Презентація до уроку на тему: «Література рідного краю. Літературні казки нашого краю. Мандрівний сюжет твору «Казка про Ксеню і дванадцять місяців» Б.Лепкого

Про матеріал

Презентація до уроку на тему: «Література рідного краю. Літературні казки нашого краю. Мандрівний сюжет твору «Казка про Ксеню і дванадцять місяців» Б.Лепкого

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Богдан Лепкий. Література рідного краю. Літературні казки нашого краю. Мандрівний сюжет твору«Казка про Ксеню і дванадцять місяців».

Номер слайду 2

Бесіда за запитаннями Що таке казка? Які види народних казок ви знаєте?Яка між ними відмінність?Назвіть відомі вам народні казки. Назвіть авторів казок «Потерчата», «Цар Плаксій та Лоскотон»,«Фарбований Лис» ,«Хуха Моховинка».

Номер слайду 3

ТЕМА:«Література рідного краю. Літературні казки нашого краю. Мандрівний сюжет твору «Казка про Ксеню і дванадцять місяців» Б. Лепкого

Номер слайду 4

Мета уроку (формувати компетентності):предметні: ознайомити з основними біографічними даними письменника Богдана Лепкого, визначити поняття «мандрівний сюжет казки», сприяти розвитку й аналізу самостійного і виразного читання казки «Про Ксеню і дванадцять місяців» Б. Лепкого, спонукати до підвищення розумових здібностей учнів;ключові:прищеплювати бажання знати літературні казки рідного краю, розвивати образне сприймання, усне мовлення, вдосконалювати вміння робити аналіз прочитаного, робити порівняльну характеристику образів; емоційно-ціннісне ставлення: виховувати шанобливе ставлення до митців свого краю, як до особливо обдарованих людей, співців рідної землі, плекати національну самосвідомість, патріотизм; вміння відчувати  красу слова, бережливого ставлення до природи і довкілля. НЛ-1,2,3,4

Номер слайду 5

Богдан Лепкий народився у мальовничому селі Крегулець на Тернопільщині 9 листопада 1872 року у сім'ї священика Сильвестра Лепкого. У родині Лепких панував культ книги, витав дух любові до історії рідного краю, до знедоленого народу. Богдан ще малим опанував гру на скрипці, чудово співав, знав безліч народних пісень. Але перевагу віддав малярству, де також проявляв неабиякі здібності.

Номер слайду 6

Золоте Поділля. Перші роки життя Лепкого були безхмарними, та вже п'ятирічним хлопчиком він пережив велике горе: раптом однієї ночі померли від дифтерії дві його молодші сестри і брат. Це дуже вплинуло на вразливу натуру Богдана, він і сам ледве вижив. Батьківщина Б. Лепкого- Поділля, край благословенний, багатий, овіяний легендами, переказами та піснями. Сам поет написав про нього в одному із ранніх віршів: Колисав мою колиску. Вітер рідного ПоділляІ зливав на сонні віїСтепового запах зілля.

Номер слайду 7

Початкові знання майбутній письменник одержав у батьківськім домі. Швидко, за одну зиму, навчився читати , писати, рахувати. Няня Марія Яницька була родом з Наддніпрянської України. Вона співала дітям Лепких чумацьких пісень, а ще знала дуже багато казок.

Номер слайду 8

Від діда по матері Михайла Глібовицького, який замолоду був знайомий з Маркіяном Шашкевичем, допитливий хлопчина дізнався про давні часи, історичні події в Україні. Саме дід у 1878 році забрав шестирічного Богданчика з Крегульця до Бережан. У Бережанах Богданко пішов «гризти граніт науки» до так званої «нормальної» школи з польською мовою навчання мовою навчання (відразу до другого класу). Пізніше закінчив гімназію в Бережанах та Львівський університет. Учителював у Бережанській гімназії, а потім викладав українську літературу в Краківському університеті. Був одним з найактивніших діячів а ниві української літератури і культури.

Номер слайду 9

Помер письменник 21 липня 1941 року. Похований , на жаль, не у рідній землі. Його прах покоїться на Раковецькому кладовищі в Польщі. За кількістю написаного Богдан Лепкий поступається в українській літературі лише Іванові Франку. Його творча спадщина складає понад 80 книг, серед яких і казки для дітей.

Номер слайду 10

«Мандрівний сюжет» — це спільні, однакові історії, пригоди, які трапля-ються у фольклорі різних народів. Причини виникнення «мандрівних сюжетів». (Подібність між сюжетами пояснюється взаємовпливами культур і літератур у період активних «мандрівних» процесів. Подібність основних мотивів у сюжетах узято з родинного, родового життя (мачуха і пасербиця, бездітні сім’ї, битва героя з нечистими силами, зрада брата, коханої, коханого, шукання скарбів тощо), з історії взаємин багатих і бідних, завойовників і завойованих тощо.)

Номер слайду 11

Боженка Нємцова 4 лютого 1820року, Вена — 21січня 1862, Прага)Колись давно в Чехії жила і творила письменниця Боженка Нємцова, яка у своїй казці «Дванадцять місяців», написаній на основі чеської народної казки, розповіла дуже дивовижну історію. У ній всі місяці року зібралися зимового вечора біля вогнища. І сталося диво… Січень поступився місцем Квітню. На галявині , вкритій снігом, раптом потеплішало, з'явилися перші весняні квіти – проліски… Чи не нагадує вам ця історія казку Б. Лепкого? Так, і Божена Нємцова, і Богдан Лепкий, а пізніше російський письменник Самуїл Маршак написали казку про дванадцять місяців на основі народної.

Номер слайду 12

  Словникова робота. Ф`ялки – фіалки. Видрулила – виштовхнула, випровадила. Легіні – молоді юнаки. Вірли – орли. Потне в кавалки – посіче на шматки. Зела – трави. Бадіка –дядько. Плай – гірська стежка. Бесаги – дві зшиті докупи торби з домотканого полотна. Вертеби – провалля, хащі.   

Номер слайду 13

Метод «Дослідження» (перевірка домашнього завдання)-Ксеня любила наспівувати мамину колискову?-Після смерті матері найкращим другом Ксені була корова?-Навколо багаття сидять люди: хто ближче до вогню, хто трохи далі. Їх десятеро – і старі, літні, молоді і ще зовсім юнаки.-Ксеня розповіла їм, що її прислала мачуха по грби , по шишки?-Фіалки пасербиці допоміг отримати місяць Квітень?-Добро у казці перемагає. Ксеня стала жити у добрі та злагоді.

Номер слайду 14

Складання сюжетного ланцюжка (колективна робота)Життя Ксені після смерті матері . Мачуха посилає Ксеню в ліс по фіалки. Зустріч Ксені із дванацятьма місяцями. Повернення Ксені додому з фіалками. Злість Палани й мачухи. Палана іде в ліс. Зустріч Палани з дванадцятьма місяцями. Смерть Палани. Мачуха іде шукати дочку. Тривога Ксені за мачуху й Палану

Номер слайду 15

Учнівські проекти «Зустріч з улюбленим героєм».

Номер слайду 16

Ксеня. Палагна. Мачуха. Складання порівняльної характеристики Ксені, Палагни та мачухи:

Номер слайду 17

Евристична бесіда. Опишіть зображене на картині. - Придивіться добре до картини. Який ще образ ви, бачите?Саме у такому стилі працює відомий сучасний український художник Олег Щупляк, земляк Богдана Лепкого. Такі художні твори називаються картинами з подвійним змістом.

Номер слайду 18

Метод «Рефлексія». Найбільше мені сподобалося…. Мене зацікавило…. Як би мені довелося зустрітися з дванадцятьма місяцями…Після прочитання казки я зрозумів…

Номер слайду 19

Саморефлексія діяльності. — Як ви оцінюєте власну роботу на уроці?— Чи досягли ви поставленої на початку уроку мети?— Що цьому сприяло? Заважало?

Номер слайду 20

Підбиття підсумків уроку.1. Оцінювання.2. Повідомлення домашнього завдання.

pptx
Додано
3 квітня 2018
Переглядів
2335
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку