактерії. найпростіші, деякі гриби.

Номер слайду 10

Цитологія – наука про клітину. Предмет цитології. Зміст цитологіїКлітини Одноклітиннихі багатоклітиннихорганізмів. Структура клітини. Хімія клітини. Фізіологія клітини. Розмноження і розвиток клітин. Функція клітин у багатоклітинних організмів. Пристосування клітин до умов навколишнього середовища.

Номер слайду 11

Різноманітність клітин Розмір клітин. Більшість від Клітини-гіганти: 0,002 до 0,04 мм. Яйце африканського страуса (діаметр – 22 см.), нейрон людини (довжина до 1 метра). Форми клітини Еліпсоподібна Зірчаста Неправильна Дископодібна Кубічна Куляста Веретеноподібна Особливості організму. Прокаріотичні клітини Еукаріотичні клітини Бактерії, ціанобактерії. Рослини, тварини, гриби.

Номер слайду 12

Основними методами сучасної цитології є такі: Оптична мікроскопія;Флуоресцентна;Електронна (сканувальна, трансмісивна мікроскопія;Центрифугування;Метод мічених атомів (авторадіографія);Метод клітинної інженерії;Метод культурних клітин.

Номер слайду 13

«Методи цитологічних досліджень» Метод. Сутність методу. Світлова мікроскопія. Вивчають загальний план будови клітин та їх органел, розміри яких не менше ніж 200 нм. Електронна мікроскопія ? Метод мічених атомів. Використовують ізотопи C, P, O. Спостерігають за їхньою міграцією у клітині. Метод прижиттєвого вивчення клітин ?Мікрохірургія. Операція на живій клітині(перенос окремих органел – ядер, пластидів з однієї клітини до іншої). Гібридизація клітин. Клітини різних організмів, наприклад, людини і миші, після попередньої обробки «зливають» в одну клітину. Цитологічний аналіз ?

Номер слайду 14

Paramecium aurelia (світлопольна мікроскопія)

Номер слайду 15

Діатомові водорості (темнопольна мікроскопія)

Номер слайду 16

Клітина епітелію щоки (фазовоконтрастна мікроскопія)

Номер слайду 17

Nuclearia thermophila (диференційна інтерференційно-контрастна мікроскопія)

Номер слайду 18

Замикаючі клітини продиху (флуоресцентна конфокальна мікроскопія)

Номер слайду 19

Розв’язування кросворда.        ц           1   и             2 т           3   о               4л              5о             6 г       7       і               8я       Основна структурно-функціональна одиниця всіх живих організмів. Внутрішнє середовище клітини. Оптичний прилад, за допомогою якого вивчають клітини. Головні частини світлового мікроскопа. Об’єкт який Роберт Гук розглядав і відкрив клітинну будову рослинних тканин. Оформлений структурний елемент клітини. Організми, клітини яких утворюють тканини, органи та їх системи. Органела клітини, що контролює всі процеси в ній і забезпечує передавання спадкових ознак.

Номер слайду 20

Успіхів у вивченнінових тем!

pptx
Додано
4 лютого 2018
Переглядів
4668
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку