Презентація до уроку на тему : "Комунікації тварин"

Про матеріал

Презентація до уроку на тему : Комунікації тварин.

Презентація може бутивикористана під час проведення уроку в 7 класі . В презентації міститься основні поняття та терміни під час вивчення теми. У презентації є творче запитання для перевірки знань.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комунікації тварин

Номер слайду 2

Чи спілкуються тварини?Як вони це роблять?

Номер слайду 3

Комунікація [лат. сот-municatio - повідомлення, передача] - передача інформації від однієї особини до іншої («мову тварин»). К. у ж. (На відміну від людини)-закрита вроджена система сигналів (звуків, виразних поз і рухів тіла, запахів), посилаються одним тваринам і адекватно сприймаються іншим. За своїм походженням і механізму дій (зоопрагматіка) способи До у ж. розрізняються по каналах передачі інформації (оптичні, хімічні, акустичні, тактильні та ін) і ступеня рітуалізаціі. Рітуалізованние компоненти поведінки - видоспецифічі, генетично фіксовані сигнали (пози, рухи тіла, звуки), що виконуються підкреслено демонстративно (іноді у формі «діалогу»), в певній послідовності у вигляді «ритуалів»

Номер слайду 4

Біокомунікація (від грец. bios — життя і лат. лат. communico — зв'язую, спілкуюся) — зв'язок, спілкування між особинами тварин одного або різних видів шляхом передачі інформації за допомогою різних сигналів.

Номер слайду 5

Передача інформації (генерація) здійснюється спеціальними органами (голосовий апарат, пахучі залози, форма тіла, поза, забарвлення, поведінка тварини і таке інше). Прийом інформації (рецепція), здійснюються на сенсорному рівні органів нюху, смаку, зору, слуху, електро-, термо-, механо- і ін. спеціальними рецепторами. Передавані сигнали обробляються в різних частинах нервової системи, зіставляються (інтегруються) в її вищих відділах, де формується у відповідь на подразник реакція організму.

Номер слайду 6

Сигнали (специфічні - хімічні, механічні, оптичні, акустичні, електричні та інші, або неспецифічні - супутні диханню, руху, харчуванню тощо) сприймаються відповідними рецепторами: органами зору, слуху, нюху, смаку, шкірної чутливості, органами бічної лінії (у риб), термо- і електрорецепторами. Вироблення (генерація) сигналів і їх прийом (рецепція) утворюють між організмами канали зв'язків (акустичні, хімічні та ін.) для передачі інформації різної фізичної або хімічної природи. Інформація, що надходить по різних каналах зв'язку, обробляється в різних частинах нервової системи, а потім зіставляється (інтегрується) у її вищих відділах, де формується відповідна реакція організму.

Номер слайду 7

Спілкування тварин полегшує пошуки їжі і сприятливих умов проживання, захист від ворогів і шкідливих впливів. Без спілкування тварин неможлива зустріч особин різної статі, взаємодія батьків і потомства, формування груп (зграй, стад, роїв, колоній тощо) і регулювання відносин між особинами всередині них (територіальні відносини, ієрархія тощо).

Номер слайду 8

Кішки нявкають тільки для людини Кішки не використовують звичне нам нявкання для спілкування один з одним. Нявкають вони виключно для людини: привітатися, привернути увагу, дати зрозуміти, що їм щось не подобається, попросити погодувати і т.д. Для того щоб подати знак сородичу вони використовують мову тіла і шипіння. Єдиним винятком з цього правила є нявкання кошеняти мамі - кішці.

Номер слайду 9

Лугові собачки не так прості, як здаються Здогадайтеся, яка тварина сама розумна на Землі? Дельфіни? Примати? А ось і ні! Учені, що дослідили лугових собачок, так-так, цих на вигляд дурних гризунів, що мешкають в пустелі, дійшли висновку, що вони володіють однією з найскладніших (серед тварин ) мов на Землі. Спілкуючись між собою, лугові собачки здатні описувати хижака в найдрібніших деталях, в тому числі передати його вид, розмір і форму. Більше того, описуючи людину, лугова собачка може «сказати» якого кольору на ній одяг, і навіть чи тримає людина зброю в руках (принаймні, так було в одному з експериментів). Щоб передати всю цю інформацію їм потрібно лише один спеціальний крик, що триває приблизно 1 секунду.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Жуки використовують Абетку Морзе Жуки орієнтуються в проточених в деревені міріадах ходах за допомогою системи, що мало чим відрізняється від Абетки Морзе. Виробляючи легкі стуки головою об стінки тунелю, жук створює луну, яке чують інші жуки. Саме цей спосіб комунікації і дав їм назву: жук- точильник.

Номер слайду 12

Слони мають унікальні голоси Для нас з вами абсолютно очевидно , що голос кожної людини на землі унікальний. А ось голоси тварин звучать для нашого вуха практично однаково. Однак біолог Андреа Туркало виявив, що голоси слонів дуже чітко розрізняються і так само унікальні, як і людські. Вивчаючи стадо слонів в Конго близько 19 років, Туркало здатний відрізнити одного слона від іншого лише по голосу. В даний момент вчений працює над словником слонів, в якому, виходячи з експерименту, скоріше за все буде дуже багато голосних.

Номер слайду 13

Курки розмовляють зі своїми яйцями, а яйця їм відповідають Немає нічого дивного в тому, що майбутня мама розмовляє зі своєю ще не народженою дитиною, але швидше за все багато мам жахнулися, якби вони почули, як їх майбутні чада їм відповідають. Однак для квочки - це звичайна справа. За добу до вилуплення маленького курчати, ви чітко можете почути його писк. Чуючи цей писк, мама- курка сокоче у відповідь малюкові, щоб заспокоїти своє схвильоване чадо.

Номер слайду 14

Бабуїни ненавидять сленг Мало кому подобається поява нових сленгових слів у мові. Як з'ясувалося, бабуїнам також це мало подобається. Вчені провели експеримент, в якому шести бабуїнам протягом шести місяців показували різні слова: існуючі і вигадані. Бабуїнам ж необхідно було відрізнити перші від других. А щоб ускладнити завдання, літери в словах компонувалися таким чином, що ті дуже походили на існуючі. Наприклад «dran», замість «darn» і «telk», замість «talk». Дивно, але примати визначали слова з дивовижною точністю, до 75 %. Так що не переживайте, якщо ви насилу розбираєте, що сказала ваш маленька дитина, навіть мавпа знає, що швидше за все це якась абракадабра.

Номер слайду 15

Ви можете не чути, як розмовляють жаби Ви досі вважаєте, що тільки собаки здатні чути частоти непідвладні людському вухові? А ось вид жаб із Південно-Cхідної Азії, Huia cavitympanum, може спілкуватися, використовуючи ультразвук, що знаходиться, як відомо, за межами чутності для людини. Ця жаба може приймати і відтворювати звуки частотою 38 кілогерц, що на 18 кілогерц вище, ніж поріг чутності людини. Вчені пояснюють цю дивовижну здатність процесами адаптації до середовища проживання : жаба живе в районах галасливої ​​води , де низькі частоти розрізняються насилу .

Номер слайду 16

ЧИ ЗДАТНІ ТВАРИНИ ЗАСВОЇТИ ЛЮДСЬКУ МОВУ?

Номер слайду 17

Першою і найбільш відомою мавпою, яку навчили «людської» мови жестів, була шимпанзе Уошо (мал. 296). Коли американські вчені Алан і Беатрис Гарднери почали з нею займатися, їй було всього 10 місяців. У віці чотирьох років вона знала вже понад 130 слів. Уошо використовувала «слова» не тільки для позначення предметів і дій, які відбуваються на її очах, але й для розповіді про власні спогади й думки.

Номер слайду 18

Що таке комунікація між тваринами? У яких формах вона можлива? Чи можуть тварини розуміти мову лкщини? Які дослідження були проведені, щоб це з’ясувати?

Номер слайду 19

Домашнє завдання: Параграф 49 .(Підручник Біологія 7 клас Остапченко, Балан, Серебряков, Матяш.)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Сікідіна Анастасія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Марушка Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Kugel Tetiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Палій Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Oksana Oksana
    Дякую, чудовий матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
29809
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку