Презентація до уроку "Організми та екосистеми".

Про матеріал
Презентація до уроку "Організми й екосистеми" розкриває основні поняття й ключові терміни: Екосистема, Біологічний колообіг речовин та енергії, Ланцюги живлення. Створена презентація за підручником Біологія 7 автор. В.І.Соболь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Організми та екосистеми«Озеро утворює невеликий замкнений світ, де на повну потужність розгортаються всі життєві події» С. Форбс

Номер слайду 2

Як організовані екосистеми▲ Екосистема - сукупність популяцій різних видів та факторів неживої природи, пов'язаних між собою колообігом речовин та енергії.

Номер слайду 3

ЖИВИЙ (БІОТИЧНИЙ) КОМПОНЕНТ ЕКОСИСТЕМИЖИВІ ОРГАНІЗМИ ПОДІЛЯЮТЬ НА ГРУПИ, ЗАЛЕЖНО ВІД ЇХ ФУНКЦІЙ В ЕКОСИСТЕМІПродуценти, або утворювачі - автотрофні організми, що синтезують органічні речовини із неорганічних.

Номер слайду 4

ЖИВИЙ (БІОТИЧНИЙ) КОМПОНЕНТ ЕКОСИСТЕМИКонсументи, або споживачі - гетеротрофні організми, які живляться готовою органічною речовиною.

Номер слайду 5

ЖИВИЙ (БІОТИЧНИЙ) КОМПОНЕНТ ЕКОСИСТЕМИРедуценти, або руйнівники - організми, які перетворюють рештки відмерлих рослин і тварин на мінеральні речовини. Ці речовини зному з грунту надходять до рослин, і цикл починається заново.

Номер слайду 6

Умови існування екосистем. Біологічний колообіг речовин - перенесення речовин в екосистемах, що здійснюється за участю організмів та має циклічний характер. Найважливішими є колообіг води, кисню, вуглекислого газу.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Умови існування екосистем2. Біологічний потік енергії - перенесення енергії в екосистемах, що здійснюється за участю організмів і має лінійний характер.

Номер слайду 11

Передача речовин та енергії здійснюється через ланцюги живлення. Ланцюг живлення, або трофічні ланцюги - це послідовний ряд живих організмів, пов‘язаних харчовими зв‘язками, що здійснює передачу речовин та енергії в екосистемі. Зазвичай у трофічних ланцюгах буває 4 або 5 ланок. Основою кожного ланцюга живлення є утворювачі органічних речовин. Наступні ланки займають гетеротрофні споживачі. Рештки живих організмів використовуються руйнівниками.

Номер слайду 12

Трофічна сітка. В екосистемі різні ланцюги живлення не існують окремо один від одного, а взаємопереплетені, оскільки один і той самий вид одночасно може бути ланкою різних трофічних ланцюгів. Так формується сітка біотичних зв‘язків, або трофічна сітка.

Номер слайду 13

Домашнє завдання: опрацювати § 60.с.261 підручника: виконати письмово завдання «Біологія+Мультфільми», перекласти слова пісні «В траве сидел кузнечик» з мультфільму «Приключения Незнайки і его друзей» мовою екології. На прикладі ланцюга живлення з цієї пісеньки опишіть передачу енергії в екосистемі. Дякую за увагу

pptx
Додано
20 травня 2020
Переглядів
7461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку