Презентація до уроку "Організми та екосистеми".

Про матеріал
Презентація до уроку "Організми й екосистеми" розкриває основні поняття й ключові терміни: Екосистема, Біологічний колообіг речовин та енергії, Ланцюги живлення. Створена презентація за підручником Біологія 7 автор. В.І.Соболь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Організми та екосистеми«Озеро утворює невеликий замкнений світ, де на повну потужність розгортаються всі життєві події» С. Форбс

Номер слайду 2

Як організовані екосистеми▲ Екосистема - сукупність популяцій різних видів та факторів неживої природи, пов'язаних між собою колообігом речовин та енергії.

Номер слайду 3

ЖИВИЙ (БІОТИЧНИЙ) КОМПОНЕНТ ЕКОСИСТЕМИЖИВІ ОРГАНІЗМИ ПОДІЛЯЮТЬ НА ГРУПИ, ЗАЛЕЖНО ВІД ЇХ ФУНКЦІЙ В ЕКОСИСТЕМІПродуценти, або утворювачі - автотрофні організми, що синтезують органічні речовини із неорганічних.

Номер слайду 4

ЖИВИЙ (БІОТИЧНИЙ) КОМПОНЕНТ ЕКОСИСТЕМИКонсументи, або споживачі - гетеротрофні організми, які живляться готовою органічною речовиною.

Номер слайду 5

ЖИВИЙ (БІОТИЧНИЙ) КОМПОНЕНТ ЕКОСИСТЕМИРедуценти, або руйнівники - організми, які перетворюють рештки відмерлих рослин і тварин на мінеральні речовини. Ці речовини зному з грунту надходять до рослин, і цикл починається заново.

Номер слайду 6

Умови існування екосистем. Біологічний колообіг речовин - перенесення речовин в екосистемах, що здійснюється за участю організмів та має циклічний характер. Найважливішими є колообіг води, кисню, вуглекислого газу.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Умови існування екосистем2. Біологічний потік енергії - перенесення енергії в екосистемах, що здійснюється за участю організмів і має лінійний характер.

Номер слайду 11

Передача речовин та енергії здійснюється через ланцюги живлення. Ланцюг живлення, або трофічні ланцюги - це послідовний ряд живих організмів, пов‘язаних харчовими зв‘язками, що здійснює передачу речовин та енергії в екосистемі. Зазвичай у трофічних ланцюгах буває 4 або 5 ланок. Основою кожного ланцюга живлення є утворювачі органічних речовин. Наступні ланки займають гетеротрофні споживачі. Рештки живих організмів використовуються руйнівниками.

Номер слайду 12

Трофічна сітка. В екосистемі різні ланцюги живлення не існують окремо один від одного, а взаємопереплетені, оскільки один і той самий вид одночасно може бути ланкою різних трофічних ланцюгів. Так формується сітка біотичних зв‘язків, або трофічна сітка.

Номер слайду 13

Домашнє завдання: опрацювати § 60.с.261 підручника: виконати письмово завдання «Біологія+Мультфільми», перекласти слова пісні «В траве сидел кузнечик» з мультфільму «Приключения Незнайки і его друзей» мовою екології. На прикладі ланцюга живлення з цієї пісеньки опишіть передачу енергії в екосистемі. Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Постольна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 травня 2020
Переглядів
8974
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку