Презентація до уроку на тему "Релігія як явище культури. Світові релігії."

Про матеріал
Даний матеріал допоможе вчителю сформувати уявлення учнів про світові релігії, регіони їх домінування, особливості впливу релігії на життєдіяльність населення; з'ясувати регіональні відмінності населення України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РЕЛІГІЯ ЯК ЯВИЩЕ КУЛЬТУРИ. СВІТОВІ РЕЛІГІЇ.

Номер слайду 2

АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК УЧНІВ♦ Чи є ви послідовником якоїсь віри? Якої саме?♦ Яку релігію сповідували українці до введення християнства на Русі? Що ви знаєте про неї?♦ Назвіть усі відомі вам релігії та їхні течії.♦ У чому, на ваш погляд, суттєва відмінність між людьми різних віросповідань?♦ Що ви розумієте під поняттям толерантість?

Номер слайду 3

Найімовірніше, нерозуміння законів природи та її «примхи» у вигляді стихійних лих спонукали первісних людей обожествляти її.

Номер слайду 4

Згодом розширення знань дещо змінило вірування людей. Більшість відмовилась від богів стихій, натомість релігія набула єдинобожного спрямування.

Номер слайду 5

Релігія (від лат. релідіо — «набожність», «святиня», «предмет культу») — світогляд і світовідчуття, а також відповідна поведінка і специфічні дії (культ), засновані на вірі в існування «священного» (надприродного).

Номер слайду 6

Релігія визначена традиційним способом відносин людей зі світом, уявленнями про його будову, поведінкою, системою цінностей, ідеалами тощо.

Номер слайду 7

Кожний культ має свої предмети поклоніння, тому формувалися політеїзм (віра в кількох богів) або монотеїзм (єдинобожжя).

Номер слайду 8

Даосизм, буддизм, конфуціанство не мають конкретного предмета поклоніння, натомість є певні світоглядні установки.

Номер слайду 9

Найбільш ранні прояви релігії — магія, тотемізм, фетишизм, анімізм тощо, які збереглися в деяких племенах чи народах (переважно перебувають на нижчих рівнях розвитку).

Номер слайду 10

З розвитком суспільства формувалися етнічні чи національні релігії: іудаїзм, індуїзм, синтоїзм, даосизм, конфуціанство та ін

Номер слайду 11

Світові релігії, поширені серед народів різних країн, є наднаціональними, їхня історія пов’язана з ходом розвитку людської цивілізації. Світові релігіїВиділяють три світові релігії.

Номер слайду 12

Буддизм (VI ст до н. е. на території сучасної Індії, 0,4-1,3 млрд). Будда — просвітлений. Не має теорії про створення світу, вічну душу, спокутування гріхів (є добра чи погана карма), не вимагає відмови від інших вірувань. Сутність — прагнення до нірвани, самопізнання, саморозвиток шляхом самообмежень та медитацій.

Номер слайду 13

Християнство (І ст. в Палестині, 2,4 млрд). Основа — учіння Христа, записані його учнями (апостолами). Бог має три іпостасі. Сутність — віра в Бога, служіння Богу, праведне життя. У XI ст. розділилося на католицизм та православ’я (не мають єдиного глави, поняття «чистилище», целібату, обрядові та календарні відмінності). Від католицизму відійшов протестантизм (проповідує будь-хто, обрядовість мінімальна).

Номер слайду 14

Іслам (VII ст, Аравійський п-в, 1,5 млрд) — з арабської «підкорення». Виконання обрядів має першочергове значення (намаз 5 разів, піст у рамадан, милостиня жебракам, хадж, «немає Бога, окрім Аллаха, і Мухаммед — пророк його»). Головні течії — суннізм (90%) та шиїзм, різняться принципами визна¬чення глави.

Номер слайду 15

Більшість вірян відносять себе до православних. Релігійні вірування в Україні

Номер слайду 16

Є послідовники греко- католицької церкви (Галичина, Закарпаття), розсіяні по всій території представники протестантизму (баптисти, п’ятидесятники, харизмати, адвентисти, кальвіністи та лютерани), Свідків Єгови, язичництва, ісламу, іудаїзму, буддизму.

Номер слайду 17

Найбільша кількість релігійних громад зосереджена на заході країни, найменша — на сході.

Номер слайду 18

Уявіть, що ваш друг є послідовником якоїсь релігії світу. Що ви повинні знати про сутність його віри, канони, обряди, щоб ненавмисно не образити його почуттів?МІРКУЄМО РАЗОМ

Номер слайду 19

♦ Знайдіть в інтернет джерелах інформацію про світові релігії. ♦ Підготуйте повідомлення про сутність однієї зі світових релігій у вигляді презентації. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Печена Наталья Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Vladimirova Natali
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Мазур Вікторія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
24 квітня 2020
Переглядів
19531
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку