Презентація до уроку Ознайомлення з символікою розписів писанок

Про матеріал
Презентація до уроку Тема. Ознайомлення з символікою розписів писанок. Писанка Мета: навчальна: ознайомити учнів із традиціями писанкарства в Україні, колірною гамою та символікою писанок різних регіонів України, розкрити зміст деяких писанкових символів; розвивальна: розвивати уяву, фантазію, уміння аналізувати, застосовувати набуті знання у практичній діяльності; формувати естетичні почуття, смак; активізувати ініціативу учнів; виховна: виховувати почуття національної гордості за свій народ, його культуру, мистецтво, дбайливе ставлення до традицій українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок образотворчого мистецтва 4 клас. Розпочався наш урок,Тож прошу усіх діток: Свого  часу не марнуйте –Усмішку всім подаруйте!

Номер слайду 2

Як уродилася – то була біла,Тепер розписали мене вміло. Розмалювала Яринка бочки. У жовті й червоні дрібні квіточки Тема: «Ознайомлення з символікою розписів писанок. Писанка фарбами»

Номер слайду 3

Мозковий штурм «Що ти знаєш про писанку»Що таке писанка? (одна зі стародавніх форм українського народного розпису)Символом чого вона є? (символізує початок, народження життя, воскресіння Христа та майбутнє воскресіння померлих людей та символом весни, сонця, повернення природи до життя.)Чим її розфарбовували у давнину? (давніми художниками для декорування писанок використовувались саморобні фарби, які виготовлялись з кори та плодів дерев, трав і квітів)

Номер слайду 4

Писанка – це шедевр мініатюрного живопису, у якому український народ виявив здатність до творчого осмислення і художнього узагальнення навколишнього світу. Історія писанки і писанкарства давня, їх витоки сягають доби первісно-родового ладу, за кілька тисячоліть до нашої ери. Писанкарство – це мистецтво створення і прикрашання писанки. Кожен регіон України мав свої традиції у використанні кольорів та візерунків, що відрізняло їхні писанки одну від одної

Номер слайду 5

Писанки в різних регіонах України. На Буковині популярністю користуються геометричні орнаменти та, здебільшого, доволі великі малюнки. Серед орнаментів тут популярні смужки та розети, зображені на темному червоному або чорному фоні. Мешканці Прикарпаття полюбляють жовті, оранжеві, червоні та чорні кольори. На місцевих писанках є багато різнобарвних елементів. Зокрема, можна зустріти зображення церков і хрестиків, свастики та розп’яття зі схематично зображеною людиною.

Номер слайду 6

Писанки Поділля досить стримані. Зазвичай їх роблять чорними, що символізує родючу землю. Використовують також й інші темні барви, на кшталт фіолетового чи коричневого. Сам візерунок наносять чорними, червоними та білими кольорами. Рідше – жовтими та зеленими. У  Полтаві, наприклад, яєчка розфарбовують білими, жовтими та зеленими барвами, з червоним, коричневим, чорним і зеленим розписом. Різноманіття рослинних орнаментів тут доповнюється зображеннями людей і тварин. В Запоріжжі полюбляють рослинні орнаменти. Зображують їх за допомогою широких ліній чорного та червоного кольору.

Номер слайду 7

Є різні види писанок: Крашанки — яйця, пофарбовані в один колір. Мальованки – розмальовують за допомогою пензля. Крапанки – віск чи фарбу наносять краплинами. Дряпанки – зображення видряпують гострим предметом

Номер слайду 8

Кожен колір на писанці має певне символічне значення Чорний колір – символ землі, плодючості. Червоний колір – радість, любов, життя. Білий — чистота. Жовтий колір -  достигле зерно, достаток, врожай, сонце. Блакитний - небо, повітря, воду, здоров'я. Зелений - колір весни, воскресіння природи, багатства рослинного і тваринного світу. Коричневий колір позначав матір-землю.

Номер слайду 9

м. Калгарі красується різнокольоровими барвами 10-ти метрова писанка. м. Коломия на Івано - Франківщині є цікавий музей «Писанка» у вигляді великоднього яйця заввишки 13 м. Тут експонується близько 6 тис. писанок з різних куточків України і світу.

Номер слайду 10

- Діти що перед вами зображено?Добре, а який малюнок я на ній намалювала? Так, я вирішила намалювати квіточку. Які кольори я використала?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

pptx
Додав(-ла)
Кречко Даша
Додано
30 квітня 2021
Переглядів
1200
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку