Презентація до уроку "Покриви тварин"

Про матеріал
матеріал до уроку допоможе швидко та якісно систематизувати знання учнів щодо покривів різноманітних рослин
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Покриви тіла тварин

Номер слайду 2

Найпростіші Tiлo вкрите зовнішньою клітинною мембраною. У багатьох найпростіших (джгутикові, інфузорії) є еластична оболонка - пелікула, яка являє собою ущільнений шар протоплазми. У форамініфер та радіолярій є мінеральні скелети – черепашки, мають численні пори й широкий отвір - устя.

Номер слайду 3

Кишковопорожнинні Епітеліально-м'язові клітини зовнішнього шару (ектодерми) виконують покривну функцію.

Номер слайду 4

Скелет губок Тіло губок складається з двох шарів: зовнішнього - ектодерми та внутрішнього - ентодерми. Між ними виділяється мезоглея (шар безструктурної речовини. Майже всі губки мають складний мінеральний або органічний роговий скелет. Скелет завжди розташований у мезоглеї. Мінеральний скелет складається з мікроскопічних голок - спікул. Роговий скелет складається з дуже розгалуженої мережі рогових волокон.

Номер слайду 5

Плоскі черви Зовні тіло плоских червів укрито епітелієм. Епітелій вільноживучих форм, має війки, з допомогою яких тварина пересувається. У паразитичних форм війки редукуються, а епітелій утворює щільний зовнішній покрив, здатний протистояти травним ферментам та імунним атакам організму хазяїна.

Номер слайду 6

Круглі черви Епітеліально-м'язовий мішок утворений кутикулою, гіподермою і мускулатурою. Кутикула обмежує ріст, тому відбувається линяння. Всередині шкірно-м'язового мішка розташована первинна порожнина тіла, заповнена рідиною. Особливість цієї порожнини полягає в тому, що вона не вистелена епітелієм. У ній розташовуються внутрішні органи нематод. Крім того, у порожнині під великим тиском знаходиться рідина, що створює опору для соматичної мускулатури (гідроскелет).

Номер слайду 7

Кільчасті черви Зовні тіло укрито кутикулою (шаром щільної речовини, що утворює епітелій). Під нею розташований одношаровий епітелій. У більшості видів на поверхні тіла поодиноко або пучками розташовуються щетинки. Мають багато слизових залоз.

Номер слайду 8

Молюски Тіло вкрите шкірною складкою - мантією, яка встелена одношаровим війчастим епітелієм із залозистими клітинами. Мають зовнішній скелет - черепашку

Номер слайду 9

Членистоногі тварини Одношаровий епітелій у вигляді гіподерми, яка утворює товстий шар хітинізованої кутикули. У ракоподібних кутикула насичується карбонатом кальцію і перетворюється на панцир.

Номер слайду 10

Покрив тіла ракоподібних Покрив тіла дафнії являє собою хітинізовану кутикулу. Вона виділяється гіподермою і відзначається міцністю. У деяких кутикула просочується вапном. Значення: вона не пропускає пари води, що захищає наземні форми від висихання; служить зовнішнім скелетом. У наземних форм поверх хітинової оболонки є тонкий шар віскоподібної речовини. Черепашкові раки розмірjv 0,5см, тіло їх вкрите двостулковою черепашкою. Тіло рака вкрите твердим покривом – панциром- карапаксом. Коропоїд Мокриця

Номер слайду 11

Покрив тіла павуків У павуків є відносно тонка хітинова кутикула, під якою знаходиться гіподерма і базальна мембрана. Кутикула захищає організм від втрати вологи при випаровуванні, тому павукоподібні заселили сушу. Міцність кутикулі надають білки, інкрустуючи хітин.

Номер слайду 12

Покрив тіла комах Зовні тіло комах укрите хітиновою кутикулою. Зовнішній шар кутикули є водонепроникним. На поверхні кутикули є вирости - волоски, лусочки, щетинки. Волоски можуть виконувати покривні, чутливі або захисні (отруйні волоски) функції. За рахунок переломлення світла в шарах хітину або в лусочках, розташованих на крилах у комах, може виникати так зване фізичне забарвлення. Хімічне забарвлення (за рахунок пігментів у кутикулі, жировому тілі або гемолімфі) також спостерігається досить часто.

Номер слайду 13

Покриви тіла хребетних У хордових еволюція шкірних покривів йшла в напрямку заміни одношарового епітелію багатошаровим, зокрема, у формуванні двох шарів і в розвитку власне шкіри. Шкіра хордових складається з поверхневого шару ектодермального походження, або епідермісу, іноді званого кутикулою, і нижнього шару мезодермального походження - власне шкіри , або дерми. У тунікат (асцидій, піросів та інших морських тварин) наружний покрив має драглисту або хрящову оболонку, що є продуктом ектодерми і пронизану клітинами і судинами. Покрови ланцетника мають двошарову будову. Перший шар представлений циліндричним одношаровим епітелієм ектодермального походження, другий - драглистою сполучною тканиною, яка виконує роль коріуму.

Номер слайду 14

Будова шкірного покриву Систему органів шкірного покриву хребетних тварин складають епідерміс (поверхневий шар), власне шкіра (дерма), підшкірна жирова клітковина і похідні шкірного покриву.

Номер слайду 15

Покрив у ланцетника Шкіра з двох шарів: зовнішнього - одношаровий епідерміс і внутрішнього - сполучнотканинний коріум. Багато одноклітинних слизових залоз.

Номер слайду 16

Покрив тіла риби Шкіра з багатошарового епітелію і дерми. Вкрита лускою і містить багато одноклітинних слизових залох. Покриви тіла хрящових риб представлені гладенькою шкірою, вкритою примітивними лусочками (плакоїдна луска).

Номер слайду 17

Покрив земноводних У земноводних шкіра виконує не лише функцію захисту, а й додаткового органу дихання. Але для цього необхідна волога , тому в шкірі цих тварин багато залоз, які продукують слиз і зволожують її. Шкіра земноводних містить також отруйні залози, які виконують захисну функцію.

Номер слайду 18

Покрив тіла плазунів Покриви тіла плазунів: шкіра вкрита роговими лусками або щитками. У багатьох представників розвинений зовнішній (шкірний) скелет, утворений кістковими лусками. Шкірних залоз немає або їх небагато. У черепах розвивається зовнішній скелет - панцир.

Номер слайду 19

Покрив тіла птахів Шкіра суха тонка з багатошарового епітелію і дерми. Шкірні залози відсутні (крім куприкової). Є похідні епідермісу - пір'я, рогові чохли (утворюють дзьоб, кігті, рогові щитки (вкривають нижню частину ніг).

Номер слайду 20

Покрив тіла ссавців У ссавців розвинулися похідні шкіри (поверхневий каратин, волосся, копита і роги), які виконують важливі функції в житті організмів. Велике значення в терморегуляції мають шкірні потові залози.

Номер слайду 21

Функції покривів Основні функції шкіри: 1. Бар'єрна функція. 2. Захисна функція. 3. Механічний захист тіла. 4. Терморегуляція. 5. Функція газообміну. 6. Рецепторна функція.

Номер слайду 22

Лабораторна дослідження Хід роботи : 1.Ознайомтесь із покривами риб і дайте відповідь на запитання: Як луска розтошавана на шкірі у риби? А)плакоїдна луска в акули Б)ганоїдна луска в панцирної щуки В)ктеноїдна луска в окуня Г)циклоїдна луска в карпа 1.Ознайомтесь із покривами риб і дайте відповідь на запитання: -Як луска розташована на шкірі риби?

Номер слайду 23

2. Ознайомитись із покривами тіла амфібій і рептилій і дайте відповіді на такі запитання: -Яке значення слизу,що вкриває шкіру жаби? -Чим утворений покрив тіла плазунів? 3.Ознайомтесь із покривами тіла птахів і дайте відповіді на запитання: -Які типи пір’їн вкривають тіло птаха? а) пір’я птахів; б) будова контурного пера птаха; в) перо птаха (збільшене); г) статевий диморфізм.

Номер слайду 24

4.Ознайомтесь із покривами тіла та їх похідних у ссавців і дайте відповідь на запитання: -Чим відрізняються остьові волоски від підшерстя? а) голки дикобраза; б) копита коня; в) роги оленя;

Номер слайду 25

Висновок досліджень оформіть у вигляді таблиці Клас тварин Особливості покриву Значення покриву для організму

Номер слайду 26

Бар’єрна функція покривів Покрив є зовнішнім покривом і бар'єром між організмом і навколишнім середовищем. Покрив і мускули вкривають тіло тварини з поверхні, надають йому форму і утримують всі внутрішні органи.

Номер слайду 27

Захисна функція покривів Покрив захищає організм від шкідливих дій навколишнього середовища: механічних, хімічних і біологічних, від радіаційного впливу. Його пігменти затримують шкідливе для клітин випромінювання Сонця. Інфрачервоні промені майже повністю затримуються роговим шаром епідермісу; ультрафіолетові - частково. Покрив захищає організм від проникнення хімічних речовин, в тому числі і агресивних.

Номер слайду 28

Механічний захист тіла Шкіра виконує також і функцію механічного захисту тіла. Для цього вона може бути укріплена кістковою тканиною ( у риб у вигляді кісткової луски) або хітином (у комах); може бути вкрита слизом (як у земноводних) або шерстю, пір'ям, роговою лускою (у плазунів); може мати пристосування для захисту від поранень та зниження проникності .

Номер слайду 29

Терморегуляція Однією з важливих функцій шкіри є підтримання температури тіла, захист організму від переохолодження і перегрівання. В процесі життєдіяльності тваринного організму виробляється теплова енергія. При цьому організм теплокровних тварин підтримує постійну температуру тіла, необхідну для нормального функціонування внутрішніх органів, незалежно від коливань температури зовнішнього середовища.

Номер слайду 30

Регуляція тепловіддачі Птахи і ссавці можуть змінювати ступінь ізоляції покривів завдяки підніманню пір'я чи здиблюванню волосся (у людини це виявляється як утворення "гусячої шкіри") або змінюючи щільність хутра в залежності від пори року.

Номер слайду 31

Видільна (секреторна) функція У покривах розташовано багато залоз різного призначення (слизові, жирові, пахучі, потові та інші). Сальні залози поширені майже по всьому покриву ссавців. Вивідні протоки сальних залоз відкриваються у воронку волосини. Клітини сальних залоз утворюють жирний секрет, який змащує поверхню шкіри і волосся, сприяючи збереженню їх еластичності, оберігає шкіру від проникнення мікробів та грибків.

Номер слайду 32

Потові залози покривів Потові залози розташовані в глибокій зоні дерми. З потом виділяються продукти розпаду, але основна функція потових залоз - терморегуляційна. Потові залози добре розвинені у приматів і копитних; відносно слабко розвинені у собачих, кішок, зайцеподібних і гризунів та відсутні у китоподібних і лінивців.

Номер слайду 33

Пахучі залози Пахучі залози являють собою видозмінені потові або, рідше, сальні залози, а іноді об'єднання тих і інших. Наприклад, анальні залози багатьох хижаків. Пахучий секрет цих залоз служить насамперед для мічення території та для видового впізнання, рідше - для самозахисту (скунси).

Номер слайду 34

Молочні залози Молочні залози - це видозмінені потові залози, які розвиваються у самок всіх ссавців. Це спеціалізовані залози шкірного покриву, пов'язані з вигодовуванням нащадків молоком.

Номер слайду 35

Функція газообміну покривів Шкіра бере участь у диханні (поглинає кисень і виділяє вуглекислий газ). Шкірне дихання посилюється при підвищенні температури навколишнього середовища, під час фізичних навантажень, при травленні, збільшенні атмосферного тиску та при запальних процесах в шкірі. Шкірне дихання тісно пов'язане з роботою потових залоз, багатих кровоносними судинами і нервовими закінченнями.

Номер слайду 36

Рецепторна функція покривів Покрив містить велику кількість рецепторів, що сприймають різні подразнення із зовнішнього середовища. Тут же розміщені дотикові, температурні та больові рецептори, а в риб ще й смакові.

Номер слайду 37

Напад як функція покривів Жалкі клітини покривів, кігті хижих птахів і ссавців є знаряддями під час полювання й забезпечення їхнього живлення.

Номер слайду 38

Забарвлення покривів У покривах тварин є забарвлюючі речовини-пігменти, що роблять тварин непомітними на фоні місцевості (біле забарвлення полярних сов), застерігають хижаків від нападу (у сонечка, ос), розчленовують обриси тварин у середовищі існування (смугастість зебр). Деякі тварини здатні швидко змінювати забарвлення залежно від умов (хамелеони, восьминоги).

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Маскування, мімікрія покривів Мімікрія. Незахищені види мають ознаки подібності з видами, які захищені (наприклад, муха бджоловидка звичайна подібна до бджоли).

Номер слайду 41

Опорно-рухова функція Покриви надають тілу певної форму, утримують внутрішні органи, утворюють плавальні перетинки між пальцями ніг, шкірні перетинки між кінцівками в кажанів тощо.

Номер слайду 42

Подразливість покривів Покриви містять чутливі клітини - рецептори (сприймають світло, дотик, сольовий склад води) та органи чуттів (наприклад, бічна лінія риб).

Номер слайду 43

Отруйність покривів Зустрічається серед черевоногих (конуси), комах (бджоли, шершні), павукоподібних (павуки, скорпіони), багатоніжок (сколопендри), риб (риба-фугу, морський дракон), рептилій (гадюки, варани).

Номер слайду 44

Запасання речовин покривами У підшкірній клітковині плазунів, ссавців відкладаються про запас жири, під шкірою жаб запасається вода

Номер слайду 45

Висновки Покриви є важливими багатофункціональними утворами, з якими пов'язані майже всі процеси життєдіяльності тварин.

Номер слайду 46

Висновки У членистоногих поверхневий шар епітелію перетворюється в хітинізовані кутикулу, яка розвивається в панцир у ракоподібних. У молюсків поверхневий шар епітелію розвивається в черепашку, що містить вапно. У тварин окремих груп (кільчасті черви, членистоногі та молюски) в епідермісі локалізовані одно- або багатоклітинні залози (слинні, павутинні, отруйні та інші).

Номер слайду 47

Висновки Різноманітність середовища, в якому живуть тварини, позначається на формуванні та будові шкірного покриву і його похідних. Систему органів шкірного покриву хребетних тварин складають епідерміс, власне шкіра, підшкірна жирова клітковина і похідні шкірного покриву (волосся, пір'я, роги, кігті, копита, нігті, шкірні перетинки на кінцівках та дзьоб). З шкірного покриву розвиваються залози і зуби.

Номер слайду 48

Домашнє завдання Обов’язково 1. Вивчити за підручником § 4 2. Робота із тезами, таблицями в зошиті Бажаючим Міні – проект «МАЙСТЕРНІСТЬ МАСКУВАННЯ» Сформулюйте запитання по темі проекту, виберіть приклади, підберіть якісні фотографії та коротку інформацію й підготуйте презентацію тварин - майстрів маскування.

ppt
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
11 вересня 2019
Переглядів
14670
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку