Презентація до уроку позакласного читання у 9класі "Українські перекладачі творів зарубіжної літератури.Леся Українка".

Про матеріал
Ця презентація може бути використана під час вивчення творчості Л. Українки як безпосередньо на уроках української літератури, так і зарубіжної та під час дистанційного навчання, а також в класах, які вивчають польську мову.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські перекладачі творів зарубіжної літератури кінця ХІХ – початку ХХ століть. Леся Українка

Номер слайду 2

Лесі Українці належить багата перекладацька кар’єра, яка тривала близько 25 років. Українку називають одним з наймайстерніших перекладачів в історії українського перекладу. Nie zgaśnie zorza Ukrainy

Номер слайду 3

Іноземних мов Лесю навчили спеціально запрошені для цього вчителі. Це дало змогу їй вільно опанувати французьку, німецьку, англійську мови, не кажучи вже про російську та польську. Окрім того, вона добре знала грецьку, латинську, болгарську, італійську, іспанську, грузинську та інші.«Хресним батьком» Лесі Українки у перекладацтві є Іван Франко.

Номер слайду 4

Розподіл перекладів кращих творів світової літератури на українську мову. Всього в переліку зазначено 63 автори

Номер слайду 5

Переклади поем А. Міцкевича Марії Конопніцької творів Генріха Гейнепоезій Дж. Байронап’єси В. Шекспіра «Макбет»Данте «Божественна комедія»

Номер слайду 6

Фредерік Шопен — Леся Українка: діалог геніїв. Добре відомо, що Л. Українка дуже любила музику, розуміла її добре і сама грала на фортепіано. Серед улюблених композиторів був Фредерік Шопен. Окрім дивовижного творчого суголосся , цих людей, розділених у часі якимось кількома десятками років, єднають чи навіть споріднюють разючі й просто містичні паралелі життєвих шляхів.

Номер слайду 7

Леся Українка вільно володіла польською мовою: не тільки читала по – польськи, але також перекладала, писала нею і говорила. Тому поляки дуже шанують відому українку.

Номер слайду 8

Польсько - український тижневик з перекладом поезії Л. Українки «Забута тінь», 1934 рік як данина поваги

Номер слайду 9

Уривок з сучасної інтернет- сторінки польського (краківського) видавництва https://www.krakow.pl/otwarty_na_swiat/aktualnosci/40501,62,komunikat,co_wiemy_o_literaturze_ukrainskiej_i_kim_byla_lesia_ukrainka_.html

Номер слайду 10

Дякуємо за співпрацю та увагу!Улюблені страви письменниці, які вона готувала – англійський кекс, крюшон.

pptx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Ніколенко О.М., Зуєнко М.О., Стороха Б.В., Туряниця В.Г., Орлова О.В.)
Додано
1 квітня 2021
Переглядів
1871
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку