Презентація. Найголовніше про фосфор

Про матеріал
Фосфор є хімічним елементом, який в періодичній системі Менделєєва розташовується в V групі. Його хімічна формула – Р.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фосфор

Номер слайду 2

Історія Відкриття. Відкритий у 1669 році алхіміком із Гамбурга Х. Брандом. Бранд випарював сечу, переганяв сухий залишок і помітив зеленувате світіння речовини. Він думав що відкрив філософський камінь. Звідси й походить назва цього елемента(“ фосфор ” у перекладі з грецької – “ світлоносний ”)

Номер слайду 3

Основні відомостіФосфор -P, хімічний елемент V групи періодичної системи. Відомо 10 модифікацій фосфору, з них найважливіші - білий , червоний і чорний фосфор. У вільному стані не зустрічається через високу хімічну активність.

Номер слайду 4

Алотропні модифікаціїЧервоний фосфор - порошок червоно-бурого кольору, неотруйний. Має атомні кристалічні ґратки. Не розчиняється у воді і сірковуглеці. Без запаху, у темряві не світиться. Встановлено, що червоний фосфор є сумішшю кількох алотропних модифікацій, які відрізняються одна від одної кольором - від яскраво-червоного до фіолетового. Червоний фосфор легко вбирає вологу, тобто є гігроскопічним. При нагріванні без доступу повітря випаровується, а при охолодженні його пара перетворюється на білий фосфор.

Номер слайду 5

Алотропні модифікаціїЧорний фосфор - речовина, схожа на графіт, масна на дотик, має металічний блиск, не отруйний, виявляє властивості напівпровідників. Добувають чорний фосфор тривалим нагріванням білого фосфору під великим тиском.

Номер слайду 6

Поширення у природіФосфати. Фосфорити

Номер слайду 7

Застосування фосфору Для виробництва добрив та миючих засобів. Червоний фосфор:у виробництві сірників. Чорний фосфорв металургіїСучасне виробництво фосфору – близько мільйона тонн на рік. Основні виробники: США, Голландія, Канада, Німеччина.

Номер слайду 8

Фізичні властивості Червоний фосфор має відтінки від пурпурно-червоного до фіолетового, а в литому стані - темно-фіолетовий з мідним відтінком металевий блиск малорозчинний на повітрі не самозаймається, аж до температури 240-250 С (при переході в білу форму під час сублімації)розчиняється у воді, а також в бензолі, сірковуглеці й іншихщільність досягає 2400 кг / м Чорний фосфор найменш активна форма має високу (2690 кг / м ) щільністьчорна речовина з металевим блиском, жирна на дотик і дуже схоже на графіт, і з повністю відсутньою розчинністю у воді або органічних розчинниках проводить електричний струм і має властивості напівпровідника температура плавлення чорного фосфору 1000 С

Номер слайду 9

Добування

Номер слайду 10

Хімічні властивості Суміш червоного фосфору з бертолетовою сіллю КСl03 за­ймається з вибухом навіть від найменшого тертя або натискання:10 KCl. O3 + 12 P(черв.) = 10 KCl + 3 P4 O10

Номер слайду 11

Кругообіг фосфору в природі

pptx
Додано
15 березня 2021
Переглядів
2530
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку