Як живляться тварини

Про матеріал
Презентація для уроку у асинхронному режимі. Містить завдання для класної та домашньої роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як живляться тварини?Кучинська О.І. Новонадеждинський ліцей 2023 Відкрийте зошити, запишіть число 29 листопадаі тему уроку:

Номер слайду 2

Пригадайте процес фотосинтезу, який ми вивчали на минулому уроці. Сумарне рівняння фотосинтезу показує нам, які речовини вступають у реакцію, і які речовини утворюються. Автотрофне живлення – живлення під час якого організми утворюють органічні речовини з неорганічних під дією світла. Уважно розгляньте схему. У зошит запишіть сумарне рівняння фотосинтезу. Окремо запишіть формулу і назву органічної речовини, яку рослини синтезують завдяки фотосинтезу.

Номер слайду 3

Використовується неорганічні речовини, що містяться у воді, ґрунті, повітрі для створення органічних речовин. Використовуються готові органічні речовини, що надходять у вигляді їжі, для створення власних, які потрібні саме цьому організму зараз.

Номер слайду 4

Вода, мінеральні соліБілки, жири, вуглеводи. Запишіть у зошит дану схему без прикладів речовин

Номер слайду 5

Для живлення у тварин є травна система, яка може мати дуже різну будову, в залежності від складності самої тварини, способу живлення та складності їжі, яку тварина споживає. У павукоподібних травлення починається ще поза організмом: вони вводять у тіло жертви ферменти, які розщеплюють складні речовини, а вже через деякий час всмоктують поживну рідину. Ви можете натиснути на фото і перейти на сайт, де дізнаєтесь, що їдять павуки у природі, чим годувати домашнього улюбленця – павука. Ця інформація може стати у нагоді при виконання домашнього завдання.

Номер слайду 6

Морська зірка полює на здобич, що не поміщається у її ротовому отворі, вона висуває шлунок із тіла, для того, щоб перетравити їжу

Номер слайду 7

Ротовий отвір і кишківник. Залишки їжі виводяться через рот. Ротовий отвір, травний канал, анальний отвір

Номер слайду 8

Свої міркування з цього питання запишіть у зошит. Детальніше ознайомтесь у підручнику, сторінка 87.

Номер слайду 9

Класифікація за способом живлення{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}фітофагизоофагиполіфагипаразитисапрофаги. Рослиноїдні тварини. Хижаки Всеїдні тварини. Використовують інший організм як джерело живлення і середовище існування. Живляться відмерлими рештками рослин, тварин або поїдають послід тварин. Фільтратори – це тварини водного середовища, які споживають дрібні організми, проціджуючи воду (синій кит, китова акула, мідії, устриці)Кровосисні – ссуть кров (комарі, медичні п’явки, кажани-вампіри, блошиці постільні).

Номер слайду 10

Розгляньте, як відбувається обмін речовин в організмі людини – на слайді або у підручнику. У зошиті створіть нерозгорнену схему «Шлях речовин від ротової порожнини до клітини». Малюнок 108 вам допоможе!

Номер слайду 11

Завантажте фото класної роботи у розділ «Домашнє завдання» у Моїй школіДомашнє завдання : створіть буклет на одну з тем «Чим живляться дикі тварини?», «Як правильно організувати живлення домашніх тварин (можна про один вид – кота, певної породи собак, павуків, равликів, тощо)»

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Посилання на використані джерелаhttps://disted.edu.vn.ua/courses/learn/3195https://deisumy.gov.ua/?p=1884https://vse-svit.com.ua/tropichni-roslyny/https://www.slideshare.net/ippo-kubg/ss-81151414https://pidruchnyk.com.ua/2653-piznaiemo-pryrodu-6-klas-bida.htmlhttps://depositphotos.com/ua/vector/digestive-system-of-the-cat-vector-illustration-87565960.html

pptx
Додано
6 грудня 2023
Переглядів
417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку