Презентація до уроку по темі: "Чим для землян важливий Місяць"

Про матеріал

Презентація до уроку по темі: "Чим для землян важливий Місяць"(Пізнаємо природу: підруч. інтегр курсу для 6-го класу/ Тетяна Гільберг(та ін.)).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чим для землян важливий Місяць. Мі́сяць — єдиний природний супутник планети Земля. Другий за яскравістю об'єкт на земному небосхилі після Сонця і п'ятий за величиною супутник планет Сонячної системи. Станом на 2018 перший і єдиний позаземний об'єкт природного походження, на якому побувала людина. Середня відстань між центрами Землі і Місяця — 384 400 км

Номер слайду 2

Як називається процес повільної взаємодії металів із киснем?

Номер слайду 3

Розподіліть зображені зміни речовин на дві групи: незворотні та зворотні перетворення.

Номер слайду 4

Гра «Розшифруй слово» - СІТЕВСВ - ЦНОЕС - ЕААПТНЛ - РОІЗ - ОКЕМАТ

Номер слайду 5

Пригадайте : Пригадай, що ти знаєш про Землю і Місяць з курсу «Я досліджую світ». Для чого люди створили глобус Землі?Що ти розумієш під словом «супутник»?Про які супутники Землі ти найчастіше говориш із друзями? Виконайте завдання за QR-кодом

Номер слайду 6

Розгадайте ребус. Що ви знаєте про об’єкт, зашифрований в ребусі?

Номер слайду 7

Миколи Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки»:«Чи знаєте ви українську ніч? О, ви не знаєте української ночі! Пригляньтесь до неї: з середини неба дивиться місяць. Безмежне склепіння небесне розійшлось, розширилось іще безмежніш. Горить і дише воно. Земля вся у срібному світлі; а дивне повітря віє і теплом, і прохолодою, і дише млостю, і розливає океан пахощів. Божественна ніч! Чарівлива ніч! Божественна ніч! Чарівлива ніч! І раптом усе ожило: і гаї, і стави, і степи. Котиться величний грім українського солов'я, і здається, що й місяць заслухався його посеред неба...»Чи могла б бути саме такою ніч, якби не освічував її Місяць?

Номер слайду 8

План уроку:1. Місяць — природний супутник Землі2. Навіщо нам штучні супутники3. Як Місяць впливає на природу Землі. 4. Фази місяця

Номер слайду 9

Що вам відомо про місяць?Місяць – єдиний природний супутник Землі. Місяць не випромінює власного світла. Місяць обертається навколо своєї осі, тільки значно повільніше за Землю. Тому доба на Місяці триває 710 год (майже 30 земних діб). Місяць розташований у 400 разів ближче до Землі, ніж Сонце. Місяць має кулясту форму. Обертається навколо Землі за 27 діб 8 годин. Місяць завжди повернений до Землі одним боком

Номер слайду 10

Навіщо нам штучні супутники. Навколо Землі обертається багато супутників, створених людиною. Їх називають штучними супутниками. Супутники допомагають вивчати поверхню планети - суходіл й океани, атмосферу та будову Землі як небесного тіла. Знімки поверхні, отримані з космосу, дають змогу вивчати вплив людини на довкілля, реєструвати зміну площі лісів, розливи річок, великі пожежі та результати катастроф, спричинених людиною. Знімки поверхні Землі, отримані за допомогою штучних супутників

Номер слайду 11

Як Місяць впливає на природу ЗемліМісяць, обертаючись навколо Землі, стабілізує її коливання, що приводить до помірних змін клімату

Номер слайду 12

Як Місяць впливає на природу ЗемліМісяць - доволі великий супутник, а тому він спричиняє припливи і відпливи на Землі. Вони найпомітніші в океанах і морях, але відбуваються і в твердій поверхні планети, і в атмосфері. Під час відпливу вода в деяких затоках відходить від берега на понад 10 км. Припливи і відпливи гальмують обертання Землі навколо осі. Це означає, що повільно збільшується тривалість земної доби (на понад 3 секунди за кожні 100 тис. років) і відстань Місяця від Землі зростає щороку на 4 см.

Номер слайду 13

Фізкультхвилинка. Я планета, звусь Земля, (потягнутися вгору)Я велика — не мала. (розведення рук у сторони)Навкруг себе я кружляю, (покружляти на своєму місці)Так у космосі літаю. (покружляти на своєму місці)Ніч і ранок, день і вечір, (нахили тулуба вправо-вліво)Всі вони завжди доречні. (нахили тулуба вправо-вліво)Літо, осінь, зима, весна (нахили тулуба вперед-назад)Змінюються теж здавна. (нахили тулуба вперед-назад)Заслуга в цьому є моя, (руки в боки, “пружинка”)Я планета, я — Земля! (руки в боки, “пружинка”)

Номер слайду 14

фази Місяця. Положення Місяця відносно Сонця і Землі постійно змінюється, тому спостерігач на Землі бачить різні його фази.

Номер слайду 15

Фаза Місяця - видима із Землі освітлена Сонцем частина Місяця. Виділяють чотири основні: новий Місяць (коли Місяця на небі не видно) - її позначають кружечком чорного кольору; перша чверть (кінці серпа Місяця повернуті ліворуч); повний Місяць, або повня (на небі видно яскравий диск Місяця) - цю фазу позначають у вигляді світлого кола; остання чверть (кінці серпа Місяця повернуті праворуч).

Номер слайду 16

Цікаво знати. Науковці встановили, що нині понад 80 % населення світу живе під забрудненим світлом небом. Ця штучна засвітка неба впливає на все: від розмноження комах і міграції птахів до врожайності сільськогосподарських культур і здоров’я людини. З кожним роком проблема світлового забруднення стає ще більшою. Штучні супутники дедалі більше додають рухомих вогнів, відблисків на нічному небі. Щоб його захистити, створено Асоціацію темного неба, яка дбає про створення парків темного неба в різних країнах світу.

Номер слайду 17

Загадки: Поле неміряне, вівці нелічені, пастух рогатий. На чорному небі пастух золоті вівці пасе По синьому морю срібний човник пливе. Через тин лисий віл дивиться. Хто вдень блідніє, а вночі ясніє?Рогатий, а не бик, пливе, а не качка. Серед ночі на небі біліє,Тьмяно світить,Та зовсім не грієНе електрика, не газ – Світить всюди в нічний час. Без рук, без ніг, тільки з рогами, а ходить попід небесами. Що вночі горить, а вдень гасне?

Номер слайду 18

Прислів’я: Аби сонце світило, а місяць як хоче. Від місяця не зріє пшениця. Гарно і при місяцю, якщо сонця немаєКому місяць світить, тому і зорі всміхаються. Місяць — козацьке сонце. Світить місяць, та не грієМісяць – батько, звізда – мати, сонце – їх дитятко. Молодий Місяць не всю ніч світить. Сонце – батько, Місяць – вітчим

Номер слайду 19

Прикмети: Кільце навколо місяця — на вітер. Червоніє місяць — на вітер, стає блідий — на дощ. Місяць яскравий — до ясної погоди. Як у молодого місяця верхній ріг гострий, то буде суха погода. Ясний круторогий місяць: взимку — на мороз, влітку — на теплінь

Номер слайду 20

Коротко про головне. Земля має один супутник природного походження - Місяць. Місяць стабілізує коливання осі обертання Землі, що впливає на клімат. Місяць спричиняє припливи і відпливи на Землі. Спостерігач на Землі бачить різні фази Місяця, бо його положення відносно Сонця і Землі постійно змінюється.

Номер слайду 21

Дидактична гра «Доповни речення»Місяць — це природний____________ Землі. Він має форму__________. Місяць світить___________ від_____________ світлом. З усіх небесних________ його______________найкраще. Він обертається навколо __________, тільки значно_________,ніж Земля, та навколо_________. Місяць завжди повернений до Землі________________. 

Номер слайду 22

Дидактична гра «Доповни речення»Місяць — це природний супутник Землі. Він має форму кулі. Місяць світить відбитим від Сонця світлом. З усіх небесних тіл його досліджено найкраще. Він обертається навколо своєї осі , тільки значно повільніше,ніж Земля, та навколо Землі. Місяць завжди повернений до Землі одним боком.

Номер слайду 23

Перевіряємо себе1. Наведи кілька прикладів того, як штучні супутники допомагають науковцям вивчати Землю.2. Припливи і відпливи гальмують чи прискорюють обертання Землі навколо осі?3. Як називають фазу, коли спостерігач на Землі бачить повністю освітлений Місяць?4. Придумай правило, за допомогою якого твої друзі зможуть відрізнити «молодий» Місяць від «старого». У разі потреби попроси допомоги у старших.5. Поділися враженнями від уроку, продовж речення: Я дізнався/-лася що...; Мені було цікаво...; Мене здивувало...; Яхотів/-ла б ще ... .

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Вивчити параграф 23

pptx
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
373
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку