Презентація до уроку на тему: «Закони Ньютона. Межі застосування законів»

Про матеріал
Поглибити та закріпити основні поняття з теми; перевірити рівень засвоєння знань, понять, за допомогою проілюстрованих прикладів, на основі задач, формувати вміння застосувати одержані теоретичні знання в повсякденному житті для розв’язання побутових питань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:«Закони Ньютона. Межі застосування законів»

Номер слайду 2

Мета Поглибити та закріпити основні поняття з теми; перевірити рівень засвоєння знань, понять, за допомогою проілюстрованих прикладів, на основі задач, формувати вміння застосувати одержані теоретичні знання в повсякденному житті для розв’язання побутових питань. Розвивати логічне мислення учнів, формувати наступні групові компетенції. Комунікативні – вміння відстоювати власну точку зору, використовуючи отримані знання.Інформаційні – вміння заходити додаткову інформацію, користуватись додадковою літературою. Соціальні – бути готовим до самостійного пошуку рішень у житті, виявити ініціативу. Розвивати вміння систематизувати відомі фізичні факти, розвивати спостережливість. Виховувати пізнавальний інтерес до вивчення практичного застосування законів Ньютона.

Номер слайду 3

Тип уроку. Узагальнення та систематизація знань.

Номер слайду 4

Головоломка

Номер слайду 5

Епіграф:«Розумом він перевершував рід людський».

Номер слайду 6

Розминка. Гра «Доміно»

Номер слайду 7

Розв’язування задач

Номер слайду 8

Поміркуй1. Пасажир, який сидів у вагоні, помітив, що нерухомий м’яч покотився вперед. Що було причиною цього?2. Людина стрибає з човна на пристань. З якого човна (навантаженого чи ненавантаженого) легше стрибнути?1. Барон Мюнхаузен твердив, що він сам себе витягнув за чуба з болота. Чому це неможливо?2. Дві кульки з різними масами котяться по горизонтальній поверхні, чи однаковий час потрібний, щоб зупинити кулі, якщо до них прикласти однакові сили. Група 1 Група 2

Номер слайду 9

Фронтальний експеримент

Номер слайду 10

Ісаак Ньютон(25 грудня 1643 - 20 березня 1727)

Номер слайду 11

Іссак Ньютон Народився 25 грудня 1642 Помер 20 березня 1727 Ісаак Ньютон - англійський фізик і математик, творець теоретичних основ механіки й астрономії. Він відкрив закон всесвітнього тяжіння, розробив (наряду з Г. Лейбніцем) диференціальне й інтегральне числення, винайшов дзеркальний телескоп і був автором найважливіших експериментальних робіт з оптики. Ньютона по праву вважають творцем "класичної фізики".

Номер слайду 12

Дитинство Іссака НьютонаІсаак Ньютон став відомий тільки в зрілому віці, а в дитинстві він був таким же завзятим хлопчиськом, як і всі інші діти. Хоча, звичайно ж, він відрізнявся від них божевільної любов'ю до книг і конструювання, але не більше того.? Батьком Ньютона був дрібний фермер. Його батьківщиною було село Вулсторп. Зараз, в будинку, в якому народився Ісаак Ньютон в селі Вулсторп знаходиться музей, присвячений цьому великому вченому. В дитинстві Ісаак був дуже болючим і слабким, через те, що народився передчасно. Но не смотря на свою болезненность, ученый прожил более восьмидесяти лет. До рождения сына, отец Исаака так и недожил, что оставило огромный печальный отпечаток на душевном состоянии мальчика, но вскоре, мать снова вышла замуж. Позже она родила трех детей от него, и поэтому Исааку уделялось все меньше и меньше внимания, но это не мешало расти его внутреннему "я" и таланту. В восемь лет Ньютона отдали в школу, которая была расположена сравнительно недалеко - в соседней деревне Грэнтем. Там он жил в доме аптекаря. Кларк (сам аптекарь) отзывался о Ньютоне, как о необычайно спокойном человеке.

Номер слайду 13

Дитинство Іссака Ньютона Школа в Грентхеме, в якій навчався Ньютон. Клас в грентемской школі У 1655 році 12-річного Ньютона віддали вчитися в розташовану неподалік школу в Грентемі, де він жив у будинку аптекаря Кларка. Незабаром хлопчик показав неабиякі здібності, проте в 1659 році мати Анна повернула його в маєток і спробувала покласти на 16-річного сина частину справ з управління господарством. Спроба не мала успіху - Ісаак віддавав перевагу всім іншим заняттям читання книг, віршування і особливо конструювання різних механізмів. В цей час до Ганни звернувся Стокс, шкільний учитель Ньютона, і почав умовляти її продовжити навчання надзвичайно обдарованого сина; до цього прохання приєдналися дядько Вільям і грентемскій знайомий Ісаака (родич аптекаря Кларка) Хемфрі Бабінгтон, член Кембриджського Трініті-коледжу. Об'єднаними зусиллями вони, зрештою, домоглися свого. У 1661 році Ньютон успішно закінчив школу і відправився продовжувати освіту в Кембриджський університет.

Номер слайду 14

Навчання Ньютона в Трініті - коледжі Найяскравіші моменти в житті Ісаака Ньютона відбуваються під час його навчання в Трініті-коледжі. В червні 1661 18-річний Ньютон приїхав в Кембридж. Згідно зі статутом, йому влаштували іспит на знання латинської мови, після чого повідомили, що він прийнятий у Трініті-коледж (Коледж святої Трійці) Кембриджського університету. З цим навчальним закладом пов'язані більше 30 років життя Ньютона. Всього в Трініті-коледжі проживало 400 осіб, включаючи студентів, слуг і 20 жебраків, яким за статутом коледж зобов'язаний був видавати милостиню. Навчальний процес знаходився в жалюгідному стані. В квітні 1664 Ньютон, здавши іспити, перейшов у вищу студентську категорію що дало йому право на стипендію і продовження навчання в коледжі. Трініті-коледж, годинна вежа

Номер слайду 15

Розквіт творчості Ньютона З 1661 по 1665 Ньютон вчився в Кембріджському університеті. У віці 24 років Ньютон пізнав самоповагу, побачив свою відмінність від інших і свою перевагу. Так Ньютон в 1666 році в листі до астроному Галлею повідомив про знайдений ним законі, керуючому падінням тіл і рухом планет. Однак застосувавши свою формулу до руху Місяця, Ньютон змушений був визнати поразку: астрономи фіксували місцезнаходження Місяця зовсім не там, де слід було їй бути по формулі Ньютона. Він не захотів публікувати свій результат. З 1669 по 1701 працював в цьому університеті. У 1695 році був названий доглядачем, а з 1699 року - головним директором монетного двору в Лондоні.

Номер слайду 16

Ньютон-магістр. У 1668 р. Ньютону було присвоєно ступінь магістра, а в 1669 р. його вчитель знаменитий англійський математик І. Барроу передав йому почесну фізико-математичну кафедру в університеті, яку Ньютон займав до 1701 р.

Номер слайду 17

Другий дзеркальний телескоп У 1671 р. Ньютон побудував свій другий дзеркальний телескоп - більшого розміру і кращої якості, ніж перший. Демонстрація телескопа справила сильне враження на сучасників, і незабаром після цього (у січні 1672) Ньютон був обраний членом Лондонського королівського суспільства - англійської академії наук.

Номер слайду 18

Рефлектор Ньютона. Тривають експерименти з оптики і теорії кольору. Ньютон досліджує сферичну і хроматичну аберації. Щоб звести їх до мінімуму, він будує змішаний телескоп-рефлектор (лінза і увігнуте сферичне дзеркало, яке полірує сам). Всерйоз захоплюється алхімією, проводить масу 1672: демонстрація рефлектора в Лондоні викликає загальні захоплені відгуки. Ньютон стає знаменитий і обирається членом Королівського товариства (британської Академії наук). Пізніше вдосконалені рефлектори такої конструкції стали основними інструментами астрономів, з їх допомогою були відкриті інші галактики, червоний зсув і ін.style.font. Size

Номер слайду 19

Інші сфери діяльностіУточнена хронологія древніх царств. Паралельно з дослідженнями, закладала фундамент нинішньої наукової (фізичної і математичної) традиції, Ньютон багато часу віддавав алхімії, а також богослов'я. Ніяких праць по алхімії він не видавав, і єдиним відомим результатом цієї багаторічної захоплення стало серйозне отруєння Ньютона у 1691 році. Парадоксально, що Ньютон, багато років трудився в Коледжі святої Трійці, сам, мабуть, в Трійцю не вірив. Дослідники його богословських робіт, такі як Л. Мор, вважають, що релігійні погляди Ньютона були близькі до аріанству [7]. См. статтю Ньютона «Історичне простежування двох помітних спотворень Священного Писання». Ньютон запропонував свій варіант біблійної хронології, залишивши після себе значну кількість рукописів з даних питань. Крім того, він написав коментар на Апокаліпсис. Теологічні рукописи Ньютона нині зберігаються в Єрусалимі, в Національній Бібліотеці.

Номер слайду 20

У студентській записній книжці Ньютона є програмна фраза: «У філософії не може бути государя, тільки правду ... Ми повинні поставити пам'ятники із золота Кеплеру, Галілею, Декарту і на кожному написати:« Платон - друг, Аристотель - друг, але головний друг - істина »Ісаак Барроу. Статуя в Трініті-коледжі.

Номер слайду 21

Останні роки Ньютона Ньютон був одним з тих небагатьох людей, хто раз і назавжди розмежував поняття особистого щастя і цілі в житті. Останнє для нього значило служити вищому розуму, ідеї фундаментальної науки і в якійсь мірі суспільству, забуваючи, таким чином, про себе. Людина, яка на багато століть затвердив у фізиці царство точного експерименту і безкомпромісність формул, кінець життя віддав самій голослівною, самої ненауковою науці - теології. Так згас великий розум ...

Номер слайду 22

Ньютон помер в 1727 р в Кенсінгтоні і був похований в англійському національному пантеоні - Вестмінстерському абатстві. На його могилі висічено:"Тут спочиває Сер Ісаак Ньютон Який майже божественною силою свого розуму вперше пояснив за допомогою свого математичного методу Руху і форми планет, Шляхи комет, припливи і відливи океану. Він перший досліджував різноманітність світлових променів? І пов'язані з нею особливості кольорів, Яких до того часу ніхто навіть не підозрював. Старанний, проникливий і вірний тлумач? Природи, стародавностей і священного писання,? він прославив у своєму вченні Всемогутнього Творця. Необхідну Євангелієм простоту він довів своїм життям. Нехай смертні радіють, що в їх середовищі? Жило така прикраса людського Народився роду. 25 грудня 1642 Помер 20 березня 1727р.

Номер слайду 23

Висновок. Ньютон як ніхто інший залишив слід у науці. Можна сказати, що подальший розвиток природознавства в чому йшло, або спираючись на Ньютона, або в суперечці з Ньютоном: до двадцятого століття - більше спираючись, в двадцятому столітті - більше сперечаючись.

Номер слайду 24

Підготувала учениця 10-го класу. Цап Надія

Номер слайду 25

Дякую за увагу

Номер слайду 26

Закони Ньютона. Закон всесвітнього тяжіння

Номер слайду 27

Закони Ньютона. Ньютонові закони руху (або просто закони Ньютона) — це фундаментальні закони класичної механіки. Вони були вперше опубліковані Ісааком Ньютоном в праці «Математичні начала натуральної філософії» (1687) та застосовані ним для пояснення багатьох фізичних явищ, пов'язаних з рухом фізичних тіл. Закони Ньютона разом з його ж законом всесвітнього тяжіння та апаратом математичного аналізу вперше в свій час надали загальне та кількісне пояснення широкому спектру фізичних явищ, починаючи з особливостей руху маятника та закінчуючи орбітами Місяця та планет. Закон збереження імпульсу, який Ньютон вивів як наслідок своїх другого та третього законів, також став першим з відомих законом збереження. Важливість законів Ньютона:

Номер слайду 28

Перший закон Ньютона (закон інерції)Цей закон також має назву закону інерції або принципу Галілея. Строге його формулювання в сучасному викладі таке:Існують такі системи відліку, в яких центр мас будь-якого тіла, на яке не діють ніякі сили або рівнодійна діючих на нього сил дорівнює нулю, зберігає стан спокою або рівномірного прямолінійного руху, допоки цей стан не змінять сили, застосовані до нього. Цей закон є спеціальним випадком другого закону Ньютона, але його значення полягає в тому, що він визначає системи відліку, в яких справедливі наступні два закони. Ці системи відліку мають назву інерційних або Галілеєвих, тобто таких, які рухаються зі сталою швидкістю одна відносно іншої.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Другий закон Ньютона. Другий закон Ньютона - базовий закон динаміки. Він формулюється так : Прискорення матеріальної точки прямо пропорційне силі, що на неї діє, та направлене в сторону дії цієї сили. Ісаак Ньютон увів поняття кількості руху. У сучасній фізиці його називають імпульсом тіла:

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Третій закон Ньютона. Третій закон Ньютона - закон дії та протидії. Він формулюється так: Сили, що виникають при взаємодії двох тіл, є рівними за модулем і протилежними за напрямом.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Закон всесвітнього тяжіння. Зако́н всесві́тнього тяжі́ння — фізичний закон, що описує гравітаційну взаємодію в рамках Ньютонівської механіки. Закон стверджує, що сила притягання між двома тілами (матеріальними точками) прямо пропорційна добутку їхніх мас, і обернено пропорційна квадрату відстані між ними. Закон всесвітнього тяжіння сформулював Ісаак Ньютон у 1687 році. У математичній формі закон всесвітнього тяжіння записується для матеріальних точок у вигляді:

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Над перезентацією працювала. Бутрей Ірина

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Дякую за увагу

pptx
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
До уроку
Розділ 2. Динаміка
Додано
13 березня 2021
Переглядів
3842
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку