Презентація до уроку " Паралелепіпед. Куб. Піраміда"

Про матеріал
Презентація до уроку " Паралелепіпед. Куб. Піраміда". Означення паралелепіпеда та піраміди. Формули для знаходження об'єму та площі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прямокутний паралелепіпед. Куб. Піраміда

Номер слайду 2

Перед вами звичайні речі, які можете бачити кожен день. Можна звернути увагу, що вони, хоч і різні за призначенням, за формою схожі. Ця форма має назву – прямокутний паралелепіпед. Прямокутний паралелепіпед, куб

Номер слайду 3

Прямокутний паралелепіпед є фігурою просторовою. Це довжини трьох ребер, що сходяться в одній вершині.

Номер слайду 4

У прямокутного паралелепіпеда - 6 граней

Номер слайду 5

У прямокутного паралелепіпеда - 8 вершин

Номер слайду 6

У прямокутного паралелепіпеда - 12 ребер

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Прямокутний паралелепіпед. ААВСDDСВ1111 АBCDA B C D1111 Прямокутний паралелепіпед: Вершини: А,B,C,D,A ,B ,C ,D .1111 Ребра: АB, DС,A B ,DС ;АD, BС,A D ,BС ;AA , BB , CC , DD .1 1111 1111 111

Номер слайду 9

Прямокутний паралелепіпед позначають назвами його вершин. Тобто ABCDA1 B1 C1 D1. Протилежні грані прямокутного паралелепіпеда попарно рівні прямокутники. Звідси випливає, що прямокутний паралелепіпед має по 4 ребра з однаковою довжиною. І таких груп ребер він має у кількості 3-х. Тому зазвичай його позначають як прямокутний паралелепіпед з ребрами a, b і с.Є особливий вид прямокутного паралелепіпеда у якого всі грані – квадрати. Такий вид паралелепіпеда називають кубом. У куба довжина, ширина і висота рівні, тому позначити куб можна за довжиною одного з ребер, тобто – куб с ребром а.

Номер слайду 10

аа , b і с - виміри прямокутного паралелепіпедас b. L= 4(а + b + c) - довжина всіх ребер Сума довжин усіх ребер

Номер слайду 11

Площа поверхні прямокутного паралелепіпеда. аа , b і с - виміри прямокутного паралелепіпедас b. Sп.п = 2(аb + ас + сb)

Номер слайду 12

Площа поверхні куба. Sп.п = 6а2а - ребро куба. L= 12а - довжина всіх ребер

Номер слайду 13

Піраміда. На малюнках нижче ви можете побачити об’ємний пазл і головоломку Рубіка. Вони мають схожу форму, яку називають – піраміда. У цих двох предметів є одна різниця. Головомка Рубіка має в основі трикутник, а пазл чотирьохкутник. Основою піраміди може бути який завгодно многокутник, але інші грані – трикутники.

Номер слайду 14

Види пірамід.

Номер слайду 15

SCBАПіраміда. Піраміда: SABC. Ребра: SA, SB, SC, АВ, ВС, АС. Основа: АВС. Бічні грані: SАВ, SАС, SВС. Вершина: S. Вершини основи: A, B, C.

Номер слайду 16

Окрім граней піраміда має вершину – це точка у якій сходяться усі бічні грані – вершина піраміди. Інші вершини називають – вершина-ми основи. Як можна побачити з ма-люнка вершина піраміди завжди лежить проти її основи. Міркуючи аналогічно, дістанемо, що піраміда має бічні ребра та ребра основи. Позначають піраміду за її вершина-ми, але з одним обов’язковим правилом, першою іде вершина піраміди - SABCD.

Номер слайду 17

Домашнє завдання:&22, вивчити формули№609,610,614

pptx
Додано
19 січня 2022
Переглядів
889
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку