Презентація до уроку на тему "Металічні елементи. Метали"

Про матеріал
Великий обсяг теми спробувала надати за допомогою мультимедійної презентації, сподіваюсь, мені це вдалось
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Металеві елементи Метали. ДНЗ ОПЛМТТурбіна Л. В.

Номер слайду 2

У періодичній системі хімічних елементів метали займають лівий нижній кут і знаходяться в головних (А) і побічних (Б) групах. В електронній оболонці атомів металів на зовнішньому енергетичному рівні зазвичай міститься від 1 до 3 електронів. Виняток становлять лише метали IVА, VА та VIА групи, у яких на зовнішньому енергетичному рівні знаходяться відповідно чотири, п'ять або шість електронів. Радіуси атомів металів більші, ніж у атомів неметалів того ж періоду. Через віддаленість позитивно зарядженого ядра атоми металів слабо утримують свої валентні електрони (електрони зовнішнього енергетичного рівня). Головна відмінна властивість металів - це їхня порівняно невисока електронегативність (ЕО) у порівнянні з неметалами. Атоми металів, вступаючи в хімічні реакції, здатні лише віддавати електрони, тобто окислюватися, отже, у ході перетворень можуть проявляти себе як відновники. З 118 відомих на даний момент хімічних елементів 96 утворюють прості речовини з металевими властивостями, тому їх називають металевими елементами.

Номер слайду 3

Металеві елементи, що утворюють хімічно активні метали (Li–Mg), у природі найчастіше зустрічаються у вигляді солей (хлоридів, фторидів, сульфатів, фосфатів та інших). Солі, що утворюються цими металами, є головною складовою частиною поширених у земній корі мінералів та гірських порід. У розчиненому вигляді солі натрію, кальцію та магнію містяться у природних водах. Крім того, солі активних металів – важлива складова частина живих організмів. Наприклад, фосфат кальцію Ca3(PO4)2 є головною мінеральною складовою частиною кісткової тканини. Сильвин —калій хлорид. KCl з домішками. Кальцитскладається з карбонатакальція Ca. CO3{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ряд напруги металів. Активні метали. Метали середньої активності H2 Малоактивні метали. Li, K, Ba, Ca, Na,Mg, Al, Mn, Zn, Cr, Fe, Ni, Sn, Pb. Cu, Hg, Ag, Pt, Au Галіт складаєтьсяз хлорида натрія Na. Cl

Номер слайду 4

Мінерал корунд це оксидалюмінію Al2 O3 Оксид заліза (III) Fe2 O3 Утворює мінерал гематит. Мінерал галеніт це плюмбум сульфид (II) Pb. SМеталлические элементы, образующие химически неактивные металлы (Cu–Au), в природе чаще всего встречаются в виде простых веществ. Самородне золото Au. Самородне срібло Ag. Самородна платина Pt. Металеві хімічні елементи, що утворюють метали середньої активності (Al-Pb), у природі найчастіше зустрічаються у вигляді оксидів і сульфідів.

Номер слайду 5

Мінерал халькозин: купрум сульфид (I) Cu2 SГідроксокарбонатмеди(II) Cu(OH)2 CO3малахіт. Мінерал киноварь. Сульфід ртуті (II) Hg. SВиняток становлять мідь і ртуть, які в природі зустрічаються також у вигляді хімічних сполук.

Номер слайду 6

Усі властивості металів обумовлені наявністю вони особливого виду хімічного зв'язку — металевого зв'язку. Металевий зв'язокзв'язок між позитивними іонами металів та загальними електронами, які вільно рухаються по всьому об'єму. Атом Іон n - число зовнішніх електронів. Суть металевого зв'язку полягає у притягненні позитивних іонів металів та узагальнених електронів. Кристалічна структура металу - це катіони металу, навколо яких вільно рухається узагальнена електронна хмара, що належить усьому шматку металу.

Номер слайду 7

Метали майже завжди утворюють високосиметричні решітки із щільно наближеними один до одного атомами. Виділяють три види кристалічних ґрат: А) Кубічна об'ємно центрована. У такому вигляді грати атоми розташовуються на вершині куба та один атом у центрі об'єму куба. Такі ґрати мають такі метали: натрій, літій, барій, калій, свинець та багато інших. Б) Кубична гранецентрована. У такому вигляді грати атоми розташовуються у вершині куба та у центрі кожної грані. Такий тип грат мають такі метали: церій, стронцій, нікель, срібло, золото, паладій, платина, мідь та багато інших. В) Гексагональні. У такому вигляді грати атоми розташовуються у вершині та центрах шестигранної основ призми, а три атоми знаходяться у середній площині цієї призми. Такий тип кристалічних ґрат мають такі метали: магній, кадмій, реній, осмій, рутеній, берилій та багато інших. Характерні кристалічні ґрати

Номер слайду 8

Фізичні властивості металів. Наявність вільних електронів у металах зумовлює їх загальні фізичні властивості. За звичайних умов усі метали (за винятком ртуті, її температура плавлення -39 ° C) є твердими речовинами. Здатність металів відбивати світло, що падає на них, є причиною наявності у них особливого металевого блиску. Метали не мають запаху. У своїй більшості метали мають сріблясто-білий або сріблясто-сірий колір. Виняток становлять мідь (червоного кольору) та золото (жовтого кольору). Метали добре проводять тепло. Всі метали добре проводять електричний струм, що з наявністю в кристалічній решітці електронів, які здатні вільно переміщатися. Дуже добрими провідниками електричного струму є золото Au, мідь Cu та срібло Ag. Метали здебільшого пластичні. Їх можна кувати, витягувати у дріт та пресувати. Виняток становлять сурма і вісмут, вони тендітні і від удару розсипаються. Температура плавлення металів змінюється в широкому інтервалі: від -39 ° C у ртуті до 3420 ° C у вольфраму. за температурою плавлення метали умовно поділяють на:легкоплавкі (температура плавлення до 1000 ° С);середньоплавкі (температура плавлення від 1000 ° C до 1600 ° C);тугоплавкі (температура плавлення вище 1600 ° C). Щільність різних металів також коливається в порівняно широких межах: від 0,53 г/см у літію до 22,61 г/см у осмію. За щільністю метали прийнято поділяти на легкі (щільність менше 5 г/см³) та важкі (щільність понад 5 г/см³).

Номер слайду 9

Загальні хімічні властивості металів. Взаємодія з простими речовинами-неметалами. Метали взаємодіють із киснем, утворюючи оксиди. Метал + кисень → оксид. Метали взаємодіють з галогенами (флуором, хлором, бромом и іодом), утворюючи галогеніди. Метал + галоген → галогенід металу. Метали взаимодіють с сіркой, утворюючи сульфіди. Метал + сірка → сульфід металу.

Номер слайду 10

Активні метали при нагріванні реагують з азотом, фосфором та деякими іншими неметалами. Наприклад, при взаємодії літію з азотом утворюється нітрид літію: При взаємодіі кальція з фосфором утворюється фосфід кальція: Активний метал + вода → луг + водень. Взаємодія зі складними речовинами. Лужні та лужноземельні метали взаємодіють з водою за звичайних умов, утворюючи розчинну у воді основу (луг) та водень.

Номер слайду 11

Деякі метали середньої активності реагують з водою за підвищеної температури, утворюючи оксид металу і водень. Наприклад, розпечене залізо реагує з водяною парою, утворюючи змішаний оксид - залізну окалину Fe3 O4 і водень: Метали, що стоять у ряду активності металів лівіше водню, взаємодіють з розчинами кислот, утворюючи сіль та водень. Метал + кислота → сіль + водень. Метали реагують із солями менш активних металів у розчині, утворюючи сіль більш активного металу та менш активний метал у вільному вигляді. Більш активний метал + сіль → сіль активнішого металу + меньш активний метал.

Номер слайду 12

Домашнє завдання:§23,Вправа №176,180,181

pptx
Додано
19 жовтня 2022
Переглядів
1653
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку