Презентація до уроку" Основні положення МКТ"

Про матеріал

Дану презентацію можна використовувати як матеріал до уроку, при пояснені нового матеріалу так і для самостійного опрацювання учнями теми " Основні положення МКТ"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель фізики ДПТНЗ «Херсонський професійний ліцейзв’язку та поліграфіїНаталя Данильченко. Молекулярна фізика

Номер слайду 2

Тема уроку: Основні положеннямолекулярно-кінетичної теорії будови речовини. Броунівський рух. Дифузія

Номер слайду 3

- з’ясувати, що вивчає молекулярна фізика, - які основні положення МКТ і дослідно їх обґрунтувати; - дати визначення найменшої частини речовини;- знайти спосіб для обчислення кількості речовини та кількості молекул в речовині. Мета уроку

Номер слайду 4

З яких частинок складаються всі речовини?2. Чи можна стверджувати, що молекула є найменшою частинкою речовини?3. Як розміщені молекули в речовині: щільно чи з проміжками?4. Який характер руху молекул у речовині?5. Як залежить рух молекул від температури речовини?6. Як сили діють між молекулами в речовині?

Номер слайду 5

“Я те, що я їм, п’ю, дихаю”“Ложка дьохтю зіпсюєбочку меду”

Номер слайду 6

Поняття “атом”(неподільний)Демокріт(V ст. до н.е)«Все у світі складається з дуже маленьких неподільних частинок — атомів.»

Номер слайду 7

Молекулярно-кінетична теоріясформувалася наприкінці дев'ятнадцятого століття. Джон Дальтон ввів поняттяхімічного елемента (1804)Джозеф Лошмідт розрахувавмасу атомів(1865)Амедео Авогадро порахував кількість частинок(1811)Отто Штерн виміряв швидкість молекул (1920)

Номер слайду 8

Досягнення молекулярної фізики широко використовують в інших науках про природу. З її успіхами, зокрема, нерозривно пов'язаний розвиток хімії і біології. В процесі розвитку в молекулярній фізиці виділилися самостійні розділи, наприклад: фізична хімія, фізична кінетика, молекулярна біологія, фізика твердого тіла та ін. Основні поняття молекулярної фізики використовують у деяких спеціальних галузях науки, зокрема, у фізиці металів, полімерів і плазми, кристалофізиці, фізико-хімічній механікі.

Номер слайду 9

Молекулярна фізика – наука про молекулярну будову, властивості, тепловий рух речовин у різних аґреґатних станах і їх взаємні переходи

Номер слайду 10

Молекулярно-кінетичною теорією називають вчення про бу­дову і властивості речовини на основі уявлень про існування атомів і молекул як найменших частинок хімічних речовин. У XVIIІ ст. прихильник і пропагандист МКТ М. Ломоносов сформулював основні положення цієї теорії, які не зазнали суттєвих змін і до сьогодні.

Номер слайду 11

В основі МКТ речовини лежать три основні положення.1) Всі речовини утворені з найдрібніших частинок — атомів, молекул, йонів, тобто мають дискретну будову; між частинками є проміжки. Молекули й атоми являють собою електрично нейтральні частинки. За певних умов молеку­ли й атоми можуть набувати додаткового електричного заряду та перетворюватися на позитивні або негативні іони.2) Атоми й молекули перебувають у невпинному безладному (хаотичному) русі ; такий рух називають тепловим.3) Частинки взаємодіють одна з одною(притягуються та відштовхуються) силами, що мають елек­тричну природу.

Номер слайду 12

Будь-яка речовина складається з найдрібніших частинок — молекул чи атомів. Всі речовини складаються з молекул, розділених проміжками (дискретне будова речовини). У 1647 р. П'єр Гассенді (франц.) ввів слово «молекула» (molecula, зменшувальне від лат. Moles - маса)Молекула речовини - дрібна частка, зберігає його хімічні властивості. Атом в перекладі з грецького означає "неподільний". Найважливіші положення МКТ:

Номер слайду 13

2. Частинки речовини перебувають у певному безладному(хаотичному) русі. Такий рух називають тепловим. Найважливіші положення МКТ:

Номер слайду 14

3. Частинки взаємодіють одна з одною (притягуються або відштовхуються) Найважливіші положення МКТ:

Номер слайду 15

Атом – найменша частинка, яка є носієм властивостей хімічного елемента. Молекула – найменша частинка речовини, яка має хімічні властивості цієї речовини та складається з атомів.

Номер слайду 16

Будова газів рідин і твердих тіл

Номер слайду 17

Формування уявлення про розмір молекул. Характерною довжиною в світі молекул є розмір 10 – 10м. Ко­рисно не тільки запам'ятати цей параметр (10 -10 м), а й образно уя­вити його собі.1. Молекула менша за яблуко у стільки разів, у скільки разів яблуко менше за Землю.

Номер слайду 18

2. Якщо уявити, що олія створює на поверхні води плівку завтовшки в одну молекулу, то така плівка буде тонша за людську волосину приблизно в 40 000 разів.40 000 разів

Номер слайду 19

3. У 1 см2 повітря стільки молекул, що, взявши таку саму кількість піщинок, можна було б засипати територію великого підприємства.4. Якщо взяти таку кількість цеглин, скільки молекул міститься в 1 см3 повітря, то цегла б щільно вкрила поверхню Землі шаром заввишки 120 м (висота 40-поверхового будинку).5. У краплі води діаметром 0,1 мм приблизно 1016  молекул, що майже в мільйон разів більше, ніж людей, які мешкають на Землі.6. Як що молекулу води (d ≈ 3 ⋅ 10–10 м ) з більшити в мільйон разів, то вона матиме розмір крапки (≈ 0,3 мм). Унаслідок такого самого збільшення товщина волосини (0,1 мм) виявиться 100 м, діаметр вишні (1 см) — 10 км, а середній зріст людини (170 см) — 1700 км.

Номер слайду 20

Молекули та атоми дуже маленькі, а тому незручно їх вимірювати в кілограмах, вводимо позасистемну одиницю вимірювання - атомну одиницю маси, яка дорівнює 1/12 маси молекули карбону 1/12 тос = 1а.о.м. = 1,66∙10-27кг. Відносною молекулярною (або атомною масою) речовини називають відношення маси молекули (або атома) т0 даної речовини до 1/12маси атома карбону тос.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Сінквейн Розмір молекул дуже малий, тому їх кількість у макроскопічному тілі велика, що незручно для розрахунків. Тому використовують відносну кількість молекул, порівнюючи з 1 молем. Один моль – це кількість речовини, що містить стільки ж молекул, скільки атомів Карбону міститься в 12г карбону. Незалежно від агрегатного стану, моль речовини містить однакове число молекул N А = 6,02 • 1023 моль-1 (стала Авогадро).

Номер слайду 23

Сінквейн Кількість речовини ν – це кількість молей, тобто відношення числа молекул (чи атомів) N у даному тілі до числа молекул (чи атомів) NА в 1 молі. Фізичну величину, що визначає число молекул у певному тілі, називають кількістю речовини. У СІ кількість речовини виражають у молях.

Номер слайду 24

Молярна маса або маса речовини, взятої в кількості одного моля - фізична величина, що дорівнює відношенню маси речовини т до кількості речовини ν. Оскільки в 1 молі є NА молекул, то. М = т0 ∙ NА , M = Mr ∙10-3 кг/моль. Авогадро встановив, що моль газу за нормальних умов займає об'єм

Номер слайду 25

Молярний об’єм – це об’єм одного моля речовини: Концентрація молекул (n) – число молекул в одиниці об'єму. [n]=м⁻³

Номер слайду 26

Задача. Всім відомо, що в організмі люди 70 % води. Будемо вважати,що середня маса учня вашого віку 50 кг. Скільки молекул води в організмі учня?N=NA ∗ m. M 1. Знаходимо молярну масу води. M(H2 О) = (1 * 2 + 16) * 10-3 КГМОЛЬ 2. Знаходимо масу тіла(70%)m = 50 * 0,7 = 35 кг. N = 6,02 * 1023 1моль ∗ 35 кг18 ∗10−2  ∗ кгмоль  = = 11,7 * 1026 шт. Відповідь: 11,7 * 1026 штук молекул води в організмі учня. Дано: Н2 О – 70%m = 50 кг. N - ?NA = 6,02 * 1023 1моль 

Номер слайду 27

Броунівський рух – це хаотичний, тепловий рух найдрібніших мікроско­пічних частинок, зважених у рідині або газі. 1827 р. відкритий англійським ботаніком Р. Броуном; 1905 р. створена А. Ейнштейном теорія броунівського руху ;1908-1911 pp. французський фізик Ж. Перрена експериментально підтвердив теорію Ейнштейна Дослідне підтвердження існування молекул.

Номер слайду 28

Модель Броунівського руху

Номер слайду 29

Дифу­зією називається явище проникнення двох або кількох дотичних речовин одна в одну. Найшвидше процес протікає в газі, якщо він неоднорідний за складом. Дифузія призводить до утворення одно­рідної суміші, незалежно від густини компонентів. Перегляньте відео. Комп’ютерний експеримент «Властивості газів. Дифузія.»https://phet.colorado.edu/sims/html/diffusion/latest/diffusion_uk.html. Дифузія

Номер слайду 30

Різновидом дифузії є осмос ( від грец.osmos — поштовх, тиск) — процес однобічної дифузії крізь напівпроникну перегородку (мембрану) молекул розчинника в бік більшої концентрації розчиненої речовини. У природі завдяки осмосу поживні речовини та вода проникають із ґрунту в корені рослин, із травного тракту — в організми істот і безпосередньо в клітини; кисень із легеневих альвеол надходить у кров тощо. Жан-Антуан Нолле

Номер слайду 31

У промисловості осмос використовують для очищення води, виробництва напоїв, отримання деяких полімерів.

Номер слайду 32

ВИСНОВОКУ будь-яких середовищах швидкість дифузії збільшується з підвищенням температури і тиску.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Домашнє завдання. Підручник «Фізика 10», рівень стандарту, за редакцією В. Г. Бар’яхтара §26,вправа 26 №1,2 – середній рівень;вправа 26 № 1-4 – достатній рівень;вправа 26 № 1-5 – високий рівень. Перегляньте відео. Комп’ютерний експеримент «Властивості газів. Дифузія.»https://phet.colorado.edu/sims/html/diffusion/latest/diffusion_uk.html 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Тетяна Оленксандрівна
    Дуже дякую. Об'ємно подано. Мені вистачило матеріалу для декількох уроків.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
Додано
14 грудня 2021
Переглядів
5437
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку