Презентація до уроку: "Поняття селекції. Методи селекції"

Про матеріал
У презентації подано поняття селекції, методи сучасної селекції, особливості селекції рослин, тварин, мікроорганізмів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття селекції. Особливості селекції тварин, рослин і мікроорганізмів

Номер слайду 2

Селекція (від лат. selectio − добір) − наука про методи створення і покращення вже існуючих сортів рослин, порід тварин, штамів мікроорганізмів з потрібними людині якостями. Мета селекції – збільшити врожайність або продуктивність, покращити якісні показники

Номер слайду 3

Методи селекції: - штучний добір- схрещування (гібридизація)- поліплоїдизація- штучний мутагенез- генна та клітинна інженерія

Номер слайду 4

Штучний добір

Номер слайду 5

Несвідомий добір – стихійний добір із збереженням найкращих екземплярів, без чітко визначеної мети. Ряд послідовних стадій виведення культурної  кукурудзи з дикорослих предків. Кавун 400 років тому і сьогодніНайдавніші породи собак: акіта-іну, басенджі, самоїд

Номер слайду 6

Свідомий добір – методичний добір – спрямований на одержання особин із певними якостями. Сучасні породи собак: мисливські, сторожеві, службові, декоративніCорти винограду для різних потреб. Породи курей: яйценосні, пухові, м’ясні

Номер слайду 7

Форми свідомого добору. Масовий добір (за фенотипом) – відбір особин за бажаними для селекціонера ознаками і відбраковування тих, які не відповідають стандартам. Мета – зберегти сортові або породні стандарти

Номер слайду 8

Форми свідомого доборуІндивідуальний добір (за генотипом) – відбір конкретних особин з урахуванням спадкової стійкості їхніх ознак Мета – удосконалити породні та сортові якості

Номер слайду 9

Особливості методів: Масовий добір:у селекції тварин не застосовується,лише для перехреснозапильних рослин,ефективний при відборі особин за якісними ознаками,не завжди за фенотипом можна визначити кращий генотип Індивідуальний добір:застосовується у селекції тварин,для самозапильних рослин,ефективний при відборі особин за кількісними ознаками,є точним для оцінки індивідуальних даних нащадків

Номер слайду 10

Гібридизація

Номер слайду 11

Гібридизація – це процес утворення особин (гібридів) на основі об’єднання генетичного матеріалувнутрішньовидова міжвидова інбридингаутбридинг

Номер слайду 12

Інбридинг (споріднена ібридизація) – це схрещування близькоспоріднених форм у межах однієї популяції організмівінбридингзниження життєздатності, зниження плодючості,зниження тривалості життя,поява вроджених аномалій. Виступаюча «щелепа Габсбургів» була результатом поколінь інбридингу. У селекції інбридинг застосовують для отримання чистих ліній і виявлення рецесивних алелей

Номер слайду 13

Аутбридинг (неспоріднена гібридизація) – це схрещування організмів, які належать до різних порід, сортів, видів і не мають тісних родинних зв’язківпідвищення гетерозиготності,підвищення продуктивності, життєздатності, плодючостіПри інбридингу спостерігається гетерозис – «гібридна сила»аутбридинг. Корова червоної степової породи (за лактацію 4800 кг молока)Бик англерської породи (за лактацію мати дає 7800 кг молока)Гібридна корова (за лактацію 6800кг молока)

Номер слайду 14

Міжвидова гібридизація (віддалена гібридизація) – це схрещування організмів, які належать до різних видів і родів з метою поєднання в гібридів цінних спадкових ознак представників різних видів. Міжвидова гібридизація часто супроводжується безплідністю (стерильністю) гібридів. Пшениця + жито = трітікале

Номер слайду 15

Міжвидова гібридизація (віддалена гібридизація) – це схрещування організмів, які належать до різних видів і родів з метою поєднання в гібридів цінних спадкових ознак представників різних видів. Міжвидова гібридизація часто супроводжується безплідністю (стерильністю) гібридівкапуста рафанобрасіка редька

Номер слайду 16

Міжвидова гібридизація (віддалена гібридизація) – це схрещування організмів, які належать до різних видів і родів з метою поєднання в гібридів цінних спадкових ознак представників різних видів. Міжвидова гібридизація часто супроводжується безплідністю (стерильністю) гібридів. Кобила + осел = мул

Номер слайду 17

Міжвидова гібридизація (віддалена гібридизація) – це схрещування організмів, які належать до різних видів і родів з метою поєднання в гібридів цінних спадкових ознак представників різних видів. Міжвидова гібридизація часто супроводжується безплідністю (стерильністю) гібридів. Кінь + ослиця = лошак

Номер слайду 18

Міжвидова гібридизація (віддалена гібридизація) – це схрещування організмів, які належать до різних видів і родів з метою поєднання в гібридів цінних спадкових ознак представників різних видів. Міжвидова гібридизація часто супроводжується безплідністю (стерильністю) гібридів. Бізон + корова = біфало

Номер слайду 19

Міжвидова гібридизація (віддалена гібридизація) – це схрещування організмів, які належать до різних видів і родів з метою поєднання в гібридів цінних спадкових ознак представників різних видів. Міжвидова гібридизація часто супроводжується безплідністю (стерильністю) гібридів. Дикий баран + тонкорунна вівця = архаромеринос

Номер слайду 20

Міжвидова гібридизація (віддалена гібридизація) – це схрещування організмів, які належать до різних видів і родів з метою поєднання в гібридів цінних спадкових ознак представників різних видів. Міжвидова гібридизація часто супроводжується безплідністю (стерильністю) гібридів. Дикий кавун + культурний кавун = жовтий кавун

Номер слайду 21

Міжвидова гібридизація (віддалена гібридизація) – це схрещування організмів, які належать до різних видів і родів з метою поєднання в гібридів цінних спадкових ознак представників різних видів. Міжвидова гібридизація часто супроводжується безплідністю (стерильністю) гібридів. Терен + алича = слива

Номер слайду 22

Поліплоїдія

Номер слайду 23

Поліплоїдія – це геномна мутація, яка полягає в збільшенні числа хромосом, що є кратним гаплоїдному. Поліплоїдія викликається дією на організми хімічними сполуками, критичними температурами, іонізуючою радіацією, УФ випромінюванням. Результати:збільшення розмірів плодів, листків, квіток,краща пристосованість до умов, стійкістьдиплоїд2n = 6порушення мейозугамети2n = 6тетраплоїд4n = 12

Номер слайду 24

Поліплоїдія – це геномна мутація, яка полягає в збільшенні числа хромосом, що є кратним гаплоїдному. Пшениця 6n = 42 Тютюн 4n = 48 Картопля 4n = 48 Банани 3n = 27 Суниця садова 8n = 56 Буряк 3n = 54

Номер слайду 25

Поліплоїдія – це геномна мутація, яка полягає в збільшенні числа хромосом, що є кратним гаплоїдному. Вперше методику подолання стерильності міжвидових гібридів застосував Г. Карпеченко. Редька 2n = 18 Капуста 2n = 18гамети n = 9 Стерильний гібрид 2n = 18 Фертильний гібрид 4n = 36 Рафанобрасіках2

Номер слайду 26

Особливості селекції рослин. Особливості рослин: утворення великої кількості особин, наявність різних типів розмноження, запилення, відсутність статевих хромосом 1. Добір і гибридизаціянестійкий до хворобстійкий до хвороб8-10 років2. Мутагенезнестійкий до хворобмутантихімічні речовини або радіація6-7 років3. Генетична модифікаціянестійкий до хворобплазмідигеномкаллус4-6 років4. Редагування генів4-6 роківнестійкий до хворобкаллус

Номер слайду 27

Особливості селекції тварин. Особливості тварин: складний геном, нечисленне потомство, лише статеве розмноження, наявність статей, коли ознака може не виявитись, характерне внутрішнє запліднення1. Індивідуальний добір і всі види гибридизації2. Штучне запліднення 3. Підбір за нащадками

Номер слайду 28

Особливості селекції мікроорганізмів. Особливості мікроораганізмів: простий геном, відсутність статевих процесів, гаплоїдний набір хромосом або кільцева ДНК, високі темпи нестатевого розмноження, горизонтальне перенесення генів2. Штучне схрещування за допомогою бактеріофагів1. Штучний мутагенезйонізований газ як мутаген 3. Генна інженеріякільцева ДНКбактеріїфрагмент ДНК еукаріотарекомбінантна ДНК

Номер слайду 29

Чи залишились запитання?

Номер слайду 30

Відео до уроку ви можете переглянути за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=jk. Bjn. INg. Lv. A&t=281s

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 25
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Дякую, пані Тетяно, за чудово представленвий матеріал!!!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дигал Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Тулинська Л.В.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Годлевська Оксана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Нікітченко Яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Острась Даниил
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Марушка Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Беднарчук Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Кузьменко Tетяна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Рабієвська Любов Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Товстолес Лариса
    Дякую. Ваші роботи надихають.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Гапотченко Вікторія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Мітіна Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Бабич Іра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Linna Lina
    Дякую, за такі якісні презентації. Вони дуже допомагають. Матеріал дуже структурований та яскраво викладений. Дякую, за роботу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Шугаєва Євгенія Дармівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Нагорна Людмила Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Шевченко Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  22.  Tatyana
    Дуже дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  23. Кокар Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  24. Попова Марина Юріївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  25. Порхун Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 22 відгука
pptx
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
41101
Оцінка розробки
5.0 (25 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку