Презентація до уроку на тему: "Японія 1945-2017роки"

Про матеріал

Тема"Японія 1945-2017 років"

Мета уроку:

•виявити головні причини та наслідки японського"економічного дива";

•з ясувати успіхи та проблеми сучасної Японії;

•ознайомити учнів з особливостями японського світогляду;

•розвивати вміння аналізувати, порівнювати історичні факти, встановлювати причино - наслідкові зв'язки історичних подій;

•критично оцінювати результати людської діяльності щодо екологічного стану навколишнього середовища;

•виховувати повагу та шанобливе ставлення до культури, традицій інших народів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема "Японія 1945-2017 років" Мета уроку: виявити головні причини та наслідки японського "економічного дива"; з ясувати успіхи та проблеми сучасної Японії; ознайомити учнів з особливостями японського світогляду; розвивати вміння аналізувати, порівнювати історичні факти, встановлювати причино - наслідкові зв'язки історичних подій; критично оцінювати результати людської діяльності щодо екологічного стану навколишнього середовища; виховувати повагу та шанобливе ставлення до культури, традицій інших народів.

Номер слайду 2

"Схід- це схід, Захід- це захід, і не зустрітися їм ніколи". Ред’ярд Кіплінг План уроку: 1. Загальна характеристика країни. 2. Японське "економічне диво". 3. Внутрішня політика Японії на сучасному етапі. 4.Міжнародна політика Японії. 5.Українсько-японські відносини 6.Цікаві факти про країну.

Номер слайду 3

ВІЗИТКА КРАЇНИ ЯПОНІЯ

Номер слайду 4

Назва країни походить від давньояпонського слова “Ямата” – “країна людей гір”. (япон. Ніппон-коку, або Ніхон-коку)

Номер слайду 5

Японія – це країна- архепілаг, розташована в Східній Азії на 4 великих та майже 4- тис. дрібних островів Площа – 377 925 км.кв. Населення -127 млн. чол. Державний устрій – Конституційна монархія Форма територіального устрою –унітарна держава Імператор – Акіхіто Столиця –Токіо Релігія- синтоїзм, буддизм Офіційна мова – японська Грошова одиниця- єна

Номер слайду 6

Державні символи Найвища гора – Фудзіяма (висота 3776 м.)

Номер слайду 7

Японське “економічне диво”

Номер слайду 8

Модель японського “економічного дива” Япо́нське економі́чне ди́во — явище стрімкого росту  японської економіки з середини  1950-х років до  нафтової кризи 1973 року. Причини: Політична стабілізація кредити США та воєнні замовлення США Традиційна система найму патріотизм населення кваліфікація та дисципліна робітників орієнтація виробництва на експорт продумана економічна політика бережливість японців відсутність воєнних витрат дешева робоча сила Передумови: Повний розгром Японії після ДСВ збирання по світу науково-технічної інформації мілітарізованість країни Результат: темпи промислового виробництва зросли до 15,2% темпи зростання ВВП зросли до 11% на рік створення сучасних технологій, вихід на перше місце у світі по виготовленню побутової техніки

Номер слайду 9

МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ ЯПОНІЇ

Номер слайду 10

НАША ГРУПА ПРАЦЮВАЛА НАД ДОСЛІДЖЕННЯМ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ ЯПОНІЇ В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XX – ПОЧ. XXI СТ. МИ ВСТАНОВИЛИ, ЩО ЗОВНІШЬНОПОЛІТИЧНИЙ КУРС ЯПОНІЇ МОЖНА РОЗДІЛИТИ НА 3 ЕТАПИ. Етап Період Характеристика етапу I етап 1950-1960 рр. Повна підпорядкованість зовньополітичному курсу США. 1951 – Сан-Франциський мирний договір. 1952 – Договір безпеки між Японією та США 1956 – Всуп в ООН, цього ж року радяньско – японський договір про відновлення дипломатичних відносин. 1960 – Японо – американський договір про співробітництво і гарантій. 1968 – підписана доктрина “Трьох без’ядерних принципів” II етап 1970-1980 рр. Пріорітетний розвиток відносин з країнами АСЕАН. Нормалізація відносин з Китаєм. 1971 – повернення прав на острів Окінава III етап 1990-2013 рр. Перехід до “глобального співробітництва” з США 2001 – уряд Японії підтримав США у боротьбі з тероризмом. 2003 – японські війська вперше покинули межі країни.

Номер слайду 11

ЗАВДАННЯ ПРОЕКТУ Українсько-японські відносини – 25 років дружби. Вони були офіційно започатковані 1992 року. Культурно-наукові зв'язки між обома країнами перебувають на рівні ознайомчих виставок, короткотермінових стажувань, мовних курсів для початківців. Порівняно з туристами з країн Америки, Європи чи Азії, японці практично не відвідують Україну.  Хоч ми і різні, але екологічні проблеми в Україні та Японії схожі. Охарактеризувати основні екологічні проблеми України та Японії Виділити основні етапи взаємодії суспільства і природи Охарактеризувати роль природи у житті суспільства Показати як ми, українці, можемо використовувати сучасні технології японців у вирішенні екологічних проблем в нашій країні.

Номер слайду 12

НЕЗВАЖАЮЧИ НА ГЕОГРАФІЧНУ ВІДДАЛЕНІСТЬ УКРАЇНИ І ЯПОНІЇ, Є БАГАТО СПІЛЬНОГО МІЖ НАШИМИ НАРОДАМИ. Я ХОЧУ ПОРІВНЯТИ ПРИРОДУ УКРАЇНИ ТА ЯПОНІЇ Щоб дізнатися більше про туристичні об’єкти, ви можете перейти по гіперсилкам

Номер слайду 13

СПУСТИВСЯ В ГОРИ ТИХИЙ ВЕЧІР, ОСТАННІ ЗГАСЛИ ГОЛОСИ Гове́рла —найвища точка України, 2061 м над рівнем висота якої складає моря. Фудзіяма – найвища точка Японії, висота якої складає 3776 м над рівнем моря.

Номер слайду 14

ПІДВЕЧІР’Я ТОБІ ПАХНЕ МОРЕМ БЕЗДОННО СИНІМ, ПАХНЕ МОХОМ ІЗ ХВОЙНИХ ЛІСІВ І ВОДОЮ СІНАНО. Дніпро – річка в Україні. Найдовша річка країни – 981 км. Площа басейну - 291,4 тис. кмІ(в межах України), третя в Європі Сіна́но або Сінаноґа́ва —річка в Японії.Найдовша річка країни — 367 км. Площа басейну — 11 900 кмІ, третя по країні

Номер слайду 15

Водозабезпеченість в Японії Річна кількість опадів в Японії становить приблизно 650 млрд м3, з яких близько 230 млрд м3 (35%) втрачається з випаровуванням. Решта 420 млрд м3 теоретично представляють максимальний обсяг, який може бути використаний людиною, і розглядаються як запаси водних ресурсів. Обсяг фактично використаної води становить приблизно 87.7 млрд м3, що еквівалентно приблизно 21% від середнього запасу водних ресурсів. Ця частка становить коефіцієнт використання водних ресурсів. Споруди для освоєння водних ресурсів: - греблі і дамби; - споруди для освоєння озер і боліт; - споруди, які контролюють рівень води в озерах і на болотах для водопостачання, подібно гребель; - канали для транспортування води; - з'єднують споруди для двох або більше річок, що мають різні коливання стоку, для додаткового стоку з інших річок. Важливість споруд для освоєння водних ресурсів До теперішнього часу в Японії було побудовано близько 600 гребель багатоцільового призначення і 1600 спеціальних гребель для сільськогосподарського, комунально-побутового і промислового водопостачання, що дозволило забезпечити стабільне водопостачання (приблизно 16,6 млрд м3 / рік) комунально-побутового сектора і промисловості. Зараз 70% побутового і промислового водопостачання в Японії забезпечується річками, з яких 77% (55% від загального водоспоживання) надходить з подібних споруд для освоєння води. У прибережному районі Канто, де спостерігається висока концентрація населення і економічної діяльності, 90% водопостачання з річок гарантується подібними спорудами.

Номер слайду 16

ЗНАЄШ Є ТАКИЙ ОСТРІВ СМАРАГДОВИЙ, ТЕПЛИЙ, МЕДОВИЙ Хо́ртиця — найбільший річковий острів в Європі, розташований у районі міста Запоріжжя.   Унікальний природний та історичний комплекс. Хортиця є одним із Семи чудес України. Іото – найбільший острів в Японії, Токіо, с. Оґасавара. Іото відомий завдяки битві, яка відбувалася на острові. Сьогодні на острові знаходиться база Сил самооборони Японії і метеорологічна станція.

Номер слайду 17

ПРИЙШЛА ВЕСНА, РОЗКВІТЛА ЗНОВУ ДУХМЯНА САКУРА В САДКАХ Японська вишня – візитка Закарпаття. Щовесни в цьому регіоні зацвітають тисячі сакур. Найбільше їх в двох містах – Ужгороді та Мукачеві. Саме в Ужгороді знаходиться найбільша в Європі алея сакур, що простягнулася вздовж берега Ужа, на Православній та Київській набережних. Сакура —символ Японії та японської культури. Японці здавна шанують цю рослину. З часів Мейдзі зображення сакури містяться на головних уборах учнів і військових, як показник рангу. В наш час використовується на гербах поліції та сил самооборони Японії. Крім того, сакура — традиційний символ жіночої молодості та краси.

Номер слайду 18

ДИВИСЬ, ЯК НІЖНО І ПРОМЕНИСТО, ЦВІТЕ ГЛІЦИНІЯ НА ПІВДНІ. Запорізький дуб- його вік нараховує понад 700 років. Це дерево - 144-ліття глициния зростаюча в Японії виглядає як справжні розкинуті на небі рожеві хмари.

Номер слайду 19

ПО ДОРОГАХ БЕЗ ЗУПИНУ ЦІЛУ НІЧ І ЦІЛУ ДНИНУ,  МОВ ЖУКИ БЛИСКУЧОТІЛІ СКРІЗЬ СНУЮТЬ АВТОМОБІЛІ.  Фаетон- це найвідоміший український музей ретроавтомобілей. У досить просторому приміщенні зібрано понад сотні автомобілів. Toyota - це найвідоміший японський бренд з випуску автомобілів, і саме в Японії є шоу-рум, музей цієї компанії. Цей шоу-рум розташувався на острові Одайба.

Номер слайду 20

УТИЛІЗАЦІЯ АВТОМОБІЛІВ В ЯПОНІЇ Вторинна переробка транспортних засобів підтримується в Японії особливим законом. За статистикою один якісний автомобіль, зібраний за мірками японських автоконцернів - такий, як Nissan або Honda Accord дозволяє зберегти до 1200 кг залізної руди, а також удвічі менше вугілля. Можно навіть розібрати окремо по металах, скільки добувається при переробці одного автомобіля: 95% алюмінію; 85% міді; 65% свинцю і цинку. І це далеко не весь перелік корисних «економій», який формує утилізація японських автомобілів. Наприклад, ресайклінг і виробництво нового матеріалу з переробленого авто дає можливість економити електроенергію на 75%, воду на 40% і робити її набагато чистіше, а викиди скоротити на 86%.

Номер слайду 21

ТУТ ВІТЕР-ПРИВИД Б’Є ПО СТІНАХ Аварія на Чорнобильській АЕС - руйнування 26 квітня 1986 року четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. Аварія на АЕС Фукусіма-1 - велика радіаційна аварія максимального 7-го рівня за Міжнародною шкалою ядерних подій, що сталася 11 березня 2011 року в результаті сильного в історії Японії землетрусу і наступного за ним цунамі.

Номер слайду 22

НАСЛІДКИ ФУКУСІМИ На сьогоднішній день аварія на атомній електростанції Фукусіма-1 є найбільш сумною в історії Японії, та й найстрашнішої за останні роки в світі. До цього така аварія трапилася тридцять років тому на Чорнобильській атомній станції в Україні. Наслідки цієї аварії ми відчуваємо досі, а роботи по ліквідації проводяться там щодня вже майже тридцять років, і ще невідомо, скільки вони триватимуть. Наслідки аварії на Фукусімі проявили себе в різних областях і сферах. В першу чергу, вони позначилися на людських життях, потім на екології світу, також на фінансових і економічних сторонах Японії і безпосередньо компанії-оператора Фукусіми-1. Найбільша кількість людей в Японії постраждала від самого цунамі. З зони, яка охоплює 30 кілометрів від берега Тихого океану, було вивезено понад 300 тисяч постраждалих. Серед них були і ті, які пізнали каліцтв від аварії на електростанції. Але, Фукусіма наслідки позначилися на людському здоров'ї вже після першого вибуху. Четверо працівників електростанції отримали серйозні тілесні ушкодження після першого вибуху енергоблоку, також було зачеплено двох підрядних робітників з організацій, які працювали на території електростанції. Не обійшлося і без смертей. Через 20 днів після катастрофи на Фукусімі, було знайдено двоє загиблих співробітника електростанції, які вважалися зниклими без вісті. Трупи знайшли в залі енергоблоку №4, де знаходилися турбіни реакторів. У день другого вибуху була найбільша кількість постраждалих - 11 осіб. Але, госпіталізації піддався тільки один, який отримав найважчі травми. Наслідки Фукусіми після третього вибуху, на щастя, не принесли ніяких каліцтв і смертей.

Номер слайду 23

ОХОРОНА ПРИРОДИ В УКРАЇНІ УкрТОП - це всеукраїнська громадська неприбуткова організація. Вищим керівним органом управління УкрТОП є З'їзд, а в період між з'їздами, які проходять раз в 5 років, це Всеукраїнська рада і його Президія. З року в рік Всеукраїнська рада разом з регіональними організаціями УкрТОП проводить виховну і просвітницьку роботу серед населення країни. Ця робота - одне з найголовніших напрямків діяльності організації. Просвітницька діяльність УкрТОП здійснюється через видавничу діяльність (а саме через науково-популярний журнал «Рідна природа», журнал «Свята справа» і газета «Трилисник», брошури, газети і проспекти, що видаються в областях), шляхом регулярних виступів в ЗМІ, перш за все на радіо і телебаченні, а також завдяки проведенню круглих столів та семінарів, екскурсій вихідного дня, підготовці відеофільмів, організації тематичних виставок. Члени УкрТОП активно беруть участь в проведенні таких міжнародних і всеукраїнських екологічних акціях, як День довкілля, Всесвітній день навколишнього середовища, День Землі, Всесвітній день водно-болотних угідь, «Чиста Україна - чиста Земля», а також обласних природоохоронних акцій - «Первоцвіт», «Джерело», «Ялинка», «Чисте повітря», «Синиця», «Болотяна черепаха», «Нерест» і ін. Важливим питанням діяльності УкрТОП по залученню населення до охорони навколишнього середовища є проведення різних регіональних і місцевих екологічних акцій з лісонасадження, озеленення в містах, благоустрою населених пунктів, упорядкування берегових охоронних смуг річок і озер, ліквідації сміттєзвалищ та ін.

Номер слайду 24

ОХОРОНА ПРИРОДИ В ЯПОНІЇ У листопаді 1993 був прийнятий Основний закон про навколишнє середовище. Він заклав фундамент захисту навколишнього середовища, сформулював положення про необхідність підтримки балансу між економічною діяльністю і збереженням навколишнього середовища. Він був покликаний забезпечити підтримку громадської думки в тих випадках, коли проти винуватців забруднення навколишнього середовища застосовуються економічні заходи, наприклад накладаються штрафи. Закон про контроль за забрудненням атмосфери був прийнятий в 1968 р Він передбачав введення обмежень на викид в атмосферу підприємствами і автомобільними двигунами наступних шкідливих речовин: оксидів сірки, оксидів азоту, чадного газу, суспензій, фотохімічних оксидів і деяких інших. У 1978 р дозволена норма вмісту окису азоту в атмосфері була пом'якшена з 0,04 до 0,06 проміле. Поряд з Основним законом про контроль за навколишнім середовищем в Японії діють два комплекти стандартів якості природної води. Перший комплект безпосередньо пов'язаний з охороною людського здоров'я. Другий комплект стосується охорони навколишнього середовища. В результаті швидкого економічного зростання і значного розширення споживчих смаків за кілька останніх десятиліть кількість побутових і промислових відходів в Японії досягло тривожних розмірів. Тому їх утилізація перетворилася в серйозну соціальну проблему. За сучасними правилами відходи поділяються на дві основні категорії: загальні та промислові. В першу категорію входять домашні покидьки, стічні води і «загальні виробничі відходи» (наприклад, паперова макулатура з офісів). У другу - виробничі шлаки, зола і т.д. Збір загальних відходів входить в компетенцію місцевих органів влади, а промисловими займаються компанії, на підприємствах яких ці відходи і утворюються. У 1972 р в Японії був прийнятий Закон про охорону природи

Номер слайду 25

ВИСНОВКИ

Номер слайду 26

Хоч ми і різні, але екологічні проблеми в Україні та Японії схожі. Що ми можемо взяти з цього проекту для покращення екологічних умов життя населення нашої країни? Збільшити площу природоохоронних територій Збільшити ККД використання водосховищ в господарській діяльності населення Збільшити кількість спеціально обладнаних місць відпочинку біля води Боротьба проти погіршення стану навколишнього середовища Збільшити використання альтернативних джерел енергії Створити пункти утилізації різного матеріалу (папіру, металу, пластику і тд)

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Розумне місто Фудзісава

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Щупак І.Я.)
Додано
29 серпня 2018
Переглядів
18409
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку