Презентація до уроку "Перебудова в СРСР 1985 - 1991 рр."

Про матеріал

Перебудо́ва ) — загальна назва сукупності політичних і економічних реформ, що проводилися в СРСР у 19851991 роках. Складові частини Перебудови: у внутрішньополітичній сфері — політика гласності та демократизація суспільного життя; в економіці — введення елементів ринкових відносин; у зовнішній політиці — відмова від надмірної критики так званого капіталістичного ладу, значне поліпшення відносин зі США та демократичними країнами Західної Європи, визнання пріоритету загальнолюдських цінностей і глобальних світових проблем. До початку 1990-х років Перебудова призвела до загострення кризи в усіх сферах життя суспільства, що спричинило ліквідацію влади КПРС і розпад СРСР.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перебудова1985-1991 роки. Виконала: Клюєва Валентина Вікторівнавчитель історії

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Михайло Сергійович Горбачов Народився 2 березня 1931 в с. Привольне Ставропольського краю. Політичний діяч та єдиний президент в історії СРСР, при владі з 1985-1991 рр.

Номер слайду 4

Перебудова — соціально-економічний і політичний курс радянського керівництва в 1985—1991 рр., спрямований на реформування всіх сфер суспільного життя при збереженні соціалізму, її ініціатором став новообраний Генеральний секретар ЦК КПРС М. С. Горбачов

Номер слайду 5

Причини “Перебудови”Стагнація в економіці, наростання науково-технічного відставання від Заходу, провали в соціальній сфері. Політична криза, яка виразилася у розкладанні керівництва, в його нездатності забезпечити економічний прогрес, у зрощенні партійно-державної номенклатури  з ділками тіньової економіки та злочинністю, що призвело до формування в середині 1980-х рр. стійких мафіозних угруповань. Апатія та негативні явища в духовній сфері суспільства. Прихід до керівництва країни молодих політиків (М. С. Горбачов, М. І. Рижков, О. М. Яковлєв ,Е. А. Шеварнадзе), які не тільки прагнули зміцнити власну владу, а й виступали за оновлення держави та суспільства. У березні 1985 р. після смерті К. У. Черненка на пост Генерального секретаря ЦК КПРС був обраний Михайло Горбачов. Його обрання стало свідченням бажання частини партійного апарату суттєво змінити радянську систему

Номер слайду 6

Етапи “Перебудови” І період. 1985-1988 рр. – період розробки концепції перебудови і здійснення перших економічних реформ. Визрівання політичного Курсу перебудови.ІІ період. 1988 -1991 рр. – період активних політичних перетворень. Під гаслами побудови демократичного, гуманного соціалізму.

Номер слайду 7

Основні заходи по виведенню країни з кризи. ЕКОНОМІКА. Зміна економічної моделі – створення мішаної або ринкової економіки, стимулювання НТР, подолання відставання від провідних країн світу. СОЦІАЛЬНА СФЕРА: сприяти досягненню високого життєвого рівня, подолання дефіциту. Домогтися активної участі населення у громадському житті. ВНУТРІШНЯ ПОЛІТИКА. Зміна або вдосконалення політичного режиму. Демократизація. Створення правової держави. Зміна відносин центр союзні республіки. Розв”язання національних проблем. ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА. Припинення гонки озброєнь, вироблення концепції забезпечення державної безпеки.

Номер слайду 8

Результати й наслідки “Перебудови”

Номер слайду 9

Антиалкогольна кампанія 1985 р.

Номер слайду 10

Антиалкогольна кампанія. Позитивні наслідки. Різке падіння смертності в СРСР під час антиалкогольної кампанії 1985 р.

Номер слайду 11

Антиалкогольна кампанія. Негативні наслідки. Зменшення збору винограду на 20% в Україні було знищено 60 тис. га винограду. збитки господарств склали 900 млн. крб.. Протягом 1985-1987 рр. збитки торгівлі від зменшення продажу алкогольних. Напоїв становили 13 млрд. крб. Щороку до бюджету УРСР через антиалкогольну компанію не потрапляло 10 млрд. крб. Зменшення виробництва алкогольних напоїв сприяло самогоноварінню, спекуляції горілчаними виробами, поширенню наркоманії й токсикоманії.

Номер слайду 12

Переведення підприємств на госпрозрахунок, самоокупність, самофінансування — введення перших елементів ринкової економіки в СРСР, повсюдне впровадження кооперативів — провісників приватних підприємств, зняття обмежень з валютних операцій. Наступним кроком політики “Перебудови” стало:

Номер слайду 13

Талон на мило часів Перебудови

Номер слайду 14

Створення ринкових відносин з країнами СНДМихайло Горбачов і  Ніколає Чаушеску. 1985 р. Михайло Горбачов на Бранденбурзьких воротах.1986 р. Михайло Горбачов і Рональд Рейган. 1985 р. Михайло Горбачов і Джордж Буш-старший

Номер слайду 15

Боротьба з “нетрудовими доходами”У травні 1986 р. було опубліковано Постанову ЦК КПРС і Ради Міністрів СССР «Про заходи щодо посилення боротьби з нетрудовими доходами». Формально вона була спрямована проти ділків «тіньової економіки». На практиці ж головними її жертвами виявилися колгоспники та городяни, що вирощували фрукти й овочі на продаж, кустарі, вуличні торговці. У ряді місць представники влади із захватом трощили теплиці на присадибних і дачних ділянках.

Номер слайду 16

Закон «Про трудові колективи» (1986р.)Закон «Про трудові колективи», передбачав створення на промислових підприємствах ряду трудових колективів, які мали право обирати керівників, регулювати заробітну плату і відрахування на соціальні потреби. Однак реалізація цього закону на практиці призвела до дезорганізації виробництва.

Номер слайду 17

Екологічна проблема. Чорнобильська катастрофа. План. Чорнобильська катастрофа. Причини. Масштаби. Герої-пожежники. Ліквідація наслідків аварії. Уроки Чорнобиля.

Номер слайду 18

За древньою легендою, Прометей вкрав у богів вогонь і приніс його людям. Ті, хто ставив цю скульптуру, звичайно, і гадки не мали про те, що славнозвісний герой залишиться в місті на самоті. Тому Чорнобиль та прип'ятьський Прометей – це вічний докір людській пихатості

Номер слайду 19

Причини аварії- перед аварією реакторна установка була у такому фізичному і теплогідравлічному стані стабільності, який могли порушити навіть незначні збурення. Такий стан реактора був зумовлений діями персоналу і виник до початку випробувань режиму вибігу генератора. Усі параметри реактора перед початком випробувань, окрім оперативного запасу реактивності, були у межах, дозволених технологічним регламентом;

Номер слайду 20

Передумови та хронологія аваріїАварія на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС сталася 26 квітня 1986 року в 01 год. 23 хв. 40 с. за московським часом в ході проведення проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки. Дана система безпеки передбачала використання механічної енергії обертання турбогенераторів (так званого вибігу), що зупиняються, для вироблення електроенергії в умовах накладення двох аварійних ситуацій.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Дякуємо за увагу!

pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Ладиченко Т.В.)
Додано
23 березня 2018
Переглядів
27603
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку