Презентація до уроку на тему: "ВИДИ ЗАБРУДНЕННЯ ТА ЇХНІ НАСЛІДКИ ДЛЯ ПРИРОДНИХ І ШТУЧНИХ ЕКОСИСТЕМ ТА ЛЮДИНИ. ЯКІСТЬ ДОВКІЛЛЯ ТА КРИТЕРІЇ ЗАБРУДНЕННЯ"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему: "ВИДИ ЗАБРУДНЕННЯ ТА ЇХНІ НАСЛІДКИ ДЛЯ ПРИРОДНИХ І ШТУЧНИХ ЕКОСИСТЕМ ТА ЛЮДИНИ. ЯКІСТЬ ДОВКІЛЛЯ ТА КРИТЕРІЇ ЗАБРУДНЕННЯ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИДИ ЗАБРУДНЕННЯ ТА ЇХНІ НАСЛІДКИ ДЛЯ ПРИРОДНИХ І ШТУЧНИХ ЕКОСИСТЕМ ТА ЛЮДИНИ. ЯКІСТЬ ДОВКІЛЛЯ ТА КРИТЕРІЇ ЗАБРУДНЕННЯ

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Інтерактивна вправа “Капелюх”

Номер слайду 4

Номер слайду 5

«За усієї їхньої геніальності та вмінь вони вичерпали дар передбачення, чисте повітря, воду, їжу та ідеї»Генеральний секретар ООН У Тан

Номер слайду 6

Тема уроку: ВИДИ ЗАБРУДНЕННЯ ТА ЇХНІ НАСЛІДКИ ДЛЯ ПРИРОДНИХ І ШТУЧНИХ ЕКОСИСТЕМ ТА ЛЮДИНИ. ЯКІСТЬ ДОВКІЛЛЯ ТА КРИТЕРІЇ ЗАБРУДНЕННЯ

Номер слайду 7

Інтерактивна вправа “Піщаний годинник”

Номер слайду 8

Забруднення - внесення в навколишнє середовище або виникнення в ньому нових не характерних фізичних чинників, хімічних і біологічних речовин, які шкодять природним екосистемам та людині. Забруднювач – будь-який фізичний чинник, хімічна речовина або біологічний вид, який потрапляє в навколишнє середовище або виникає в ньому в кількості, більшій за звичайну, і викликає забруднення середовища.

Номер слайду 9

За тривалістю дії: Стійкі – довго не утилізуються природним шляхом (поліетилен). Нестійкі – знищуються в екосистемах (побутові стічні води).

Номер слайду 10

За впливом на біоту: Прямої дії (знищення лісів)Непрямої дії (антропогенна діяльність – кислотні дощі)

Номер слайду 11

За характером походження: Природні Штучні (антропогенні)

Номер слайду 12

Основними антропогенними забруднювачами є: хімічна промисловість, сільське господарство, енергетика (нафтопереробні заводи, ТЕС, ГЕС, АЕС), транспорт (передусім автомобільний),стихійні сміттєзвалища,урбанізація,видобуток корисних копалин,військовий вплив,стічні води.

Номер слайду 13

За природою забруднювачів розрізняють такі види забруднення: Механічне. Фізичне. Хімічне Біологічне

Номер слайду 14

Механічне – це забруднення навколишнього середовища механічними відходами без хіміко-фізичних наслідків.

Номер слайду 15

Утилізація - доцільне використання відходів або залишків виробництва для отримання корисної продукціїМіжнародний символ вторинної переробки

Номер слайду 16

Фізичне – забруднення, пов’язане зі змінами фізичних параметрів середовища. Теплове. Світлове. Електромагнітне. Радіаційне. Шумове

Номер слайду 17

Хімічне – це зміна хімічних властивостей середовища, що негативно впли­ває на екосистеми й техногенні системи.

Номер слайду 18

Біологічне — це проникнення в екосистеми чи техногенні системи живих іс­тот, ворожих певним співтовариствам

Номер слайду 19

Номер слайду 20

За масштабами забруднення поділяють на: Глобальні (планетарні)Регіональні Локальні

Номер слайду 21

Наслідки забруднень. На рівні екосистем:збільшення або зменшення видового різноманіття екосистеми, зниження первинної продуктивності екосистеми, що впливає на видовий склад редуцентів і консументів, її стійкість і стабільність. На популяційно-видовому рівні: - зниження енергії проростання насінин,гальмування процесів росту й розвитку, морфологічні порушення кореневої системи та пагонів,змінюються вікова, генетична, просторова й статева структура популяцій,інтенсивність розмноження, вік досягнення статевої зрілості. На рівні організмів найвразливішими до забруднення є тканини, у яких відбуваються активні процеси поділу (меристеми рослин, тканини червоного кісткового мозку хребетних тварин і людини).

Номер слайду 22

Номер слайду 23

ЯКІСТЬ ДОВКІЛЛЯ – міра відповідності навколишнього середовища і природних умов потребам людей та інших організмів. Оцінювання впливу на довкілля, спрямованого на запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екобезпеки, охорони довкілля, раціонального природокористування, регулюються Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» від 2017 р.

Номер слайду 24

Критерії оцінки рівня забруднення навколишнього середовища:Індекс забруднення (ІЗ)- показник, якісно і кількісно відображає присутність у довкіллі речовини – забруднювача і ступінь її впливу на живі організми. Гранично-допустима концентраці (ГДК) – максимальний рівень забруднення, що його людина витримує без шкоди своєму здоров'ю. Фонова концентрація–характеристика існуючого забруднення на промислових об’єктах та в населених пунктах і являє собою сумарне забруднення. Токсична концентрація – вбиває живі організми.

Номер слайду 25

Види забруднювачів. ХімічніБіологічніФізичніМеханічніЗавдання 1

Номер слайду 26

Завдання 2 Виберіть із запропонованих термінів зайвий та обґрунтуйте свій вибір: битий посуд, забруднення антропогенне, забруднення природне, побутове сміття, тепла вода із системи охолодження ТЕС, шум автотранспорту.

Номер слайду 27

Завдання 3 До якого рівня ( локального, регіонального чи глобального) належить кожна з проблем? А Теплове забруднення атмосфери. Б Побудова каскаду гідроелектростанцій на Дніпрі. В Заболочення поля як результат невдалої меліорації. Г Порушення лісових екосистем як результат незаконного видобування бурштину на Поліссі. Д Викиди парникових газів підприємствами. Е Розлив нафти вздовж дороги в результаті аварії автоцистерни.

Номер слайду 28

Завдання 4 Укажіть ознаки забруднень, зображених на світлинах. Для кожного забруднення виберіть по одному варіанту відповідей із кожного стовпчика. А Розлив нафти Б Викид вулканічних газів

Номер слайду 29

Люби й шануй Землю, яка благословляє життя й управляє ним. Вважай кожний твій день на Землі священним і святкуй зміну пір року. Не вважай себе вищим за інші живі істоти й не поводься так, щоб вони зникали. Будь вдячним тваринам і рослинам за їжу, яку вони тобі дають. Не занапащай і не забруднюй багатств Землі зброєю війни. Не ганяйся за прибутками від багатств Землі, а намагайся відновлювати її виснажені сили. Не приховуй від себе й від інших наслідків твоєї діяльності на Землі. Не обкрадай майбутнє покоління, виснажуючи й забруднюючи Землю. Споживай дари Землі помірно, бо всі її мешканці мають однакове право на її багатства. Прийом “Рюкзак”

Номер слайду 30

Домашнє завдання:1. Опрацювати матеріал & 47.2. Усно відповідати на запитання с.183.3. Написати есе на тему «Що ми охороняємо – природу чи власне життя?»

Номер слайду 31

Дякую за урок!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лофіцька Руслана Едуардівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Александрова Катерина Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
5 травня 2021
Переглядів
16909
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку