Презентація до уроку "Оксиди карбону, нітрогену, сульфуру на атмосферу"

Про матеріал
Презентація "Негативний вплив оксидів карбону, нітрогену, сульфуру на атмосферу" може бути використана в підготовці до уроку в 11 класі. Презентація містить стислий матеріал про названі сполуки. Презентація може бути використана при вивченні данної теми або як узагальнення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Негативний вплив оксидів сульфуру, нітрогену, карбону на атмосферу

Номер слайду 2

2 Це газова оболонка Землі, яка обертається разом з нею * Саме тут проходить озоновий захист життя Землі від жорсткого для всього живого випромінювання Сонця. Енергія радіації, що абсорбується, перетворюється у теплову енергію газових молекул. Сонячна радіація, яка проходить до земної поверхні, має зовсім безпечні границі, а всі ультрафіолетові промені з меншою довжиною хвилі в'язнуть у цьому невидимому, легкому, але непроникному шарі повітряного океану. Саме тут проходить озоновий захист життя Землі від жорсткого для всього живого випромінювання Сонця. Енергія радіації, що абсорбується, перетворюється у теплову енергію газових молекул. Сонячна радіація, яка проходить до земної поверхні, має зовсім безпечні границі, а всі ультрафіолетові промені з меншою довжиною хвилі в'язнуть у цьому невидимому, легкому, але непроникному шарі повітряного океану. Атмосфера. Оксиди Карбону, Сульфуру, Нітрогену, вуглеводні, сполуки Плюмбуму тощо, які надходять в атмосферу, мають різну токсичну дію на організм людини.

Номер слайду 3

3 ОКСИД КАРБОНУ(ВУГЛЕЦЮ)СО (чадний газ) міститься у викидах виробництв нафтохімічних, сульфатцелюлозних, лінолеуму, толю, пінопласту, мінеральних плит, вуглехімічних, алюмінієвих, асфальтобетону, цементу, коксохімічних, аміачної селітри, аміаку, метилового спирту, металургійних, металообробних, органічного синтезу, синтетичного бензину. Чадний газ сполучається не лише з гемоглобіном, а й з гемумісними білками (цитохроми, цитохромоксидаза, міоглобін), з відновлювальною формою пероксидази, утворюючи сполуку, що нагадує карбоксигемоглобін, і з каталазою. У ряді гострих отруєнь чадним газом смерть наставала при відносно невисокому вмісті карбоксигемоглобіну (45—55 %). Отруєння чадним газом - стан у живому організмі, що виник унаслідок вдихання небезпечних концентрацій окису вуглецю (CO) у побуті, на вулиці, у транспорті, промисловості та сільському господарстві, через дуже широке використання вуглецевого палива, а також сильних лісових пожеж.

Номер слайду 4

4 ОКСИДИ НІТРОГЕНУ(АЗОТ)NOx (NO, NO2, N2 O3, N2 O5, N2 O4). В атмосферу викидається в основному діоксид Нітрогену NO2,який подразнює органи дихання. Особливо небезпечні оксиди Нітрогену в містах, де вони взаємодіють із вуглеводнями викидних газів, утворюючи фотохімічний туман — смог. При контакті з вологою поверхнею слизової оболонки оксиди утворюють кислоти HNO3 та HNO2, які призводять до захворювання легенів.Існує п'ять класичних оксидів азоту: N20 (оксид діазоту, також відомий як газ, що веселить), N0 (оксид азоту, окис азоту), N203 (триоксид діазоту), NOz (діоксид азоту), N205 (пентаоксид діазоту). З них до аварійно-небезпечних хімічних речовин відносять оксид та діоксид азоту.

Номер слайду 5

5 ДІОКСИД СУЛЬФУРУ(СІРКИ)Діоксид сульфуру S02 один з основних забрудників повітря, він отруює навколишнє середовище. Основними антропогенними джерелами діоксиду сульфуру S02 є спалювання палива, виплавляння металів (димові гази), робота автомобільного транспорту (вихлопні гази). Діоксид сульфуру S02, потрапляючи у повітря, викликає утворення «кислотних дощів», шкідливих для усього живого. Кислотні опади (дощ, град, сніг тощо) негативно впливають на водні екосистеми, на ріст дерев та сільсько-господарських культур. Вплив кислотних опадів на живі організми, у тому числі на людину, ще недостатньо вивчений. Проте відомо, що в умовах забруднення атмосфери (димовими газами, що утворюються у процесі спалювання палива, або відхідними газами переробки сульфуровмісноі сировини чи викидами металургійних підприємств) не слід ходити під дощем з непокритою головою (це може стати причиною випадання волосся). Діоксид сірки має високий ступінь токсичності, при надлишку речовини організм відреагує кашлем, нежитем, першінням у горлі.

Номер слайду 6

6 Оксиди сульфуру та нітрогену, що потрапляють в атмосферу внаслідок роботи ТЕС і автомобільних двигунів, сполучаючись з атмосферною вологою, утворюють дрібні крапельки сульфатної та нітратної кислот, які переносяться вітрами у вигляді кислотного туману і випадають на Землю у вигляді кислотних дощів. Ці дощі мають шкідливу дію на фактори навколишнього середовища : *врожайність багатьох с/г культур знижується на 3-8% внаслідок ушкодження листя кислотами; *кислі опади спричинюють вимивання з грунтів кальцію, калію та магнію, що веде до деградації флори і фауни; *деградують і гинуть ліси; *отруюється вода озер і ставків, у яких гине риба і численні види комах; *зникнення комах у водоймах призводить до щезання птахів і тварин, які ними живляться; *зникнення лісів у гірських районах зумовлює збільшення кількості гірських зсувів і селей;*різко прискорюється руйнування пам'ятниківархітектури, житлових будинків; *вдихання людьми повітря, забрудненого кислотнимтуманом, спричинює захворювання дихальних шляхів, подразнення очей тощо.

pptx
Додано
21 грудня 2021
Переглядів
3989
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку