Девіз уроку:
«Мислячий розум не відчуває себе щасливим, поки не вдасться
зв'язати воєдино розрізнені факти»
Д. Хевеши
«Їжа, що тішить смак і змушує їсти більше, ніж це потрібно,
отруює замість того, щоб живити».
Ф. ФенелонПеревірка знань Завдання 1 : І варіант – вибрати зі списку продукти харчування; ІІ варіант – поживні речовини. а) молоко, б) білки, в) пшоно, г) жири, д)яблука, е) мґясо, ж) вуглеводи, з) вода, і) мінеральні солі, к) риба. Завдання 2 : І варіант - зі списку вибрати продукти з найбільшим вмістом жирів; ІІ варіант - вуглеводів. а) сир, б) капуста, в) хліб, г) риба, д) виноград, е) ковбаса, ж) гречка, з) сметана, і) горіхи, к) картопля.
Ксенобіотики Це група природних або синтетичних речовин (30 класів), які не вживаються самостійно, а додаються в продукти харчування при виготовленні для набування якісних показників. Сучасні харчові добавки виконують задачі: надають продуктам харчування необхідних властивостей; полегшення технологічної обробки продовольчої сировини; «штучна їжа» дешевше, вона є напівфабрикатом, або вже готова до вживання; подовжують термін зберігання продуктів харчування.
Буквений код харчових добавок Харчові добавки у складі харчових продуктів позначают за допомогою спеціального Е-номера, який складається з літери Е (від слова «Europe») та тризначного числа, що стоїть після літери Е. Наприклад, Е133, Е 330,Е602 - цифри говорять про тип харчової добавки (консерванти, барвники та ін.)
Харчові добавки, які викливають пухлинні новоутворення: Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126,Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е447. Харчові добавки, які викликають захворювання ШКТ:Е221-226, Е320-322, Е338-341, Е407, Е450, Е461-466. Алергени: Е230, Е231, Е232, Е239, Е311. Харчові добавки, які негативно впливають на імунну систему: барвник карамель III - викликає зменшення кількості лімфоцитів в крові, особливо на фоні В6-гіповітамінозу.
Рекомендації щодо вживання продуктів харчування: • Обмежте споживання продуктів харчування з неприродно яскравим забарвленням ; • Досконально вивчайте етикетку; • Вибирайте свіжі сирі овочі і фрукти; • Уникайте продуктів з довгим переліком "E“-добавок і тривалим терміном зберігання (він говорить про присутність консервантів); • Чим менше список інгредієнтів, тим менше добавок;
• Уникайте підфарбованою газованої води, замість того щоб купувати готові соки, робіть їх самі; • Не перекушуйте чіпсами, готовими сніданками, супами з пакетика, хот-догами, всілякими бургерами; • Відмовтеся від перероблених або законсервованих м'ясних продуктів; • Обмежте споживання ковбас і особливо копченостей, бо в них традиційно присутні нітрати (Е251, Е252) і нітрити (Е250), які у великій концентрації діють як канцерогени;
• Для самих маленьких дітей виробляються спеціальні продукти без консервантів, барвників та ароматизаторів. Не нехтуйте цими продуктами; • Пам'ятайте, що готові продукти часто замість консервантів містять підвищену кількість цукру або солі. Звертайте на це увагу; • Не вживайте супи і каші з пакетиків, готуйте їх самі. • Особливо уважними до харчових добавок повинні бути люди, що страждають на алергію.