Презентація до уроку-проекту «Хімічна абетка їжі та здоров’я людини»

Про матеріал

Девіз уроку:

«Мислячий розум не відчуває себе щасливим, поки не вдасться

зв'язати воєдино розрізнені факти»
Д. Хевеши

«Їжа, що тішить смак і змушує їсти більше, ніж це потрібно,

отруює замість того, щоб живити».

Ф. Фенелон
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічна абетка їжі та здоровґя людини

Номер слайду 2

Розширити знання учнів про харчові добавки, що застосовуються для виробництва харчових продуктів. Мета:

Номер слайду 3

•диференціювати поняття «продукти харчування» і «поживні речовини»; • виховувати свідоме й активне ставлення учнів до свого здоров'я; • сформувати уявлення учнів про необхідність стежити за якістю продуктів харчування, що вживаються в їжу. Завдання:

Номер слайду 4

Девіз уроку: «Мислячий розум не відчуває себе щасливим, поки не вдасться зв'язати воєдино розрізнені факти» Д. Хевеши «Їжа, що тішить смак і змушує їсти більше, ніж це потрібно, отруює замість того, щоб живити» Ф. Фенелон

Номер слайду 5

Здоровому все здорово!

Номер слайду 6

Перевірка знань Завдання 1 : І варіант – вибрати зі списку продукти харчування; ІІ варіант – поживні речовини. а) молоко, б) білки, в) пшоно, г) жири, д)яблука, е) мґясо, ж) вуглеводи, з) вода, і) мінеральні солі, к) риба. Завдання 2 : І варіант - зі списку вибрати продукти з найбільшим вмістом жирів; ІІ варіант - вуглеводів. а) сир, б) капуста, в) хліб, г) риба, д) виноград, е) ковбаса, ж) гречка, з) сметана, і) горіхи, к) картопля.

Номер слайду 7

Відповіді: І варіант ІІ варіант Завдання 1 : а, в, д, е, к б, г, ж, з, і Завдання 2 : а, г, е, з, і б, в, д, ж, к

Номер слайду 8

Завдання: вибрати із запропонова-них вам понять зайве, на вашу думку: Харчові добавки Білки Вуглеводи

Номер слайду 9

Їсти чи не їсти? - ось у чому питання.

Номер слайду 10

Історія застосування харчових добавок налічує кілька тисячоліть…

Номер слайду 11

Ксенобіотики Це група природних або синтетичних речовин (30 класів), які не вживаються самостійно, а додаються в продукти харчування при виготовленні для набування якісних показників. Сучасні харчові добавки виконують задачі: надають продуктам харчування необхідних властивостей; полегшення технологічної обробки продовольчої сировини; «штучна їжа» дешевше, вона є напівфабрикатом, або вже готова до вживання; подовжують термін зберігання продуктів харчування.

Номер слайду 12

А чи звертаєте ви увагу на склад речовин, що входять до складу даного продукту?

Номер слайду 13

Буквений код харчових добавок Харчові добавки у складі харчових продуктів позначают за допомогою спеціального Е-номера, який складається з літери Е (від слова «Europe») та тризначного числа, що стоїть після літери Е. Наприклад, Е133, Е 330,Е602 - цифри говорять про тип харчової добавки (консерванти, барвники та ін.)

Номер слайду 14

Е100 – Е199 – БАРВНИКИ (підсилюють та відновлюють колір продуктів)

Номер слайду 15

Е200 – Е299 – КОНСЕРВАНТИ (подовжують термін придатності продукту)

Номер слайду 16

Е300 – Е399 – АНТИОКИСЛЮВАЧІ (сповільнюють окиснення, запобігаючи псуванню продуктів)

Номер слайду 17

Е400 – Е499 – СТАБІЛІЗАТОРИ (зберігають задану консистенцію продуктів)

Номер слайду 18

Е500 – Е599 – ЕМУЛЬГАТОРИ (підтримують певну структуру продуктів харчування)

Номер слайду 19

Е600 – Е699 – ПІДСИЛЮВАЧІ СМАКУ ТА АРОМАТУ

Номер слайду 20

Е900-Е999 - піногасники, глазурователі, підсолоджувачі, розпушувачі

Номер слайду 21

Дослідження вживання учнями 8-11 класів продуктів харчування, що містять харчові добавки. Вплив харчових добавок на самопочуття.

Номер слайду 22

Мета: Дослідити звязок між споживанням продуктів, що містять харчові добавки (солодощі, чіпси, майонез, йогурти, сирки, морозиво, сухарики, горішки, жуйки) та самопочуттям школярів. Зробити висновки щодо безпеки та доцільності вживання цих продуктів. Випустити буклет на дану тему.

Номер слайду 23

В рамках дослідження проводилося анкетування учнів 8-х, 9-х, 10-х та 11-х класів на теми «Як часто я вживаю продукти з харчовими добавками» та «Моє самопочуття».

Номер слайду 24

Результати дослідження: 8 кл 11 кл 10 кл 9 кл

Номер слайду 25

порушення окисно-відновних реакцій в мітохондріях; імунотоксичні; мутагени; викликають розлад кишківника; викликають висипи; шкідливі для шкіри; ракоутворюючи; підвищують холестерин; впливають на ЦНС, зір.

Номер слайду 26

Харчові добавки, які викливають пухлинні новоутворення: Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126,Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е447. Харчові добавки, які викликають захворювання ШКТ:Е221-226, Е320-322, Е338-341, Е407, Е450, Е461-466. Алергени: Е230, Е231, Е232, Е239, Е311. Харчові добавки, які негативно впливають на імунну систему: барвник карамель III - викликає зменшення кількості лімфоцитів в крові, особливо на фоні В6-гіповітамінозу.

Номер слайду 27

Практична робота. Визначення складу продукту за етикеткою.

Номер слайду 28

Чим небезпечний бензен? Як визначити, чи містить газований напій бензен? Уважно читайте етикетку.

Номер слайду 29

Рекомендації щодо вживання продуктів харчування: • Обмежте споживання продуктів харчування з неприродно яскравим забарвленням ; • Досконально вивчайте етикетку; • Вибирайте свіжі сирі овочі і фрукти; • Уникайте продуктів з довгим переліком "E“-добавок і тривалим терміном зберігання (він говорить про присутність консервантів); • Чим менше список інгредієнтів, тим менше добавок;

Номер слайду 30

• Уникайте підфарбованою газованої води, замість того щоб купувати готові соки, робіть їх самі; • Не перекушуйте чіпсами, готовими сніданками, супами з пакетика, хот-догами, всілякими бургерами; • Відмовтеся від перероблених або законсервованих м'ясних продуктів; • Обмежте споживання ковбас і особливо копченостей, бо в них традиційно присутні нітрати (Е251, Е252) і нітрити (Е250), які у великій концентрації діють як канцерогени;

Номер слайду 31

• Для самих маленьких дітей виробляються спеціальні продукти без консервантів, барвників та ароматизаторів. Не нехтуйте цими продуктами; • Пам'ятайте, що готові продукти часто замість консервантів містять підвищену кількість цукру або солі. Звертайте на це увагу; • Не вживайте супи і каші з пакетиків, готуйте їх самі. • Особливо уважними до харчових добавок повинні бути люди, що страждають на алергію.

Номер слайду 32

Чи залежить здоров'я людини від складу уживаних нею продуктів харчування?

Номер слайду 33

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
26 серпня 2018
Переглядів
1512
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку