Презентація до уроку на тему " Закон збереження імпульсу"

Про матеріал

Презентація до уроку Фізики для 10 класу на тему "Закон збереження імпульсу"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала викладач Фізики. ДНЗ « КЦПОММ»Сапегіна Г. В. Тема уроку «Закон збереження імпульсу»

Номер слайду 2

Фізичний диктант.1)Продовжити речення: добуток маси на його швидкість називається – (імпульс тіла)2)Як по другому називають імпульс тіла –(кількість руху)3)Розпишіть формулу для імпульсу тіла – (р = mv) за його складовими.4)Запишіть одиницю вимірювання імпульсу тіла ( кг*м/с)5)Продовжити речення :зміна імпульсу тіла це - (імпульс сили)6)Запишіть формулу для імпульсу сили – (Ft = mv-mv0)7)Запишіть другий закон Ньютона в загальному вигляді - (F= р/ t)

Номер слайду 3

Замкнена система тіл – це сукупність тіл, що взаємодіють між собою, але не взаємодіють з іншими тілами. До зустрічі імпульси обох візків за модулем однакові, а за напрямом протилежні. Отже. Сума імпульсів обох візків дорівнює нулю (m1v1 + m2v2=0)

Номер слайду 4

Під час взаємодії імпульси обох візків змінилися проте сума імпульсів обох візків як і раніше дорівнює нулю(m1v1 + m2v2=0)

Номер слайду 5

Виведення закону збереження імпульсу Розглянемо взаємодію двох тіл масою m1 і m2. Тіла утворюють замкнену систему й рух зі швидкостями v01 і v02 відповідно.

Номер слайду 6

Виведення закону збереження імпульсу. У результаті взаємодії, яка триває певний інтервал часу, обидва тіла змінюють швидкість свого руху до v1 і v2. Система замкнена, тому причиною зміни швидкості руху кожного тіла є тільки сили F1 і F2. Відповідно до третього закону Ньютона ці сили рівні за модулем і протилежні за напрямом : F1 = -F2

Номер слайду 7

Виведення закону збереження імпульсу Запишемо для кожного тіла другий закон Ньютона

Номер слайду 8

Виведення закону збереження імпульсу

Номер слайду 9

Після перетворення маємо Сформулюємо закон збереження імпульсу У замкненій системі тіл векторна сума імпульсів тіл до взаємодії дорівнює векторній сумі імпульсів тіл після взаємодії. (2) (1)

Номер слайду 10

Коли взаємодіють не два, як у наших прикладах,а багато тіл, то можна застосувавши формулу (1) ,довести, що і в таких випадках сума імпульсів замкненої системи взаємодіючих тіл не змінюється Векторна сума імпульсів тіл, що утворюють замкнену систему, залишається сталою під час будь – яких рухів і взаємодії тіл системи.(3)

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Замкнені системи у техніці та природі

Номер слайду 13

Цікавим і важливим прикладом практичного використання закону збереження імпульсу є реактивний рух. Реактивним називають рух тіла, який виникає внаслідок відділення від тіла з певною швидкістю деякої його частини.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

У сучасній техніці реактивний рух відіграє дуже важливу роль, так реактивні двигуни приводять у рух літаки, космічні кораблі. Сам пристрій реактивного двигуна може відрізнятися в залежності від його розмірів і призначення. Але так чи інакше в кожному з них є запас палива, камера, для згоряння палива, сопло, завдання якого прискорювати реактивний струмінь.

Номер слайду 16

Етапи розвитку космонавтики. Першим проектом пілотованої ракети був проект ракети з пороховим двигуном М. Кібальчича. Російський вчений К. Ціолковський (внук національного українського героя Наливайка) розробив теорію реактивного двигуна на рідкому паливі. Він висунув ідею створення багатоступінчастих ракет, шо можуть розвивати космічні швидкості. Багато працював над проблемою польотів у космос видатний український вчений Ю. Кондратюк (уроженець Полтавщини, прізвище якого від народження — Шаргей). Він розробив ряд схем космічних подорожей, які, зокрема, використали американські вчені при польотах своїх астронавтів на Місяць у 1969 р. Але початком космічної ери вважається день 4 лютого 1957 року. В цей день в СРСР за допомогою міжконтинентальної балістичної ракети був виведений на орбіту перший штучний супутник Землі. Запуск супутника здійснили вчені під керівництвом Генерального конструктора С. Корольова (уроженця Житомирщини). А 12 квітня 1961 року Ю. Гагарін здійснив перший пілотований космічний політ на кораблі-супутнику "Восток".

Номер слайду 17

Застосування закону збереження імпульсу в природі. Як ви думаєте чим схожі: медуза,кальмар, каракатиця, скажений огірок

Номер слайду 18

Може бути короткочасна взаємодія тіл (удар). Удари можуть бути двох видів: пружній і непружний.

Номер слайду 19

Абсолютно пружний удар.

Номер слайду 20

Абсолютно непружний удар.

Номер слайду 21

Закріплення нового матеріалу

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Підсумки уроку. Ми знаємо …Ми вміємо …Ми застосовуватимемо … Домашнє завдання: 1. Параграфи №36, 37, вправи 36(2),37(3)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чепурна Оксана Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 січня 2021
Переглядів
10600
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку